Στην Ουκρανία αναζητά η Τουρκία την τεχνογνωσία για την ανάπτυξη κινητήρων για άρματα μάχης και ελικόπτερα
Στην Ουκρανία στράφηκε τελικά η Τουρκία για την ανάπτυξη του νέου εθνικού κινητήρα που θα εξοπλίσει το τουρκικό άρμα μάχης Altay, καθώς και το υπό ανάπτυξη νέο μεταφορικό ελικόπτερο.
Η επιλογή της συγκεκριμένης χώρας από την Άγκυρα, έγινε μετά από τις συνεχόμενες αποτυχημένες απόπειρας ανεύρεσης ενός αξιόπιστου και συνεργάσιμου εταίρου, αφού οι Ιάπωνες δεν δέχτηκαν να μεταβιβάσουν την σχετική τεχνολογία σε τουρκικές εταιρείες, ενώ και η απόπειρα συνεργασίας με την αυστριακή εταιρεία μηχανολογικών ερευνών AVL δεν φαίνεται να ευοδώθηκε.
Επιπλέον η τουρκική εταιρεία TÜMOSAN Motor ve Traktor Sanayi AS, η οποία έλαβε τον Μάρτιο του 2015 από την τουρκική κυβέρνηση συμβόλαιο ύψους 190 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου κινητήρα diesel εντός 54 μηνών, είχε προσπαθήσει να συνεργαστεί πέρσι με την ιταλική εταιρεία IVECO-FIAT.
Η ιταλική εταιρεία έχει αναπτύξει τον κινητήρα MTCA (Modular Turbo-Charged Aftercooler) 12V, απόδοσης 1.270 ίππους, ο οποίος σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη ενός νέου κινητήρα 1.500-1.600 ίππων για τον τουρκικό άρμα Altay.
Τελικά ούτε για αυτή την προσπάθεια υπήρξε κάποια νεώτερη πληροφόρηση, αφήνοντας πολλά κενά σχετικά με την προσπάθεια των Τούρκων να αναπτύξουν τον πρώτο εγχώριας ανάπτυξης κινητήρα για άρματα μάχης.
Έτσι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας με την Ουκρανία φαίνεται να είναι η πλέον πρόσφατη προσπάθεια των Τούρκων για να επιτύχουν αυτό τον στρατηγικό στόχο.
Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε μεταξύ του Τουρκικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Anka και του Ουκρανικού Τεχνικού Πανεπιστημίου του Kharkov και περιλαμβάνει την συνεργασία των δύο ιδρυμάτων για την ανάπτυξη του Τουρκικού Εθνικού κινητήρα για άρματα μάχης και ελικοπτέρων.
Στη συμφωνία δεν προσδιορίστηκε εάν ο κινητήρας που θα αναπτυχθεί θα είναι αεροστρόβιλος ή diesel. Επιπλέον δεν αναφέρεται στην συμφωνία εάν η συνεργασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την από κοινού ανάπτυξης των κινητήρων ή απλώς την μεταφορά της τεχνολογίας από τους Ουκρανούς στους Τούρκους.
Πάντως η Ουκρανία φαίνεται να αποτελεί πλέον το νέο στρατηγικό συνεργάτη της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στους τομείς των κινητήρων, πυραυλικής τεχνολογίας, παθητικών αισθητήρων έγκαιρης προειδοποίησης και διαστημικής πυραυλικής τεχνολογίας.