Στουρνάρας: Τρεις προϋποθέσεις για βιώσιμη επιστροφή στις αγορές

H σημασία διατήρησης του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την μείωση του ελληνικού χρέους, τόνισε σε ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics, ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε την άποψή του για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, μέσω της οποίας, όπως λέει, εξασφαλίζεται η διατήρηση του waiver. «Η πιστοληπτική γραμμή δεν είναι μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο, σημείωσε πως εφόσον αυτή δεν είναι επιθυμητή θα πρέπει να διερευνηθούν άλλοι τρόποι ώστε να μην χαθεί η δυνατότητα του waiver.

Όπως είπε, σε μια περίοδο που τα spreads μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιτοκίων κινούνται κατά μέσο όρο πάνω από 350 μονάδες βάσης (3,5%), η διατήρηση του waiver, για όσο χρόνο η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας παραμένει σημαντικά χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας, είναι επιθυμητή. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με πράξεις επαναγοράς ελληνικού χρέους σχετικά υψηλού κόστους με τα ποσά που θα περισσέψουν από το πρόγραμμα μετά το τέλος του, τότε το συνδυασμένο αποτέλεσμα θα είναι μια σημαντική μείωση του χρέους, αλλά και των επιτοκίων, συμπλήρωσε.

H διατήρηση του waiver θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, αλλά και μέσω των πράξεων χρηματοδότησης από τις αγορές (repos), θα μειώσει όμως και το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, διότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι αποδεκτά στις πράξεις αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο της «ποσοτικής χαλάρωσης», είτε στην κανονική χρονική περίοδο ή στην περίοδο επανεπένδυσης (reinvestment period).

Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε και τη δημιουργία ενός ικανού «αποθέματος ρευστότητας» μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων, ενώ αναφέρθηκε και στις μεσοπρόθεσμες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μεταξύ των οποίων, το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, η υψηλή μακροχρόνια ανεργία και η κατάρρευση των επενδύσεων.

(πηγή: Πρώτο Θέμα)

ViaDiplomacy Newsroom