Στρατηγός Χρ. Μανωλάς : “Πρέπει να συζητήσουμε για το θέμα της Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας”
Γραπτή δήλωση με βαρυσήμαντο μήνυμα για το ζήτημα της Εθνικής Ασφάλειας έστειλε στην ιστοσελίδα Onalert.gr ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Χρίστος Μανωλάς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες που κόστισαν τη ζωή σε 36 άτομα και προκάλεσαν τον τραυματισμό 200 περίπου ατόμων εκ των οποίων οι 10 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Με σημαντική εμπειρία και βαθύτατη γνώση του αντικειμένου, ο Στρατηγός επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της Εθνικής Ασφάλειας, ένα θέμα που τόσο πολύ έχει παραμεληθεί από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, το οποίο δυστυχώς στερείται αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «Παιδεία Ασφάλειας».
Όσο και αν ακούγετε παράξενο η πολιτική ηγεσία της χώρας διαχρονικά δεν είχε ποτέ την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση στο ζήτημα της ασφάλειας και άμυνας της χώρας, όχι επειδή οι αρμόδιες Αρχές του Ελληνικού Κράτους δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας μια τέτοια διαδικασία, αλλά λόγω της αδιαφορίας και αρκετές φορές της απέχθειας των Ελλήνων πολιτικών να ασχοληθούν σοβαρά με αυτά τα ζητήματα.
Από την άλλη πλευρά, η ελαφρότητα και ο αδιάφορος τρόπος με τον οποίον η Ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα, δεν συμβάλει στην άσκηση πίεσης προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας για την καλύτερη προετοιμασία του κράτους, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει συμβατικές και ασύμμετρες απειλές.
Η ανυπαρξία μεγάλων μαζικών τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ελλάδα και η πεποίθηση ότι οι καλές σχέσεις του Ελληνισμού με τους Άραβες αποτελούν την ασπίδα για κάποια πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε ελληνικό έδαφος, συντέλεσαν στην δημιουργία ενός γενικότερου διαχρονικού κλίματος εφησυχασμού και αδιαφορίας.
Σε αυτό το γενικότερο κλίμα αδιαφορίας και εφησυχασμού, έρχεται να προστεθεί το μεγάλο ζήτημα της μαζική εισροής παράνομων μεταναστών και προσφύγων από τα Μικρασιατικά παράλια, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Εθνική Ασφάλεια.
Όπως αποδείχτηκε στην πράξη, οι Ελληνικές Αρχές στα νησιά του Αν. Αιγαίου δεν μπορούν να εντοπίσουν πιθανούς τρομοκράτες που εισέρχονται στην Ελλάδα υπο την κάλυψη των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αφού δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση τους λόγω έλλειψης αξιόπιστης και ενημερωμένης βάσης δεδομένων.
Από την άλλη πλευρά το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδα, διακόπτει την δυτική Βαλκανική μεταναστευτική Οδό και οδηγεί στον εγκλωβισμό αρκετών χιλιάδων ανθρώπων στην χώρα μας χωρίς ελπίδα χωρίς διέξοδο, ενώ η συμφωνία με την Τουρκία για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα, αφού η γειτονική χώρα αποκομίζει επίσημα και “ανεπίσημα” τεράστια οικονομικά οφέλη από αυτή την διαδικασία.
Επιπλέον μέσα από την αξιοποίηση του μεταναστευτικού, η Τουρκία απέκτησε ένα τεράστιας σημασίας μοχλό πολιτικής πίεσης στην Ε.Ε, τον οποίο δεν πρόκειται εύκολα και γρήγορα να αποποιηθεί έως ότου αποσπάσει τα πολιτικά οφέλη που προσδοκά στις σχέσεις της με την Ελλάδα την Κύπρο και με το ειδικό καθεστώς σύνδεσης που επιδιώκει με την Ε.Ε.
Από την στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι χώρα transit των μεταναστών και των προσφύγων που κινούνται προς την βόρεια Ευρώπη, και παύσει να αποτελεί τον βατήρα για την μετακίνηση και των τρομοκρατών από την Μέση Ανατολή προς την βόρεια Ευρώπη, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων από αυτά τα άτομα σε ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς στόχους στο ελληνικό έδαφος.
Άλλωστε στο παρελθόν αραβικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως αυτή του Abu Nidal δεν δίστασαν να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα στην δεκαετία του 1980 εκ των οποίων οι δύο σε τουριστικούς στόχους όπως η τρομοκρατική επίθεση και κατάληψη του μικρού κρουαζιερόπλοιου City of Poros ανοικτά του Φαλήρου τον Ιούλιο του 1988 με τους 9 νεκρούς.
Ακολουθεί η επιστολή του Στρατηγού στην ιστοσελίδα Onalert.gr
“Επρεπε να τρανταχτεί το αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών από τις εκρήξεις και να θρηνήσει το Βέλγιο θύματα ,για να αρχίσουμε να ανησυχούμε για θέματα ασφαλείας ή για να το θέσω καλύτερα για την Εθνική ασφάλεια.Μέχρι σήμερα όποιος τολμούσε να θέσει θέματα εθνικής ασφαλείας και εθνικών συμφερόντων σε σχέση με το προσφυγικό ήταν φασίστας ή δεν ήταν πολιτικώς ορθώς. Σε καθε περίπτωση δεν διήπετο από ανθρωπιστικές αρχές .
