Στο Τόκιο κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφ.Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη

Για το Τόκιο αναχωρεί αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στο πλαίσιο πενθήμερης επίσημης επίσκεψης με στόχο την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας. Στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετέχουν οι υφυπουργοί Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, που θα συνοδεύονται, επίσης, από τον προϊστάμενο στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γρηγόρη Δημητριάδη.

Κατά την επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου, το ελληνικό κυβερνητικό κλιμάκιο θα έχει συναντήσεις τόσο με την ιαπωνική κυβέρνηση, όσο και με επιχειρηματίες και φορείς της χώρας.

Η αποστολή αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινής βούλησης για ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, έπειτα από μια μακρά πορεία συζητήσεων στην Αθήνα με εκπροσώπους της Japan Bank of International Cooperation (JBIC) που επισκέφτηκαν την Ελλάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο πρόγραμμα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν οι τρεις υφυπουργοί, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και ο γγ ΔΟΣ περιλαμβάνονται εκτός από τις συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και οι συναντήσεις στα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Τεχνολογίας, ‘Αμυνας, καθώς και συναντήσεις με την Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC), την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ιαπωνίας (DBJ), την τράπεζα SMBC (Sumitomo Mitsui Banking Corporation), την Ομοσπονδία Ιαπωνικών Επιχειρήσεων (KEIDANREN), και τον Ιαπωνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου.

Ξεχωριστή εκδήλωση για την υποδοχή του κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει η Japan Bank of International Cooperation στην οποία θα συμμετάσχουν μια σειρά από ιδιωτικές επιχειρήσεις, πελάτες της, στις οποίες θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, τόσο σε ιδιωτικές επενδύσεις όσο και σε αποκρατικοποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επενδυτική δραστηριότητα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία, σε επίπεδο καθαρών εισροών σημείωσε αποεπένδυση ιαπωνικών κεφαλαίων, ενώ οι εκροές ξένων άμεσων επενδύσεων βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα. Σχετικά με το διμερές εμπόριο, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές 2017, ανήλθαν σε 121 εκατ. ευρώ, ενώ αντιστοίχως σε ό,τι αφορά τις ιαπωνικές εξαγωγές, το ποσό ανήλθε σε 425 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά δε τους κλάδους που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ελκυστικά πλεονεκτήματα για την ιαπωνική επενδυτική κοινότητα για δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά, είναι αυτοί της μεταποίησης εξαγωγικού προσανατολισμού, της ενέργειας με έμφαση στις ΑΠΕ, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, των υποδομών και των αποκρατικοποιήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.