Στα Δυτικά Βαλκάνια η σύγκρουση των Μεγάλων Δυνάμεων – Η Ελλάδα θα στηρίξει την πολιτική του Λονδίνου μετά την Συμφωνία;

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συνέλευσης για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, Μίλοραντ Ντρέτσουν, δήλωσε πρόσφατα στο TV Prva ότι υπήρχ παρουσία μελών των βρετανικών ειδικών δυνάμεων “Gurka” στη νότια επαρχία, και αυτό ήταν λίγες ημέρες πριν από την πρόσφατη εισβολή μονάδων ROSU στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια.

Η εισβολή στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια καταδίκασε κάπως ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell ενώ ο αναλυτής Ζουμπένιτσα τόνισε ότι έχει ήδη δημοσιοποιηθεί πως είναι σαφές ότι οι Αλβανοί έχουν την υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας.

«Φάνηκε δημόσια, δεν είναι πλέον κρυφό, η Μεγάλη Βρετανία είναι αυτή που υποστηρίζει απόλυτα την Πρίστινα σε αυτές τις προθέσεις. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άλλες δυτικές δομές. Υπάρχει ένας αγώνας για επιρροή στα Βαλκάνια, ακόμη και μεταξύ των δυτικών Για παράδειγμα, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανταγωνίζονται ως προς το ποιος θα επικρατήσει εδώ», δήλωσε ο Ζουμπένιτσα στο B92.net.

«Η Γερμανία υποστηρίζει τώρα τη Σερβία ακόμη περισσότερο σε ορισμένες από τις προθέσεις και τις δραστηριότητές της και η Μεγάλη Βρετανία θέλει να εκτοπίσει τον σερβικό παράγοντα από γειτονικές χώρες όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο. Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει κοινό σημείο των δυτικών χωρών ότι πρέπει να είναι ανεξάρτητο κράτος . Οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα ακούν τα σερβικά συμφέροντα από ό,τι συνήθως, αλλά είναι περίεργο που η Μεγάλη Βρετανία έχει πιο ενεργή διπλωματία και πολιτική σε αυτόν τον τομέα μετά το Brexit από ό,τι πριν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ο αναλυτής εάν και σε ποιο βαθμό η Σερβία μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη δυνάμεων όπως η Ρωσία και η Κίνα, είπε ότι θα μπορούσε, αλλά εξήγησε ότι υπάρχει πρόβλημα.

«Μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξή τους και η πολιτική τους είναι σύμφωνη με την πολιτική της Σερβίας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν αρκετή επιρροή και παρουσία σε αυτόν τον τομέα, δεν έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν τη Σερβία σε περίπτωση πιο σοβαρής κρίση. Η Ρωσία έχει προβλήματα στα σύνορά της… Μπορούν να βοηθήσουν ρητορικά, ασκώντας πίεση, συνθήκες, κριτική στη Δύση και τους διεθνείς οργανισμούς. Μερικές φορές μπορεί να συμβεί η αντίδραση της ΕΕ να είναι πιο οξεία λόγω της υποστήριξης της Ρωσίας στη Σερβία… Η Σερβία θεωρείται ως ο μικρότερος αδερφός της Ρωσίας και τα συνδέουν αυτά τα πράγματα. Το Κοσσυφοπέδιο και η υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας μπορούν να εξαρτήσουν τη Δύση να μην ταχθεί πλήρως με τους Αλβανούς», δηλώνει ο Ζουμπένιτσα.

ViaDiplomacy Newsroom