Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η Βενεζουέλα – Ακόμα και η Κίνα δεν βοηθά τον Μαδούρο

Δεν έχουν τελειωμό τα βάσανα του λαού της Βενεζουέλας αφού μετά από τα σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς με βασικά καταναλωτικά είδη έρχεται τώρα και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατα 69% μετά την αποσύνδεση του Μπολιβάρ από το Δολάριο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος με το δολάρια εκτινάχτηκε από 52 Μπολιβάρ ανα δολάριο στα 170 Μπολιβάρ ανα δολάριο.

Στη «μαύρη αγορά» η ισοτιμία φθάνει στα 190 Μπολιβάρ ανά δολάριο Από την άλλη πλευρά η οικονομική κατάρρευση της χώρας θεωρείται από επιφανείς οικονομολόγους ως βέβαιη αφού το 97% των εσόδων της χώρας προέρχεται από τις εξαγωγές πετρελαίου η τιμή του οποίου τους τελευταίους 8 μήνες έχει κατακρημνιστεί.

Το ΑΕΠ της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε το 2014 κατά 4,4% και σύμφωνα με τη S&P πιθανώς να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 7% στη διάρκεια του 2015.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Ecoanalitica, που εδρεύει στο Καράκας, τα χρέη του κράτους σε επιχειρήσεις και αεροπορικές εταιρείες υπερβαίνουν τα 21 δισ. δολάρια.

Τουλάχιστον τέσσερις οικονομολόγοι του Χάρβαρντ προτείνουν στον πρόεδρο Μαδούρο να προχωρήσει σε στάση πληρωμών κάτι που η κυβέρνηση μέχρι σήμερα αρνείται να υιοθετήσει. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές οι λόγοι πίσω από αυτή την τραγική εξέλιξη σε μια πλούσια σε ενεργειακούς πόρους χώρα όπως τη Βενεζουέλα είναι τα λάθη του παρελθόντος.

Πιο αναλυτικά όπως συμφωνούν οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές η Βενεζουέλα πληρώνει την πολιτική των κρατικοποιήσεων στην οποία επιδόθηκε η τότε κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες, καθώς πρώτον η κυβέρνηση της χώρας χρειάστηκε να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις  καθώς πολλές από αυτές οδήγησαν σε δαπανηρούς δικαστικούς αγώνες και μεγάλες αποζημιώσεις για την κρατικοποίηση επενδύσεών της στον τομέα του πετρελαίου και δεύτερον λόγω της έλλειψης επαρκών επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής στον τομέα αυτό.

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του Προέδρου Μαδούρο να βρεί χρήματα για την χειμαζόμενη οικονομία της χώρας τους απέβησαν μάταιες αφού ακόμη και η στενή σύμμαχος Κίνα δεν θέλησε να δώσει στον Μαδούρο περισσότερα κεφάλαια από αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί για την πώληση πετρελαίου στην Κίνα.

Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε πλήγμα για την αξιοπιστία του Προέδρου Μαδούρο αφού όταν πρόσφατα επέστρεψε από την Κίνα δήλωσε στους ψηφοφόρους πως διασφάλισε νέες επενδύσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων χωρίς να διευκρινίσει κατά πόσον πρόκειται για κάποιο νέο δάνειο.

Η αποκάλυψη ότι το ποσό αυτό προβλέπεται ήδη στην συμφωνία που έχει υπογράψει η Βενεζουέλα με την Κίνα για την πώληση πετρελαίου στην Ασιατική χώρα αποτέλεσε καίριο πλήγμα για την εικόνα του Μαδούρο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.