Οι στρατηγικοί στόχοι του ΙΚΙΛ και ο ρόλος της Ελλάδας στους νέους συμμαχικούς σχεδιασμούς
Η αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας μεταβάλλει ραγδαία τα γεωπολιτικά δεδομένα. Δημιουργεί νέους κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες. Καθιστά σε κάθε περίπτωση αναγκαιότητα τον συλλογικό επαναπροσδιορισμό και τη δυναμική μετεξέλιξη του διεθνούς ρόλου του ΝΑΤΟ.
Η βιαιότητα των πολεμικών συγκρούσεων και τα απάνθρωπα εγκλήματα σε Ιράκ και Συρία μετατοπίζουν την απειλή από τον χώρο της διεθνούς αντιδυτικής τρομοκρατίας της Αλ Κάιντα, στην προσπάθεια δημιουργίας εδαφικής επικράτειας του «Ισλαμικού Κράτους». Γεγονός που, παρά την ιδεολογική ταύτιση των δύο, μεταβάλλει ποιοτικά τη φυσιογνωμία και τη δυναμική της νέας απειλής.
Αναλύοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα από τη δράση, τις δραστηριότητες και τις εξελίξεις σχετικά με το ΙΚΙΛ καταλήγουμε στα ακόλουθα συμπεράσματα που αφορούν στις στρατηγικούς στόχους των «τζιχαντιστών»:
- Ως πρώτο στρατηγικό στόχο του ΙΚΙΛ προσδιορίζουμε τον έλεγχο του 1/3 ιρακινών και συριακών εδαφών όπου ζουν 10-12 εκ. άνθρωποι καιαποτελεί πηγή στρατολόγησης για τους μαχητές του ΙΚΙΛ.
- Ως δεύτερο στρατηγικό στόχο η ΙΚΙΛ εκτιμάται ότι έχει την εξασφάλιση οικονομικών πόρων . Η ΙΚΙΛ έχει ημερήσια έσοδα της τάξης του 1 εκ. δολ. ΗΠΑ περίπου που αποτελεί και πρωτόγνωρο χαρακτηριστικό στην ιστορία των εξτρεμιστικών οργανώσεων.
- Τρίτος στρατηγικός στόχος είναι η κυριαρχία στον ψηφιακό κόσμο και στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ διαρκώς αναπτύσσεται η χρήση όλων των μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας στα πλαίσια μιας συντονισμένης πληροφοριακής παρέμβασης που βρίσκεται σε φάση τελειοποίησης.
- Η στρατολόγηση νέων μελών σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί τον τέταρτο στρατηγικό στόχο για την ΙΚΙΛ κι αυτό φαίνεται ότι προκάλεσε και την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ που αποφάσισαν να στείλουν 70 κρατικούς εισαγγελικούς λειτουργούς σε 14 χώρες των Βαλκανίων, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής για να συμβάλλουν στην ανάσχεση ανάπτυξης των δικτύων στρατολόγησης.
Η Ελλάς είναι η ευρωπαϊκή γέφυρα και η προκεχωρημένη πύλη προς Ανατολάς. Από εδώ διέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό της παράνομης μετανάστευσης, που προέρχεται από τις διακεκαυμένες ζώνες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
Η Χώρα μας είναι υποχρεωμένη χωρίς να εγκαταλείπει τις ανθρωπιστικές μας αξίες έναντι των προσφύγων ή των αναξιοπαθούντων οικονομικών μεταναστών, να ενεργεί προς εκείνη την κατεύθυνση ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη κεκαλυμμένοι μαχητές του ISIS και τρομοκράτες.
Η Ελληνική Πολιτεία έκτισε στη Θράκη, όπου διαβιεί μια πολυπληθής Μουσουλμανική Μειονότητα, ένα επιτυχημένο μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας, που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο, ώστε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας του ISIS να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών, σε μετωπική μεταξύ Δύσης και Ισλάμ.
Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι στην ελληνική Θράκη η μετριοπάθεια, η ανοχή, ο αλληλοσεβασμός και η ελεύθερη, ειρηνική και δημιουργική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων δεν επέτρεψαν να προκύψει κανένας μαχητής του ISIS ή εξτρεμιστής του φονταμενταλισμού.
Τέλος, σημαντικό ρόλο για την επικοινωνία με τον μετριοπαθή ισλαμικό κόσμο και την ένταξή του σε ένα ενιαίο μέτωπο, ώστε να απομονωθούν και να καταπολεμηθούν οι ακραίοι χωρίς να δημιουργήσουν ρήγμα μεταξύ των δύο πολιτισμών μας, μπορούν να διαδραματίσουν τα ελληνόφωνα Πατριαρχεία της Αφρικής και της Μ. Ανατολής, με πρώτο βέβαια το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, που κρατά το κέντρο βάρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη σφαίρα επιρροής της Δύσης, παρά τις όποιες δυσκολίες.
Η συστηματική διεθνής ανάδειξη του νέου γεωστρατηγικού μας ρόλου και της συνέπειας που επιδεικνύουμε μπορεί αναμφίβολα να ενισχύσει τις συμμαχίες μας εντός της Συμμαχίας, κατοχυρώνοντας αποτελεσματικότερα τα εθνικά μας συμφέροντα.