Στην Ινδία ο Πούτιν – Ενέργεια και Άμυνα στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται σήμερα στην Ινδία, το δεύτερο ταξίδι που πραγματοποιεί στο εξωτερικό από την αρχή της πανδημίας covid-19, προκειμένου να ενισχύσει τους στρατιωτικούς και ενεργειακούς δεσμούς με έναν παραδοσιακό σύμμαχο της Μόσχας, τον οποίο διεκδικεί και η Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ, που προσπαθούν να ανταγωνιστούν την άνοδο της ισχύος της Κίνας, δημιούργησαν την Quad, μια ομάδα διαλόγου για την ασφάλεια, μαζί με την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Η Ινδία ήταν στενή σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μια σχέση που συνεχίζεται και σήμερα και χαρακτηρίζεται από το Νέο Δελχί ως «ειδική και προνομιούχα στρατηγική συνεργασία».

«Η φιλία μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας άντεξε στον χρόνο», είχε δηλώσει ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στον Πούτιν στη διάρκεια της συνάντησης κορυφής που είχαν τον Σεπτέμβριο.

«Συμβολικό»

Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του Ρώσου προέδρου στο εξωτερικό από την αρχή της πανδημίας covid-19 και τη συνάντηση κορυφής που είχε τον Ιούνιο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη.

Εξάλλου ο Πούτιν δεν συμμετείχε σε σημαντικές συνόδους, όπως της G20, της COP26, ενώ πρόσφατα ανέβαλε μια επίσκεψη στην Κίνα.

Το ταξίδι στην Ινδία «είναι εξαιρετικά συμβολικό», εκτίμησε ο Ναντάν Ουνικρισνάν του ινστιτούτου Observer Ρesearch Foundation με έδρα το Νέο Δελχί. «Καταδεικνύει σε ποιο βαθμό δεν θέλουν οι σχέσεις να περιέλθουν σε τέλμα ή να επιβραδυνθούν εξαιτίας της ρωσικής πλευράς», προσθέτει ο ειδικός.

Αυτή θα είναι η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Πούτιν με τον Μόντι μετά τη συνομιλία που είχαν στο περιθώριο της συνόδου της ομάδας των πέντε μεγαλύτερων, αναδυόμενων οικονομιών (BRICS) στη Βραζιλία το 2019.

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τον εναρκτήριο διάλογο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ινδίας και της Ρωσίας.

«Οι ηγέτες θα εξετάσουν την κατάσταση και τις προοπτικές των διμερών σχέσεων και θα συζητήσουν τα μέσα για να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», είχε επισημάνει το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών τον Νοέμβριο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι συζητήσεις με την Ινδία θα επικεντρωθούν σε ζητήματα άμυνας και ενέργειας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Rosneft, ο Ιγκός Σεχίν, θα είναι μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας σε μια περίοδο που «ένας κάποιος αριθμός σημαντικών ενεργειακών συμφωνιών» βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

Εξάλλου η Ρωσία είναι εδώ και χρόνια μια μεγάλη εξαγωγός όπλων προς την Ινδία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της. Ένα από τα πιο πρόσφατα συμβόλαια που υπέγραψε η Ινδία ήταν το 2018 και αφορούσε την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αξίας μεγαλύτερης των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι παραδόσεις των συστημάτων αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει.

Λόγω αυτής της αγοράς η Ινδία είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία CAATSA, η οποία τιμωρεί την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν έχει λάβει καμία απόφαση για την Ινδία.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom