STRATFOR-Reuters: Οι Ρώσοι βρίσκονται ήδη στη Συρία και ετοιμάζουν την άφιξη ενισχύσεων
Την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών ότι οι Ρώσοι έχουν στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία έρχονται να επιβεβαιώσουν το πρακτορείο Reuters και το STRATFOR.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων πηγές από το Λίβανο επιβεβαιώνουν ότι οι Ρώσοι έχουν στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία, οι οποίες μάχονται μαζί με τα κυβερνητικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία.
Φωτογραφίες από τη Συρία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη καινούργιου στρατιωτικού υλικού ρωσικής κατασκευής, όπως:
- το τροχοφόρο ΤΟΜΑ BTR-82A,
- το θωρακισμένο όχημα 4×4 Tigr,
- φορτηγά KamAZ-4350,
- άρματα μάχης T-72AV,
- πολλαπλούς εκτοξευτές τύπου BM-30 Smerch,
- τεθωρακισμένο όχημα διάνοιξης ναρκοπεδίων τύπου UR-77 Meteorit,
- τον θωρακισμένο αυτοκινούμενο παρεμβολέα επικοινωνιών R-330P,
- αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα SA-22 Pantsir-S1,
- τυφέκια εφόδου τύπου AK-104, AK-74M, Vepr-12, τυφέκια κατά υλικού 6S8, OSV-96, τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή MTs-116M και
- UAV τύπου Orlan-10 και Eleron-3SV.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φορτηγά ΚΑΜΑΖ και ΤΟΜΑ BTR-82A είχαν εντοπιστεί στις 20 Αυγούστου 2015 στο κατάστρωμα του ρωσικού αποβατικού πλοίου Nikolay Filchenkov, όταν αυτό διέσχιζε τον Βόσπορο.
Συνολικά 9 πλοία του ρωσικού Ναυτικού, κυρίως αποβατικά τύπου Ropucha Ι/ΙΙ/ΙΙΙ, Aligator, ένα εμπορικό πλοίο το Novorossiysk με σημαία Μολδαβίας, το ρωσικό εμπορικό πλοίο Aleksandr Tkachenko και το πλοίο διάσωσης KIL-158 του ρωσικού Ναυτικού, ανεφοδιάζουν τη Συρία από τις αρχές του χρόνου, πραγματοποιώντας πάνω από 45 δρομολόγια από τη Ρωσία στα συριακά λιμάνια της Ταρτούς και της Λατάκειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τον τελευταίο μήνα έχουν προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Λατάκειας και στο αεροδρόμιο της Χόμς, συνολικά 17 ρωσικά αεροσκάφη, εκ των οποίων οκτώ Antonov-124 Condor, τα οποία ταξίδεψαν στην Συρία μέσω Ιράν και Ιράκ, τέσσερα ακόμη αεροσκάφη τύπου Il -62 της ρωσικής Αεροπορίας, ένα Il-76 του Ρωσικού Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων (EMERCOM) και αδιευκρίνιστος αριθμός συριακών Il-76 τα οποία είχαν ταξιδέψει νωρίτερα στη Ρωσία.
Η επίσημη αιτιολόγηση αυτών των πτήσεων από την πλευρά των Ρώσων είναι ότι μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και Ρώσους τεχνικούς συμβούλους και διπλωμάτες.
Το αεροδρόμιο της Λατάκειας σύμφωνα με το STRATFOR έχει αναβαθμιστεί και έχουν κατασκευαστεί νέες υποδομές όπως νέος πύργος ελέγχου, εργασίες βελτίωσης στο διάδρομο τροχοδρόμησης, νέες θέσεις στάθμευσης ελικοπτέρων, επέκταση των χώρων στάθμευσης αεροσκαφών, νέα οικήματα τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό ατόμων κλπ.
όπως φαίνεται το αεροδρόμιο αυτό εξελίσσεται στην πύλη εισόδου των Ρώσων στυη Συρία και μαζί με τα λιμάνια της Λατάκειας και της Ταρτούς θα σηκώσουν το βάρος της υποστήριξης και εφοδιασμού της ρωσικής εκστρατευτικής δύναμης στη Συρία.
Εκτός από το αεροδρόμιο της Λατάκειας, Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Δαμασκού της Χόμς, και της Ταρτούς όπου η Ρωσία διατηρεί ναυτική βάση.
Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες από ειδικούς αναλυτές οι Ρώσοι διατηρούν παρουσία στην μικρή βάση Minat al Bayda του Συριακού Ναυτικού βορεια της Λατάκειας, στην περιοχή Ad Daqqaqah βόρεια της Λατάκειας, ενώ διατηρούν και δύο σταθμούς ηλεκτρονικών υποκλοπών στο συριακό έδαφος.
Όπως αναφέρει το Stratfor οι Ρώσοι έχουν στείλει στη Συρία άνδρες της 810ης και της 336ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, ενώ σύμφωνα με τους Αμερικανούς η δύναμη αυτή αποτελείται από 200 άνδρες και δημιουργείται εδώ και τρείς μήνες η κατάλληλή υποδομή για την φιλοξενία τουλάχιστον 1.500 Ρώσων στρατιωτικών στη βόρεια Συρία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ρώσων θα είναι η διαρκείας υποστήριξη και εφοδιασμός των δυνάμεων που αναπτύσσουν, αφού η Βουλγαρία απαγόρευσε την πτήση των ρωσικών αεροσκαφών πάνω από τον εναέριο χώρο της αφήνοντας μόνο την ανατολική δίοδο δηλ την διαδρομή πάνω από την Κασπία, το Ιράν και το Ιράκ είναι ανοικτή.
Φυσικά οι δυνάμεις μπορούν να ανεφοδιαστούν από το «Syria Express» τη εβδομαδιαία θαλάσσια σύνδεση της Συρίας με τη Ρωσία την οποία εκτελούν εδώ και πολλούς μήνες τα πλοία του ρωσικού Ναυτικού.
Το ζητούμενο είναι κατα πόσο οι Ρώσοι θα μπορούην να διατηρήσουν αυτή την αερογέφυρα προς τη Συρία ανοικτή εφόσον οι περισσότερες γειτονικές χώρες φαίνεται να συμβιβαζονται με το αίτημα των ΗΠΑ για κλείσιμο των εναερίων χώρων τους στις ρωσικές πτήσεις.
Η ανάπτυξη εκστρατευτικής δύναμης στην Συρία προυποθέτει την αδιάκοπη υποστήριξη των δυνάμεων αυτών, διαφορετικά οι αυξανόμενες ανάγκες λογιστικής υποστήριξης των περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτικών που εκτιμάται ότι θα αναπτυχτούν σε πρώτη φάση στη Συρία μπορεί να οδηγήσει την υπό εξέλιξη επιχείρηση σε φιάσκο.