Στην έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF-2015 η πρώτη παρουσίαση του τουρκικού πυροβόλου laser

Τον ερχόμενο Μάιο στην έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF-2015 θα παρουσιαστεί από την Τουρκική εταιρεία Aselsan το πρωτότυπο του πυροβόλου laser που αναπτύσσουν αυτή την περίοδο οι επιστήμονες του κρατικού ιδρύματος ερευνών TUBITAK.

Πρόκειται για το πρώτο αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος με την κωδική ονομασία YGLSS, το οποίο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 και ο αρχικός προϋπολογισμός του φτάνει τα 43 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό θα φτάσει τα 396 εκατ. ευρώ μέχρι το 2019 που θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Το υπό ανάπτυξη πυροβόλο θα παρουσιαστεί στην Κωνσταντινούπολη στην έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF-2015, η οποία θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 5-8 Μαΐου 2015.

Το τουρκικό σύστημα προορίζεται πρωτίστως για την αντιμετώπιση εναερίων στόχων (μαχητικών, ελικοπτέρων, UAV, πυραύλων cruise) και θα εξοπλίσει μελλοντικά τα νέα καταδρομικά κατευθυνόμενων πυραύλων του τουρκικού προγράμματος TF-2000.

Το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης του τουρκικού πυροβόλου laser είναι 6 χρόνια εκ των οποίων τα 4 χρόνια αφορούν την σχεδίαση και ανάπτυξη του πρωτοτύπου.

Στην φάση αυτή θα χρησιμοποιηθεί χρησιμοποιηθεί ένα πυροβόλο laser υψηλής ενέργειας, που θα αγοραστεί από το εξωτερικό και το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τουρκικό οπλικό σύστημα.

Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης θα κατασκευαστούν δύο πρωτότυπα με τον πρώτο ήδη να πραγματοποιεί τις αρχικές δοκιμές.

Κατά την διάρκεια των 2 ετών που θα ακολουθήσουν, η τουρκική ερευνητική ομάδα θα ασχοληθεί για την ανάπτυξη του πυροβόλου laser από την εγχώρια βιομηχανία και ερευνητικά ιδρύματα και φυσικά την ολοκλήρωση του στο οπλικό σύστημα, το οποίο εκτός από το πυροβόλο περιλαμβάνει, τον μηχανισμό λειτουργίας του πυροβόλου, το σύστημα εντοπισμού παρακολούθησης και εγκλωβισμού του στόχου, την σταθεροποιημένη πλατφόρμα, το σύστημα ελέγχου πυρός και το λογισμικό του συστήματος.

Το ερευνητικό/αναπτυξιακό πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της “Γραμματείας Χρηματοδότησης Προγραμμάτων Ακαδημαϊκής Έρευνας” (ARDEB ‐ Academic Research Funding Programs Directorate) τμήμα της οποίας είναι η “Ομάδα Υποστήριξης έρευνας για ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας” (SAVTAG – Defense and Security Technologies), σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία ηλεκτρο-οπτικών Aselsan και το πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.