Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ελληνικό αερόχημα HCUAV RX-1 (Video)

Στο περίπτερο του ΑΠΘ στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πρόκειται να παρουσιαστεί στο κοινό το ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής πολιτικής χρήσης αερόχημα HCUAV RX-1.

Το νέο αερόχημα αναπτύχθηκε από μια ομάδα Πανεπιστημιακών τμημάτων και ελληνικών εταιρειών στο πλαίσιο του συνεργατικού έργου της δράσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011», της ΕΥΔΕ – ΕΤΑΚ, στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, με επικεφαλή και συντονιστή τον αν. καθηγητή Κύρο Υάκινθο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Η ανάπτυξη του HCUAV RX-1 ξεκίνησε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2013 και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα συμμετέχουν το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης και του Εργαστηρίου Αυτόματου Ελέγχου του Πολυτεχνείου Αθηνών. Επιπλέον στην κοινοπραξία συμμετέχουν οι εταιρείες MLS Multimedia (Θεσσαλονίκη), Spacesonic Ltd (Τρίκαλα), Intracom Defense Electronics (Αθήνα).

Η διάρκεια του Έργου καθορίστηκε και υλοποιήθηκε από τους μηχανικούς της Κοινοπραξίας σε 25 μήνες, ενώ η πρόταση του Έργου βασιζότανε σε διάρκεια 36 μηνών.

Το Ελληνικό αερόχημα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 185 κιλά, εκπέτασμα πτερύγων 6.4 μέτρα, μήκος ατράκτου και ουραίου 4 μέτρα, αυτονομία 11 ωρών, επιχειρησιακή ταχύτητα 140 χλμ/ώρα, μέγιστη ταχύτητα 190 χλμ/ώρα, επιχειρησιακό ύψος 2 χλμ (το οποίο περιορίζεται από τον υπάρχοντα κινητήρα), εμβέλεια 150 χλμ η οποία με δορυφορική σύνδεση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη (άνω των 200 χλμ), βάρος εξοπλισμού 35 κιλά και μέγιστο βάρος καυσίμου 55 κιλά.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η διαδικασία συναρμολόγησης του αεροχήματα καθώς και οι δοκιμαστικές πτήσεις που ουσιαστικά ξεκίνησαν με επιτυχία στις 4 Αυγούστου στην Κεντρική Ελλάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=HrSj4gomEAg

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.