Σόρος: Πρέπει να νικήσουμε τον Πούτιν για να σώσουμε τον πολιτισμό μας

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ιδρυτής του Ιδρύματος «Ανοιχτή Κοινωνία» Τζορτζ Σόρος απηύθυνε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός έκκληση «το ταχύτερο δυνατόν» να ηττηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, καθώς κατά την άποψή του αυτή «είναι η καλύτερη και ενδεχομένως η μοναδική δυνατότητα για να διατηρήσουμε τον δικό μας πολιτισμό».

Ο Σόρος χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια ενδεχόμενη αρχή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, αποκαλώντας τον ως την κύρια κατά την άποψή του σύγκρουση της εποχής μας, μεταξύ των «ανοιχτών κοινωνιών» στις οποίες συγκαταλέγει την πλειοψηφία των δυτικών χωρών και των «κλειστών κοινωνιών» στις οποίες κατατάσσει την Ρωσία και την Κίνα. «Στην ανοιχτή κοινωνία το κράτος υπερασπίζεται την ελευθερία της προσωπικότητας, στην κλειστή κοινωνία ο ρόλος της προσωπικότητας είναι να υπηρετεί τα συμφέροντα του κράτους», είπε ο Σόρος περιγράφοντας τις διαφορές μεταξύ των δύο αυτών τύπων κοινωνιών.

Σύμφωνα με τον Σόρος, τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι αυταρχικές τάσεις στον κόσμο βρίσκονται σε έξαρση, επιπλέον γιατί «οι κλειστές κοινωνίες» έθεσαν στην υπηρεσία τους τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Κατά την άποψη του Τζορτζ Σόρος, εξαιτίας του πολέμου, όλα τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης και της μάχης που δίνεται για την κλιματική αλλαγή, έχουν περάσει αυτή τη στιγμή σε δεύτερο πλάνο, και αυτό, και όχι μόνο η έξαρση των αυταρχικών τάσεων, απειλεί τον παγκόσμιο πολιτισμό επειδή οι αλλαγές αυτές μπορεί να λάβουν αμετάκλητο χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Σόρος εξέφρασε την άποψη ότι η Κίνα γνώριζε πως ο Πούτιν προετοιμαζόταν για πόλεμο. Επίσης εκτιμά ότι ο πόλεμος εισέρχεται σε μια φάση την οποία μπορεί να επηρεάσει η αριθμητική υπεροχή του ρωσικού στρατού, ωστόσο, θεωρεί πως η Ουκρανία έχει πιθανότητες για μια επιτυχή αντίσταση.

Κατά την άποψη του Αμερικανού επιχειρηματία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη καταλάβει ότι έχει κάνει λάθος και θα επιδιώξει την ειρήνη, αλλά στις σημερινές συνθήκες η εκεχειρία μαζί του είναι αδύνατον να γίνει επειδή «δεν μπορεί κανείς να τον πιστέψει».

Οι ρωσικές αρχές και προσκείμενοι στο Κρεμλίνο δημοσιογράφοι θεωρούν τον Σόρος «ρωσοφοβικό» όπως και το ίδρυμά του που δραστηριοποιείτο στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ότι επιδιώκει να βλάψει την χώρα. Το ίδρυμά του «Ανοιχτή Κοινωνία» έχει χαρακτηριστεί στη Ρωσία «μη επιθυμητή οργάνωση».

ViaDiplomacy Newsroom