Στο φως απόρρητα έγγραφα της ΜΙ-5
Μία συζυγική διαφωνία λίγο έλειψε να ανατρέψει τα σχέδια των συμμάχων για την ολοκληρωτική νίκη τους έναντι του Αξονα κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δυναμιτίζοντας την απόβαση στη Νορμανδία. Την υπόθεση φέρνουν στο φως τα απόρρητα έγγραφα της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας (ΜΙ-5) που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.Ο Ισπανός Χουάν Πουγιόλ ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε ώστε να πειστούν οι ναζί ότι η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων θα γίνει στο Πα-ντε- Καλαί και όχι στη Νορμανδία.
Ωστόσο, καθώς οι Πουγιόλ παρέμεναν έγκλειστοι στο σπίτι τους στο Λονδίνο, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, η Αρατσελί, η σύζυγος του πράκτορα, απείλησε ότι θα κατέφευγε στην ισπανική πρεσβεία τον Ιούνιο του 1943 και, αν δεν της επιτρεπόταν να επισκεφθεί τη μητέρα της, θα αποκάλυπτε τα επτασφράγιστα μυστικά του πιο αποτελεσματικού διπλού πράκτορα που διέθεταν οι σύμμαχοι.
Δίκτυο υποπρακτόρων
Η οικογένεια κατοικούσε στο Χάροου, στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Ο Πουγιόλ, γνωστός με την κωδική ονομασία πράκτορας Γκάρμπο, διέθετε ένα ολόκληρο δίκτυο υποπρακτόρων, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έστελναν πλαστές αναφορές και ψευδείς πληροφορίες στους ναζί. Αυτή η πληθώρα παραπλανητικού υλικού απέσπασε την προσοχή του Γ΄ Ράιχ από τις ακτές της Νορμανδίας και δημιούργησε στους ναζί τη βεβαιότητα ότι η απόβαση της 6ης Ιουνίου του 1944 θα πραγματοποιείτο αλλού.
Ασφαλώς τα πράγματα για τη σύζυγο του διπλού πράκτορα ήταν κάθε άλλο παρά εύκολα, καθώς προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δημιουργούσε στην οικογένεια η διπλή της ζωή. Ταυτόχρονα, ένιωθε έντονη νοσταλγία για την πατρίδα και την οικογένειά της. Της έλειπε η ισπανική κουζίνα και συχνά θύμωνε με τον άνδρα της, ο οποίος έλειπε συνέχεια από το σπίτι. Η γυναίκα ασφυκτιούσε από τους αυστηρούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στην ίδια και την οικογένειά της λόγω του φόβου ότι κάποιος θα τους αναγνώριζε στους δρόμους του Λονδίνου.
Στα απόρρητα έγγραφα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις τώρα από τα Εθνικά Βρετανικά Αρχεία, αναφέρεται και η φορά που η κυρία Πουγιόλ συγκρούστηκε με τον αξιωματικό αναφοράς του συζύγου της. «Δεν θέλω να ζήσω ούτε άλλα πέντε λεπτά ακόμη με τον άνδρα μου», φαίνεται να φώναξε η κυρία Πουγιόλ στον αξιωματικό Τόμας Χάρις της ΜΙ-5. «Ακόμη και αν πρόκειται να με σκοτώσουν, εγώ θα καταφύγω στην ισπανική πρεσβεία».
Ο πράκτορας Γκάρμπο, όμως, δεν κατάφερε μόνο να παραπλανήσει τους ναζί αλλά και έπεισε τη σύζυγό του να σιωπήσει. Παρότι η άποψη του αξιωματικού Χάρις ήταν να της πουν ότι απολύθηκε από την υπηρεσία του, ο Πουγιόλ γνώριζε ότι αυτό δεν αρκούσε. Καθώς η γυναίκα δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ισπανία, ο Πουγιόλ υπέδειξε στους ανωτέρους του ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα την έπειθαν ότι η έκρηξή της και το επεισόδιο μπροστά στον Βρετανό αξιωματικό οδήγησε στη σύλληψή του.
Κι όπως φαίνεται το σχέδιο ευοδώθηκε. Η κυρία Πουγιόλ επισκέφθηκε, με δεμένα τα μάτια, τον σύζυγό της σε ένα κέντρο κράτησης αλλά επίσης πείστηκε ότι έπρεπε να κάνει ότι ήταν δυνατόν προκειμένου να στηρίξει την αποστολή του.
Μάλιστα, ο υπεύθυνος της νομικής υπηρεσίας της ΜΙ-5 ταγματάρχης Εντουάρντ Κούσεν την ενημέρωσε ότι ο σύζυγός της επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος και να συνεχίσει την αποστολή του. «Της θύμισε, εντούτοις, ότι δεν είχε χρόνο για χάσιμο με κουραστικούς ανθρώπους και ότι, αν του ανέφερε κανείς ξανά το όνομά της, θα έδινε εντολή να φυλακισθεί», σημειώνει ο Χάρις και προσθέτει ότι «επέστρεψε σπίτι της συμμορφωμένη για να περιμένει την άφιξη του συζύγου της».
Οπως φαίνεται από τη μελέτη των αρχείων, υπήρχαν σχέδια να ξαναχρησιμοποιηθεί ο πράκτορας Γκάρμπο και εναντίον των Ρώσων πριν από την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου.
Έντυπη Καθημερινή