Στην Αλβανία ο Νίκος Δένδιας – Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για την Αλβανία δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της Αλβανικής κυβέρνησης
Στην Αλβανία μεταβαίνει αύριο Δευτέρα 23 Μαΐου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα συναντηθεί αρχικά με στελέχη της ελληνικής εθνικής μειονότητας από τη Χειμάρρα και στη συνέχεια με τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με την υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας Όλτα Χάκα (Olta Xhaçka) και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Κοινές δηλώσεις στον Τύπο θα γίνουν περί ώρα 12:00 (τοπική ώρα).
Κατόπιν ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα (Edi Rama). Θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα λάβει χώρα γεύμα εργασίας.
Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), στις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά από τη ρωσική εισβολή, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Αντιπρόεδρος αλβανικής κυβέρνησης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για την Αλβανία
Τη σημασία των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα, αναδεικνύει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αλβανίας Αρμπέν Αχμέταϊ. «Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για εμάς σε όλους τους τομείς, πολιτιστικά, οικονομικά και σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρμπέν Αχμέταϊ σε δήλωσή του στο πλαίσιο του 7ου Φόρουμ του Στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, τονίζοντας πως «οι οικονομίες μας είναι αλληλένδετες». Επίσης, αναφέρθηκε και στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Επισήμανε πως «η Αλβανία δεν θα ξεχάσει ποτέ, το 1990 το 1991 όταν η Ελλάδα μάς άνοιξε τις πόρτες, και σήμερα, υπάρχουν σχεδόν 1 εκατομμύριο Αλβανοί που διαμένουν ως Έλληνες πολίτες ή οικονομικοί μετανάστες».
Επίσης, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη κατά τον σεισμό του 2019. «Είμαι επίσης υπουργός Ανασυγκρότησης για τις ζημιές από τον σεισμό και η ελληνική κυβέρνηση ήταν εκεί. Η συνεισφορά της Ελλάδας εκτιμάται πάρα πολύ από τον αλβανικό λαό».
Eν συνεχεία, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις και να ανοίξουν τα διαπραγματευτικά κεφάλαια για τη χώρα του. Υπογράμμισε πως η ιδιαίτερα Ελλάδα, ως γειτονική χώρα, αλλά και η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και πολλές άλλες χώρες, πρέπει «να είναι οι υπέρμαχοι της υποστήριξης της Αλβανίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για να γίνει μέλος της ΕΕ».
Σημείωσε πως η Αλβανία είναι πολύ κοντά στην ΕΕ, είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και επομένως, το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξουν ουσιαστικά οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Εξήγησε πως θα πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία εκσυγχρονισμού. Προσέθεσε ότι «το βουλγαρικό βέτο στη Βόρεια Μακεδονία είναι πολύ κακό για όλη την περιοχή, αλλά και για τη φιλοσοφία της ίδιας της ΕΕ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρθεί.