Στα “σκαριά” γιγαντιαίο σχέδιο για την ενεργειακή αυτονομία Ελλάδας και Δυτικών Βαλκανίων

Την ενεργειακή αυτονομία των Δυτικών Βαλκανίων φαίνεται πως προωθεί η Ε.Ε.

Μία κίνηση που έρχεται σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της Αθήνας, η οποία υπέβαλε στις αρχές Μαρτίου στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικό σχέδιο για την προσέλκυση οικονομικής και πολιτικής στήριξης.

Το εν λόγω έργο, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα energia.gr, λόγω του μεγέθους του αλλά και της πολυπλοκότητας του, ξεφεύγει των οικονομικών δυνατοτήτων των κυβερνήσεων και των εταιρειών της περιοχής και έχει ως στόχο την εγκατάσταση μιας σειράς από θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αλλά και μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, που όταν ολοκληρωθούν θα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ενιαία ενεργειακά project στον κόσμο.

Οι χώρες που θα επωφεληθούν από την πρωτοβουλία αυτή είναι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Βόρεια Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο, η Σερβία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη και ασφαλώς η Ελλάδα.

Κομβικός από κάθε άποψη θεωρείται ο ρόλος της Ιταλίας, αφού ένα μεγάλο μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα εξάγεται μέσω μιας σειράς υποθαλασσίων καλωδίων (πέντε ζεύγη των 4,0 GW έκαστο) με στόχο την παροχή “φθηνής πράσινης ενέργειας” προς τις απαιτητικές αγορές ενέργειας της Ευρώπης.

Το εν λόγω project πέρα από την ενεργειακή του διάσταση, έχει ύψιστη πολιτική σημασία, αφού χάρη στην διαμεσολάβηση και τεχνική υποστήριξη της Ελλάδας επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ οκτώ χωρών της περιοχής και εξασφαλίστηκε η συμμετοχή τους.

Χρειάστηκαν πολύμηνες και δύσκολες διαπραγματεύσεις, που διεξήχθησαν με απόλυτη μυστικότητα, μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών.

Όταν ολοκληρωθεί αυτό το Regional Gigantic Energy Project, γνωστό και ως REGIEN – P, στα πλαίσιο του σφικτού χρονοδιαγράμματος των 48 μηνών που έχει τεθεί, θα αλλάξει δια παντός η ενεργειακή όψη της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται για μία επένδυση 250 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα διπλό στόχο.

Αφενός να επιταχύνει την ολοκλήρωση της ενιαίας περιφερειακής ηλεκτρικής αγοράς, αφετέρου να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες πράσινης ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές για πολλά ευρωπαϊκά κράτη στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και των ευρωπαϊκών στόχων για απανθρακοποίηση.

Τέλος, σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση του φαραωνικού αυτού έργου, το οποίο λόγω μεγέθους δεν εμπίπτει σε κανένα από τα τρέχοντα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αποκάλυψε ότι έχει ήδη λάβει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκδοση ευρωομολόγου, για το σύνολο του ποσού, με στόχο να απευθυνθεί στις αγορές μετά τον Ιούλιο, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

πηγή ΙΒΝΑ

ViaDiplomacy Newsroom