Στο ΣΑ του ΟΗΕ δυτικά κράτη καταγγέλλουν τις «προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας
Μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν τη συμπεριφορά της ερμητικά κλειστής χώρας.
«Η εκτόξευση (…) εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μοτίβου προκλήσεων», έκριναν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι πρεσβευτές στον ΟΗΕ της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Εσθονίας, αναφερόμενοι στην πρόσφατη σειρά δοκιμών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ. Παρόμοιες τοποθετήσεις, που περιλάμβαναν την απαίτηση η Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, έκαναν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με πρωτοβουλία των οποίων συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού χθες Τετάρτη.
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε αυτή την εβδομάδα στην όγδοη εκτόξευση πυραύλου φέτος. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, δοκιμάστηκε «επιτυχώς» βαλλιστικός πύραυλος «νέου τύπου», «εκτοξευόμενος από υποβρύχιο» (ή SLBM, από τα αρχικά του όρου submarine-launched ballistic missile στα αγγλικά).
Ωστόσο, στη συνεδρίαση δεν υπήρξε, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, η απαιτούμενη συναίνεση για να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση του ΣΑ.
Στη Βόρεια Κορέα επιβάλλονται από το 2006 διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των απαγορευμένων προγραμμάτων της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
Η Πιονγκγιάνγκ από τη δική της πλευρά κατηγόρησε σήμερα Πέμπτη για ακόμη μια φορά τις ΗΠΑ ότι ασκούν πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» ως προς τα εξοπλιστικά της προγράμματα.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε ότι η δοκιμή δεν στρεφόταν εναντίον των ΗΠΑ, ότι έγινε «αποκλειστικά για την εθνική άμυνα» της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ουάσινγκτον «δεν είναι ανάγκη να ανησυχεί», πρόσθεσε.
Οι επικρίσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ για «την ανάπτυξη και τις δοκιμές οπλικών συστημάτων που κατέχουν ήδη ή αναπτύσσουν οι ΗΠΑ είναι σαφής έκφραση της (πολιτικής) δύο μέτρων και δύο σταθμών» της Ουάσινγκτον, συνέχισε ο εκπρόσωπος.
Πράγμα που «δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ενισχύει τις υποψίες μας» για το πόσο ειλικρινείς είναι οι ΗΠΑ όταν διαβεβαιώνουν πως δεν εμφορούνται από καμία εχθρική διάθεση έναντι της κυβέρνησης του Κιμ Γιονγκ Ουν, συμπλήρωσε.
Το 2018, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που συναντήθηκε με αμερικανό πρόεδρο εν ενεργεία. Όμως οι διμερείς συνομιλίες περιήλθαν σε απόλυτο αδιέξοδο μετά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο Ανόι (Βιετνάμ) το 2019, αφού δεν υπήρξε συμφωνία για την προοδευτική άρση των διεθνών κυρώσεων με αντάλλαγμα παραχωρήσεις της Βόρειας Κορέας όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματά της.
Ο νυν αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να συνεχίσει να εξερευνά τη διπλωματική οδό, αλλά με πιο διακριτική προσέγγιση.
Η πρεσβεύτρια της κυβέρνησής του στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, έκρινε χθες πως «είναι καιρός» η Βόρεια Κορέα να «αρχίσει ουσιαστικό διάλογο» με τις ΗΠΑ, που θα οδηγήσει «στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου». Επανέλαβε για πολλοστή φορά πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει «προσφερθεί να οργανώσει συναντήσεις» με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Κιμ «χωρίς προαπαιτούμενα» και ότι παραμένει «διατεθειμένη να συζητήσει σοβαρά και ουσιαστικά».
Κάτι που προς το παρόν δεν μοιάζει πιθανό, δεδομένου ότι ο Κιμ αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον πως δεν διακατέχεται από καμιά εχθρική ή πολεμοχαρή διάθεση έναντι της Πιονγκγιάνγκ: «Διερωτώμαι αληθινά αν υπάρχουν άνθρωποι ή χώρες που το πιστεύουν αυτό», είπε την περασμένη εβδομάδα.
Οι δύο πλευρές διαφωνούν ακόμη και στο νόημα του όρου «πλήρης αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.