Στην Ανατολική Μεσόγειο θα πετάξουν και θα πλεύσουν Ελληνικοί «υπολογιστές» της ίδιας χώρας
Αφού χύθηκε πολύ «μελάνι» για τις Γαλλικές φρεγάτες Belh@rra για τις ικανότητες τους και την απόκτηση τους από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, στην συνέχεια χύθηκε άλλο τόσο για την μη απόκτηση και τις κατηγορίες προς την Ελληνική κυβέρνηση για «άδειασμα» στην σύμμαχο Γαλλία.
Σήμερα, και πάλι το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα αφού χύθηκε νέο «μελάνι» που μιλάει για νέα πρόταση των Γάλλων (έμμεση παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν απέσυρε το ενδιαφέρον) και προσπάθεια η πρόταση αυτή να έρθει κοντά στις ανάγκες, οικονομικές κυρίως, της Αθήνας.
Στο «V» την επόμενη της είδησης για ακύρωση των Belh@rra, είχε σημειωθεί ότι οι συμμαχίες δεν χαλάνε ούτε ενισχύονται με την αγορά δύο πλοίων, ειδικά την περίοδο αυτή όπου χώρες όπως η Γαλλία, καθορίζουν το μέλλον τους στην περιοχή και στηρίζονται σε συμμάχους όπως η Ελλάδα. Στο «V» επίσης είχε επισημανθεί σε άρθρο πως αν οι Αμερικανοί δεν θέλουν ένα Γαλλικό Στρατηγικό όπλο στο Ελληνικό οπλοστάσιο, είναι ευπρόσδεκτο ένα αντίστοιχο δικό τους.
Όταν οι τελευταίοι είχαν δώσει την άδεια τους στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για την προμήθεια του Scalp EG από την Γαλλία, είχαν υπόψη την ισορροπία υπέρ της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία. Ήταν μια περίοδος όπου οι ΗΠΑ ακροβατούσαν ανάμεσα σε δύο συμμάχους, με την Τουρκία να είναι εκείνο το διάστημα (δεκαετία 90 και αρχές 2000) πιο σημαντική λόγω των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή. Ο έλεγχος της Τουρκίας από τις ΗΠΑ απαιτούσε οι Ένοπλες δυνάμεις της να είναι ανίσχυρες έναντι της ισχυρής αντιαεροπορικής άμυνας της Ελλάδας, και την ισχυρής πολεμικής της αεροπορίας
Μέσα σε μια 20ετία όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά στην περιοχή. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον «μαξιλάρι» του ΝΑΤΟ μετά και την ένταξη στην συμμαχία της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, η Τουρκία αύξησε το ΑΕΠ της κατά 600 δις που σημαίνει ότι χρειάζεται άμεσα δική της ενέργεια η αλλαγή εξάρτησης, στα ενεργειακά την δύναμη δεν την έχει πλέον αυτός που παράγει αλλά αυτός που ελέγχει τους κόμβους μεταφοράς, το Ιράν έχει φέρει το πόλεμο στην πόρτα του Ισραήλ, και τέλος, το NATO έχει επιλέξει τα σημεία μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης με την Ρωσία, την Χερσόνησο Κόλα και την Βόρεια Θάλασσα, την Βαλτική και τέλος την Μαύρη Θάλασσα.
Σε αυτή την γραμμή, το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο πεδίο μάχης στο οποίο ουσιαστικά μάχονται «υπολογιστές» που συνδέονται μεταξύ τους. Πριν λίγους μήνες στην Νορβηγία έφτασαν τέσσερα Αμερικανικά F-35 για να συμμετέχουν σε άσκηση με την Αεροπορία και το Ναυτικό της Νορβηγίας. Η άσκηση ήταν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και αφορούσε την σύνδεση μεταξύ οκτώ F-35 ((την πρώτη, 4 των ΗΠΑ και 4 της Νορβηγίας) και στην συνέχεια με δύο Νορβηγικές φρεγάτες.
Το ΝΑΤΟ από την Νορβηγία μέχρι την Μαύρη Θάλασσα χτίζει μια ισχυρή αεροπορική δύναμη η οποία έχει δύο χαρακτηριστικά, βασίζεται σε δύο τύπους, F-16 (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία,Βέλγιο και σίγουρα Κροατία) και F-35 (Νορβηγία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία,Ολλανδία και Πολωνία) ενώ στην Ρουμανία και Εσθονία σταθμεύουν F-18 (Καναδικά και Ισπανικά αντίστοιχα).
Όμως η κατάσταση με την Τουρκία χάλασε τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην Ανατολική του Πτέρυγα με την ακύρωση των προμήθειας των F-35. Σε αυτό το σύνολο «υπολογιστών» υπάρχει πλέον ένα μεγάλο κενό το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί άμεσα με F-35. Τα μαχητικά που θα αποκτούσε η Τουρκία ήταν σημαντικά για την συμμαχία γιατί η σύνδεση τους θα γινόταν με τα πλοία του ΝΑΤΟ που θα βρισκόταν στην Μαύρη Θάλασσα. Αυτή την στιγμή τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή αυτή, η μόνη προστασία που έχουν από αέρος είναι από τα MIG-21 της Ρουμανίας , τα F-18 των Καναδών, και λίγα F-16 που σταθμεύουν σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Η Ελλάδα είναι πέρα από βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει έναν αριθμό αεροσκαφών όχι μόνο για την ενίσχυση της, αλλά και για επιπλέον λόγους που αφορούν το ΝΑΤΟ. Αν η Τουρκία δεν καταφέρει αν απεξαρτηθεί από την ενέργεια Ρώσων και Ιρανών, τότε θα βαδίσει σε έναν άγνωστο δρόμο και η σχέση της με την δύση δεν θα είναι ξανά η ίδια.
Εκείνη την στιγμή η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα «Πρώτης Γραμμής» για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανικές δυνάμεις θα αρχίσουν να αποσύρονται από την Τουρκία και θα παίρνουν θέσεις στην Ελλάδα για να διαφυλάξουν τα τεράστια συμφέροντα των ΗΠΑ , η αντιβαλλιστική άμυνα του ΝΑΤΟ (Patriot) θα αποχωρήσει από την Τουρκία και θα πάρει θέση κάπου στην Ελλάδα, και στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να υπάρχουν αυτοί οι «υπολογιστές» σε αέρα και θάλασσα που θα μπορούν να συνεργαστούν όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με άλλες δυνάμεις που θα βρίσκονται στην περιοχή για να δημιουργηθεί ένα «τείχος» προστασίας, από την Ελλάδα, στην Κύπρο, από εκεί στο Ισραήλ, και θα καταλήγει στην Αίγυπτο.
Η επιλογή της επόμενης φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού, και των επόμενων αεροσκαφών 5ης γενιάς, δεν θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις δυνατότητες τους ως όπλα, από τις δηλώσεις, και τις συναισθηματικές επιθυμίες, αλλά από ένα σύνολο διεργασιών, ειδικά διπλωματικών, που θα γίνουν μεταξύ χωρών στην περιοχή, σε μια περιοχή που ο εχθρός δεν είναι η Τουρκία, αλλά χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν. Κυρία επιδίωξη των ΗΠΑ ,η καλύτερα του Στέιτ Ντιπάρμεντ, αλλά και άλλων χωρών, είναι να μην ενσωματωθεί η Τουρκία σε αυτό το τρίγωνο και «προσληφθεί» από τις παραπάνω χώρες για την επίτευξη των σκοπών τους