Ξεκινώ από το ότι δεν είμαι ξενοφοβικός και διέπομαι από ανθρωπιστικές αρχές και το έχω αποδείξει κι έμπρακτα σε επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης που έχω διοικήσει μονάδες του Ελληνικού Στρατού, οι οποίες διακρίθηκαν για την εκτέλεση της αποστολής τους με ανθρωπιά, αμεροληψία κι ευγένεια. Με καλοσύνη κι ανιδιοτέλεια που διακρίνει τον Ελληνα
Δεν μπορώ όμως να μη θλίβομαι με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό, όσον αφορά τα θέματα εθνικών συμφερόντων κι εθνικής ασφάλειας. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε μάθει να τα τραβάμε όλα στα άκρα. Δεν μπορούμε δηλαδή να συνδυάσουμε και τον ανθρωπισμό μας αλλά και να διατηρούμε την εθνική ασφάλεια και να εξυπηρετούμε τα εθνικά συμφέροντά μας;
Αντε και να δεχθώ ότι για λόγους ανθρωπισμού αλλάξαμε την πολιτική μας του 2014, οπότε και είχαμε περι τους 80.000 παράνομα εισελθόντες στην χώρα σε σχέση με τους 800.000 του 2015, δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε ότι από το καλοκαίρι και μετά του 2015, η Γερμανική πολιτική άλλαξε και σταδιακά έκλειναν τα σύνορα τους αλλά και τα σύνορα των υπολοίπων χωρών, Δυτ.Βαλκανίων, Βίσεγκραντ κλπ;
Τι πιό λογικό να αλλάξουμε κι εμείς την πολιτική μας γραμμή, απόλυτα δικαιολογημένα και σύμφωνα με την πρακτική και των υπολοίπων χωρών.
Τι άραγε μας κρατά αυτή την στιγμή και δεν αλλάζουμε την πολιτική μας; Η μόλις υπογραφείσα συμφωνία στις Βρυξέλλες, η οποία πρακτικά δεν θα εφαρμοσθεί;
Θα διερωτηθεί κανείς και τι να κάνουμε πρακτικά. Είναι απλό:
Να κηρύξουμε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Να κλείσουμε τα σύνορά μας κι εμείς για λόγους ασφαλείας.
Να ενισχύσουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις στο Αιγαίο και να αναχαιτίζουμε τις προσφυγικές ροές, ενέργεια εφικτή.
Να φιλοξενήσουμε σε κλειστού τύπου φιλοξενίας σημεία τους πρόσφυγες/μετανάστες εντός της χώρας.
Να απελάσουμε τους παράνομα εισελθόντες στην χώρα μετανάστες.
Όλες οι κινήσεις να γίνονται με συνοδεία αστυνομικών οργάνων και να διατεθούν αστυνομικές δυνάμεις στα σημεία φιλοξενίας.
Να ενισχύσουμε την ασφάλεια μας, σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια σε δημόσιους χώρους και κοινωφελείς εγκαταστάσεις, αδειάζοντάς τα λιμάνια Πειραιά, την Ειδομένη κλπ από πρόσφυγες.
Να ενισχύσουμε τις επαφές μας με την Γιουροπόλ .
Να ενισχύσουμε τα μέτρα ηλεκτρονικής ασφαλείας, ασφάλειας κυβερνοχώρου κλπ.
Να θέσουμε σε ετοιμότητα τις αντιτρομοκρατικές μας μονάδες.
Να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Αυτό αναγράφει η ΠΕΑ της χώρας και ας μην ξεχνά η κυβέρνηση ότι ασκεί την εξουσία της από τον λαό, για τον λαό και το Έθνος. Εντολοδόχος είναι ο κυρίαρχος λαός, αυτής της χώρας, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Κι άν επιθυμούμε να παρέχουμε ανακούφιση σε πληθυσμούς που κινδυνεύουν στην χώρα τους, πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει αυτή η χώρα και να λειτουργεί
Θα πεί πάλι κάποιος ότι κινδυνολογούμε, διότι δεν έχει υπάρξει περιστατικό τρομοκρατίας στην χώρα μας, οπότε εμείς παρακολουθούμε την κατάσταση κι είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε, όπως αναφέρουν όλα τα ανακοινωθέντα μετά από οποιαδήποτε κυβερνητική σύσκεψη.
Η απάντηση είναι το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν, διότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε ένα περιστατικό με ανάμειξη τρομοκρατών, από πρόσφυγες /μετανάστες θα έχει συνέπειες που δεν είναι δυνατόν να υπολογισθούν από τωρα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο ή καλύτερα αντιμετωπίζει ανταρτοπόλεμο.Η Ελλάδα τι προτίθεται να κάνει;”.