Στην Κομοτηνή θα συναντηθούν οι δύο πιο σημαντικοί Υπουργοί Ενέργειας – Ο ένας από την Ευρώπη και ο άλλος από τον Καύκασο
Έως το τέλος του μήνα θα τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), που θα εγκαινιαστεί μεθαύριο Παρασκευή, στην Κομοτηνή, σε τελετή παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ο υπουργός υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας για την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που λειτουργούν αλλά και τις νέες που σχεδιάζονται, τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, τα προγράμματα αναβάθμισης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Ιταλία αλλά και την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, κ.α. Σημείωσε δε ότι ήδη ο σταθμός της Ρεβυθούσας καλύπτει καθημερινά έως και το 80 % της ζήτησης στη Βουλγαρία.
Ο νέος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας θα έχει μεταφορική ικανότητα 3 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο με δυνατότητα αναβάθμισης στα 5 δισεκ
Αυτό που δεν ανέφερε ο Υπουργός, αλλά προφανώς θεωρείται αυτονόητο, είναι πως μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ο IGB θα ματαφέρει αέριο απο τον Αζερμπαϊτζάν, και πιο συγκεκριμένα 2 bcm όπως έχουν συμφωνήσει Βουλγαρία και Αζερμπαϊτζάν.
Για τον λόγο αυτό την Παρασκευή στην Κομοτηνή θα βρίσκεται ο Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Παρβίζ Σαχμπάζοφ (Parviz Shahbazov). Θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο πιο σημαντικοί Υπουργοί Ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα έχουν μια κατ ίδιαν συνάντηση, και πιθανόν με τον Παρβίζ Σαχμπάζοφ (Parviz Shahbazov) να συναντηθεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πρ΄ώτη Ευρωπαϊκή χώρα που συναντά το αέριο του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η χώρα από την οποία το αέριο της Κασπίας (αργότερα και του Τουρκμενιστάν), αλλά και ο κόμβος για να μεταφερθεί το αέριο αυ΄το στην Ιταλία, Αλβανία και από εκεί σε Κροατία-Ουγγαρία, και τέλος στην Βουλγαρία και από εκεί στην Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία και αργότερα Σερβία.
Ουσιαστικά ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας (Ελλάδα) είναι πιο σημαντικός ακόμα και από τον ίδιο τον Υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν. Αν το μειονέκτημα των αγωγω΄ν φυσικού αερίου είναι η συνεχής αλληλοεξάρτηση παραγωγού-καταναλωτή, η Ελλάδα έρχεται να παίξει έναν διαχειριστικό ρόλο ανάμεσα σε παραγωγό και σε περισσότερες από 10 χώρες.
Ο πόλεμος της Μόσχας στον IGB
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Βουλγαρία, Herro Mustafa, στο 5ο Southeast Europe Energy Forum 2021 που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη, είχε σημειώσει: «η ενεργειακή ασφάλεια είναι και εθνική ασφάλεια. Εάν η Βουλγαρία καταφέρει να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της, αυτό σημαίνει μια πιο ισχυρή Βουλγαρία, μια πολύ πιο ισχυρή περιοχή. Ο ΙGB είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε τους επόμενους μήνες για την περιοχή», καθώς «είναι πολύ σημαντικός για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την απεξάρτηση της από τη Ρωσία»
Την ομιλία της Herro Mustafa, είχε σχολιάσει ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος είχε αναφέρει: «Η Ρωσία ήδη δημιουργεί προβλήματα. Ακουσατε την ομιλία της Herro Mustafa για τον IGB, και είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχουν δυνάμεις στην Βουλγαρία που δεν θέλουν τον IGB να πετύχει.»
Λίγους μήνες μετά, το «V» αναφερόμενο στην Βιομηχανική Κατασκοπεία με την οποία απειλούταν ο IGB ανέφερε: «Το κατασκοπευτικό θρίλερ συνεχίζεται γύρω από τη διαρροή λεπτομερειών που σχετίζονται με την Συμφωνία για προμήθεια ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από Αζερμπαϊτζάν που υπογράφηκε το 2013 μεταξύ της Βουλγαρικ΄ής κρατικής εταιρείας Bulgargaz και της AGSC ( Εταιρεία Πώλησης Φυσικού Αερίου του Αζερμπαϊτζάν).»
Δημιούργηθηκε τόσο σοβαρό πρόβλημα, που η πλευρά των Αζέρων απείλησε ακόμα και με ακύρωση της Συμφωνίας. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας και νυν εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κόμματος GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας), Ντελιάν Ντόμπρεφ, είχε δηλώσει σε ΜΜΕ της Βουλγαρίας πως «οι ρήτρες της σύμβασης για φθηνό αέριο του Αζερμπαϊτζάν δημοσιεύτηκαν για να επιφέρουν απώλεια δισεκατομμυρίων από τον τζίρο της Bulgargaz. Παίρνουμε αέριο από το Αζερμπαϊτζάν σε τιμή που είναι φθηνότερη από ό,τι για άλλες χώρες. Επομένως, αυτή η ρήτρα για την εμπιστευτικότητα του κειμένου της συμφωνίας δεν είναι παιδικό παιχνίδι. Για 8 χρόνια όλα ήταν καλά και ξαφνικά συνέβησαν αμέσως μετά την έλευση της νέας κυβέρνησης. Όλα αυτά απειλούν την ενεργειακή μας ασφάλεια, τη διαφοροποίηση και τη σχέση μας με το Αζερμπαϊτζάν. Είναι γνωστό ποιος δημοσίευσε πρώτος τις ρήτρες του συμβολαίου. Είναι ένας αυτοαποκαλούμενος ειδικός στον τομέα της ενέργειας που δεν έχει εργαστεί ποτέ σε αυτόν τον τομέα. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, οπότε δεν θα αναφέρω ονόματα.»
Εκτελεστικός διευθυντής του IGB: Ο αγωγός είναι ήδη γεμάτος με φυσικό αέριο
Ο εκτελεστικός διευθυντής του IGB Κων/νος Καραγιαννάκος τόνισε ότι ο αγωγός είναι ήδη γεμάτος με φυσικό αέριο και μόλις ολοκληρωθεί η αδειοδότησή του θα ξεκινήσει να παραδίδει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, δημιουργώντας έναν νέο διάδρομο φυσικού αερίου από νότο προς βορρά στις παραμονές του πιο κρίσιμου χειμώνα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ήδη όπως ανέφερε αέριο που διοχετεύεται από το ελληνικό σύστημα φθάνει μέχρι τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ενώ ο IGB και η έναρξη λειτουργίας του νέου πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη το 2023 θα αυξήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες εξαγωγών.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλλι υπογράμμισε ότι με τις επενδύσεις σε σταθμούς συμπίεσης και νέους διασυνδετήριους αγωγούς η δυνατότητα εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας μας θα αυξηθεί από 2,3 σε 8,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Υπενθύμισε δε ότι μετά τη διακοπή εφοδιασμού της Βουλγαρίας από την Gazprom, η Ελλάδα είναι η μοναδική πηγή τροφοδοσίας της γειτονικής χώρας.
Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι επενδύσεις για την ανακάλυψη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο που θα συμβάλουν στην βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του φόρουμ φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου, Osama Mobarez, σημειώνοντας ότι μόνο στο Δέλτα του Νείλου υπάρχουν 200 τρισεκ. Κυβικά πόδια φυσικού αερίου .
Ο Fabrizio Mattana, διευθύνων σύμβουλος του IGI Poseidon τόνισε ότι ο αγωγός East Med έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, καθώς μπορεί να μεταφέρει τα βεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς να μεσολαβεί διαμετακόμιση από χώρες εκτός ΕΕ, είναι διαθέσιμος για διαφορετικές επιλογές εξαγωγών και είναι επίσης ένα ώριμο έργο τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να υποδεχθεί υδρογόνο, άρα είναι μια υποδομή με το βλέμμα στο μέλλον.