Στο Κόσοβο ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ.

Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωατλαντική πορεία του Κοσόβου, αλλά και στις συνομιλίες μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στις συνομιλίες που είχε σήμερα στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό Ίσα Μουστάφα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι.

Όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Θάτσι, η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια είναι ο μόνος δρόμος για την ευημερία όλων των χωρών στην περιοχή μας, επισημαίνοντας ότι η γεωπολιτική σήμερα είναι πολύ σημαντικότερη απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν οι προοπτικές διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, από τον οικονομικό μέχρι τον πολιτιστικό, καθώς επίσης και τον ενεργειακό, όπου ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στη συμμετοχή του Κοσόβου στον αγωγό ΤΑΡ. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία εμπορικού γραφείου του Κοσόβου στην Ελλάδα.

Ο κ. Θάτσι, από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία διεύρυνσης των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και την υποστήριξή της και, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα των εθνικισμών στα Βαλκάνια, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για εξτρεμισμούς στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι οι βαλκανικές χώρες αξίζουν να είναι μέρος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να μαθαίνουμε από την Ιστορία και να μη φυλακιζόμαστε απ” αυτή» απάντησε σχετικά ο κ. Κοτζιάς.

Ερωτηθείς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου, είπε ότι όπως εξήγησε και στον Κοσοβάρο πρωθυπουργό, αυτή εξαρτάται από δύο κριτήρια: αφενός από τις ανάγκες της περιοχής και αφετέρου από τα εθνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ανήκει στις 5 χώρες της Ε.Ε., ανάμεσα στη Ρουμανία, την Κύπρο, τη Σλοβακία και την Ισπανία, που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

Επόμενος σταθμός του Ν. Κοτζιά θα είναι η Αλβανία, όπου θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, καθώς και με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας. Ειδικότερα, κατά την παραμονή του στα Τίρανα, την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, τον υπουργό Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, τον πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου, Ιλίρ Μέτα και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Λουλεζίμ Μπάσα.

O υπουργός Εξωτερικών θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στα δυτικά Βαλκάνια με την επίσκεψή του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Την Πέμπτη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στο Σεράγεβο με τον Βόσνιο συμπρόεδρο, Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, και τον πρωθυπουργό, Φαντίλ Νόβαλιτς. Την Παρασκευή, ημέρα επιστροφής του στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον Βόσνιο ομόλογό του, Ίγκορ Τσρνάντακ, καθώς και με τους συμπροέδρους της Ομοσπονδίας, τον Σέρβο Μλάντεν Ίβανιτς και τον Κροάτη Ντράγκαν Κόβιτς.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.