Στις πιέσεις Πομάκων και Τούρκων υποκύπτει ο Μπορίσοφ

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κατηγορείται τις τελευταίες ώρες πως η στάση που κρατάει αναφορικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό, απέχει αρκετά από τη σαφή γραμμή της Ευρώπης, στάση, η οποία σε καμία περίπτωση δε μοιάζει να πρόσκειται φιλικά προς την Ελλάδα.

«Αυτό που ενοχλεί τους Τούρκους σήμερα, είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι των Ρομά και των Πομάκων έχουν αποκτήσει εθνική ελληνική συνείδηση, περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, και μια αίσθηση της διαφορετικότητας προς το κομμάτι της μειονότητας που θα αυτοπροσδιοριστεί ως τουρκογενές. Το δεύτερο είναι ότι σε αυτό το τουρκογενές κομμάτι, υπάρχει ένα «κυνήγι μαγισσών», έχουν ανακαλύψει Γκιουλενιστές»

Αυτή την δήλωση είχε κάνει ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά, τον Φεβρουάριο του 2017. Μέσα από αυτή τη δήλωση θα πρέπει να κρατήσουμε μόνο μια λέξη και αυτή είναι η λέξη “Πομάκος”. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Ελλάδα μέσα από τα πιο επίσημα χείλη ανέφερε τη λέξη Πομάκος, μια λέξη που είχε διαγραφεί ακόμα και από τα πιο χαμηλά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Μερικούς μήνες αργότερα, ο Ερντογάν στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, κατά την ομιλία του σε εκπροσώπους τουρκόφρονων φορέων της μειονότητας ανέφερε χαρακτηριστικά : η Ελλάδα δεν πρέπει να επιδιώκει την αφομοίωση των «ομογενών” του και κανείς δεν πρέπει να αμφισβητήσει ότι οι Τουρκογενείς, Ρομά και Πομάκοι της Θράκης είναι «Τούρκοι”. Είναι προφανές ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προσπάθησε να “κάνει” Τούρκους τους περισσότερους από 500.000 χιλιάδες Πομάκους, από τους οποίους περίπου 400.000 χιλιάδες ζουν στη Βουλγαρία, 40.000 χιλιάδες στην Ελλάδα, ενώ περίπου 60.000 χιλιάδες στον υπόλοιπο κόσμο.

Το «Pomakistan» τους τρομάζει όλους και η Τουρκία θέλει ρόλο

Στη Θράκη μπορεί η Τουρκία να μην έχει καταφέρει να «ποτίσει» με την Τουρκική συνείδηση Πομάκους και Ρομά, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την Βουλγαρία και τους 350000 χιλιάδες Μουσουλμάνους Πομάκους που ζουν στη νοτιοδυτική Βουλγαρία.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα αλλά κυρίως η Βουλγαρία, είναι τα όσα θα συμβούν στα Βαλκάνια μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Κόσσοβο, Σκόπια και Αλβανία μπορούν να φέρουν τέτοιες εξελίξεις οι οποίες σε κάποιες χώρες μπορούν να αλλάξουν ριζικά τα σύνορα τους. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζει έντονα η Βουλγαρία η οποία μέσα στα «σπλάχνα» της γιγαντώνει, ένα τεράστιο θέμα.

Οι Πομάκοι της Βουλγαρίας ποντάρουν στον θρησκευτικό φανατισμό αφού δεν διστάζουν να αναφέρουν πως οι μουσουλμάνοι πομάκοι προϋπήρχαν όλων των άλλων στην περιοχή.

Όσα όμως συμβαίνουν το τελευταίο καιρό στη Θράκη και ειδικότερα με τα δίγλωσσα σχολεία, δεν έχουν αφήσει αδιάφορους τους Πομάκους της Βουλγαρίας, οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια και εκμεταλλευόμενοι το διαδίκτυο, με έδρα την Σουηδία, έχουν ξεκινήσει αγώνα για να αναγνωριστούν ως “Ορφανό Έθνος” με το ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το Pomakistan δεν είναι μια θεωρία συνωμοσίας, είναι μια πραγματικότητα όπου 500.000 Πομάκοι στον κόσμο (350000 στη  Βουλγαρία) δουλεύουν συστηματικά και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.

Ο Ερντογάν θέλει να έχει ρόλο η Τουρκία σε αυτές τις εξελίξεις και θέλει να επεκτείνει τη δική του Ράμπια στην περιοχή, δηλαδή, ένα έθνος, μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος. Αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο με τους Πομάκους και για το λόγο αυτό συμπεριέλαβε στην ατζέντα του τη συγκεκριμένη λέξη. Ο Παντουρκισμός, η το Ισλαμικό Τόξο που θέλει να δημιουργήσει η Άγκυρα στα Βαλκάνια, ανακόπτεται αυτή τη στιγμή από τους Έλληνες μουσουλμάνους οι οποίοι εκφράζουν το ανατρεπτικό Ισλάμ, αντίθετο από αυτό που επιδιώκει ο Ερντογάν, και από την άλλη, από τους μουσουλμάνους Πομάκους. Οι τελευταίοι ως γηγενείς ολόκληρης της αρχαίας Θράκης απομυθοποιούν το αφήγημα τόσο το αφήγημα των Τούρκων όσο και των Βουλγάρων οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή πρόσφατα.

Ο Ερντογάν έχοντας επιρροή στον ακραίο Ισλάμ, έχει υποσχεθεί στους Πομάκους της Βουλγαρίας ότι θα στηρίξει , όταν έρθει η ώρα, το αίτημα τους για μερική ανεξαρτησία από τη Βουλγαρία, ένα ειδικό καθεστώς “Μαλακών Συνόρων”, μια συνδιοίκηση, ένα δηλαδή μοντέλο που επιδιώκει η Τουρκία και στην Ελληνική Θράκη. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός αυτή την πίεση και τον εκβιασμό τον νιώθει έντονα από την Τουρκία, αν συνυπολογίσει κανείς και το 1.000.000 εκ Τούρκων, που ζουν στη Νότια Βουλγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη φορά που εκβιάστηκε η Βουλγαρία με τον “Pomakistan” ήταν όταν ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

 

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.