Στρατηγός ΜακΜάστερ: Πούτιν και Ερντογάν χειραγωγούσαν τον Τραμπ
Ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το 2017 έως το 2018, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «Σε πόλεμο με τους εαυτούς μας: Τραμπ, η δουλειά μου στον Λευκό Οίκο».
Σε αυτό το βιβλίο, ο McMaster, γνωστός για τις αρνητικές του απόψεις για την Τουρκία, παραδέχεται ότι ο Τραμπ είπε επανειλημμένα ψέματα στον Ερντογάν ενώ προστάτευε τη συριακή πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, YPG/SDF. Σύμφωνα με τον ΜακΜάστερ, ο Ερντογάν ζήτησε από τον Τραμπ να παραδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν με αντάλλαγμα τον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος συνελήφθη στην Τουρκία με την κατηγορία της κατασκοπείας.
«Στις 24 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ», γράφει ο ΜακΜάστερ στα απομνημονεύματά του. Και ο Πούτιν και ο Ερντογάν μπέρδεψαν τον Τραμπ. Ο Πούτιν ήθελε να φύγουν οι ΗΠΑ, επιτρέποντας στον Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο της βορειοανατολικής Συρίας. Ο Ερντογάν παρουσίασε τον Άσαντ ως τον αναπόφευκτο νικητή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία για να αποτρέψει την ενίσχυση των Κούρδων (μιλάμε για τρομοκράτες PKK/YPG – χ.χ.) που αναζητούν ανεξαρτησία και διεκδικούν την ανατολική Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, ο Τραμπ αποφάσισε να τερματίσει τον πόλεμο με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας.
Ο Ερντογάν, όπως και ο Πούτιν, κατάλαβε πώς να εκμεταλλευτεί την αρνητική στάση του Τραμπ απέναντι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις «σπατάλη χρημάτων» και υποστήριξε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις SDF ήταν «κενή και αναξιόπιστη». Ο Τραμπ συμφώνησε με αυτό. «Έχετε δίκιο, αυτό είναι γελοίο», είπε στον Ερντογάν και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είπα στον στρατηγό ΜακΜάστερ να μην προμηθεύει πια όπλα σε κανέναν. τελείωσε. Το είπα στον στρατηγό ΜακΜάστερ κατάμουτρα».
Ωστόσο, ο Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβολή ορισμένων κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ είπε ψέματα στον Ερντογάν επειδή δεν του έδωσε οδηγίες.
«Ο Τραμπ δεν μου είπε ποτέ να σταματήσω να προμηθεύω όπλα στους SDF», γράφει. -Όταν ο Ερντογάν παραπονέθηκε ότι καθυστερούσα τις τηλεφωνικές συνομιλίες, ο Τραμπ με επέπληξε. Πούτιν και Ερντογάν χειραγωγούσαν τον Τραμπ. Αν δεν είχα παρέμβει σε αυτή την κατάσταση, θα είχα αρνηθεί να ασκήσω τα καθήκοντά μου ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Σε πολλές συναντήσεις με τον Τραμπ, του εξήγησα ότι είναι αδύνατο να πάρεις κάτι από τον Ερντογάν απαιτώντας απλά κάτι από αυτόν. Επέμεινα ότι πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο Τραμπ μου είπε ότι έκανα λάθος».
Ο στρατηγός ΜακΜάστερ, ο οποίος έμεινε στη μνήμη του κατά τη διάρκεια της χρονιάς του στον Λευκό Οίκο για τη σημαντική υποστήριξή του στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG, παραδέχεται ότι παρενέβη σκόπιμα στις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ. Γράφει επίσης ότι ο Τραμπ έδωσε τότε στον Ερντογάν τον προσωπικό του αριθμό.
«Σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία, ο Ερντογάν ζήτησε από τον Τραμπ να παραδώσει τον Γκιουλέν με αντάλλαγμα τον πάστορα Μπράνσον και είπε ξανά ότι παρεμβαίνω στις διαπραγματεύσεις τους», γράφει ο πρώην βοηθός εθνικής ασφάλειας. Με επέπληξε ο Τραμπ. Μετά από αυτό, μοιράστηκε τον προσωπικό του αριθμό με τον Ερντογάν. Η ασαφής θέση του Τραμπ για τη Συρία οδήγησε στην είσοδο τουρκικών στρατευμάτων στο Αφρίν τον Ιανουάριο του 2018. Μετά από αυτό, αποφάσισα να πετάξω στην Κωνσταντινούπολη και να συναντηθώ με Τούρκους αξιωματούχους για να βελτιώσω τις σχέσεις.
Η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Τζένιφερ Ντέιβις μίλησε για την πολυπλοκότητα αυτής της σχέσης . Τουρκικά ΜΜΕ κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Ντέιβις, οι προοπτικές για τη σχέση ήταν πολύ ζοφερές. Την επόμενη μέρα, γράφει ο McMaster, συναντήθηκα στο Yildiz Palace με τον Ibrahim Kalin, τον επικεφαλής σύμβουλο του προέδρου, και τον Hakan Fidan, τον επικεφαλής του MİT. Ευχαρίστησα τον Kalın και τον Fidan που μας φιλοξένησαν σε ένα τόσο ιστορικό μέρος και τους είπα ότι ίσως οι αναμνήσεις των Ρωσοτουρκικών και Οθωμανο-Περσικών πολέμων που είχε δει αυτό το παλάτι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη διακοπή της σχέσης μας. Ήθελα πρώτα να ακούσω την εκτίμησή τους για την κατάσταση, γιατί ήμουν πεπεισμένος ότι το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι η πιο σημαντική αλλαγή στο γεωπολιτικό τοπίο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Και πίστευα ότι αυτή η αλλαγή θα ήταν τρομερή και για τα δύο μέρη.
Ο Καλίν παραπονέθηκε για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG και την άρνηση έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν. Στη συνέχεια έβγαλα ένα υπολογιστικό φύλλο σχετικά με τις στρατηγικές της Συρίας και της Τουρκίας που ενέκρινε ο Τραμπ την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Περιέγραψε τους στρατηγικούς στόχους των κύριων συμμετεχόντων στον πόλεμο της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Ρωσίας, της Συρίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πίνακας έδειξε μια γενική αρμονία μεταξύ των στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Η μόνη διαφορά ήταν η επιθυμία της Τουρκίας να περιορίσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τους SDF. Οι διαπραγματεύσεις μας επιβεβαίωσαν την ύπαρξη δύο βασικών εμποδίων για τη βελτίωση των σχέσεων. Για την Τουρκία, ήταν η υποστήριξη του Γκιουλέν και των ΗΠΑ στο YPG, και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν η παράνομη σύλληψη του πάστορα Άντριου Μπράνσον και η αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία από την Τουρκία».
Μετά τη συνάντηση, ο ΜακΜάστερ ανέφερε ότι ο Τραμπ είχε επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και άφησε να εννοηθεί ότι οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει το 2018 για την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από τη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ MSA, λόγω της εξαιρετικά επιδεινούμενης σχέσης.
«Πρότεινα την αναθεώρηση της στρατηγικής μας απέναντι στην Τουρκία και την ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης, στη χειρότερη περίπτωση, της αναδιάταξης των αμερικανικών στρατιωτικών μέσων που βρίσκονται στην Τουρκία. Χρόνια αργότερα, όταν ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Χαμάς ήταν μια οργάνωση ελευθερίας, σκέφτηκα ότι ήταν καιρός το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας να επανεξετάσει αυτό το σχέδιο», γράφει ο Αμερικανός στρατηγός στο βιβλίο του.
Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί ξανά. Η Ουάσιγκτον ενέκρινε την πώληση μαχητικών F -16 στους Τούρκους. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης διαπραγματεύσεις για την επανέναρξη της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F -35 στην Άγκυρα, τα οποία διακόπηκαν επί Τραμπ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, γνωστού για την αρνητική του στάση απέναντι στην Τουρκία, να επιβάλει κυρώσεις κατά της Άγκυρας λόγω της κατάστασης στη Γάζα εγείρει ορισμένα ερωτήματα.