Στόλτεμπεργκ: Η Σουηδία και η Φινλανδία θα πρέπει να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ μέχρι τα μέσα Ιουλίου
Η Σουηδία και η Φινλανδία θα πρέπει να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ μέχρι τα μέσα Ιουλίου και οι εργασίες για την επίλυση αυτού του προβλήματος βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Συνεχίζω να εργάζομαι ενεργά για να διασφαλίσω ότι θα γίνουν μέλη πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους», δήλωσε. Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι η σύνοδος κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στη λιθουανική πρωτεύουσα στις 11-12 Ιουλίου 2023.
Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή, η επικύρωση των εγγράφων που είναι απαραίτητα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει περάσει σε 28 από τις 30 χώρες μέλη της συμμαχίας. «Η Τουρκία και η Ουγγαρία έχουν απομείνει … Καλώ όλα τα μέλη να ολοκληρώσουν την επικύρωση», είπε.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εκτίμησε πως δεν υπάρχει “καμία ένδειξη που να δείχνει” πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν “άλλαξε φιλοδοξίες».
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της σύγκρουσης, είναι απαραίτητο να «δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται προκειμένου να νικήσει και να επιβιώσει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο έθνος στην Ευρώπη”, ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όλων είναι ο Πούτιν να νικήσει. Αν ο Πούτιν νικήσει στην Ουκρανία, το μήνυμα για εκείνον και για άλλους αυταρχικούς ηγέτες θα είναι πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν», προειδοποίησε.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, της ρωσικής εισβολής, καμία ένδειξη χαλάρωσης δεν είναι ορατή. Οι μάχες έχουν προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα στα δύο στρατόπεδα και το ΝΑΤΟ φοβάται μια νέα επίθεση μεγάλης κλίμακας της Μόσχας προσεχώς.
Το Κρεμλίνο κινητοποιεί «εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα», και προμηθεύεται «περισσότερα όπλα από αυταρχικές χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επρόκειτο επίσης να καλέσει τη Δύση «να μην κάνει το ίδιο λάθος με την Κίνα» που έκανε με τη Ρωσία, η οποία δημιούργησε δεσμούς ενεργειακής εξάρτησης με την Ευρώπη, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που είχαν διαβιβάσει στο AFP συνεργάτες του.