Σόκ στην Τουρκία – Μετά τον Πάπα και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων
Δεύτερο απανωτό διπλωματικό σόκ επεφύλασσε αυτή η εβδομάδα στην Τουρκία, αφού μετά τον Πάπα που κατά την διάρκεια ομιλίας του την περασμένη Κυριακή για τις συμφορές που έπληξαν την ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα ανέφερε την λέξη ταμπού για τους Τούρκους γενοκτονία αναφερόμενος στην σφαγή από τους Οθωμανούς Τούρκους 1,5 εκατ. Αρμενίων ήταν η σειρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποδεχτεί απόφαση με την οποία καλούνται τα μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν την Αρμενική Γενοκτονία του 1915.
Αν και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί σε γενικές γραμμές την διατύπωση που είχε ένα ακόμη αντίστοιχο ψήφισμα του 1987. Όπως αναφέρει το ψήφισμα «τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα την περίοδο 1915-1917 κατά των Αρμενίων που κατοικούσαν στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αντιπροσωπεύουν μία πράξη γενοκτονίας».
Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε στις δύο χώρες Αρμενία και Τουρκία να αξιοποιήσουν την επέτειο των 100 χρόνων από την Γενοκτονία για να βελτιώσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις.
Παράλληλα το Κοινοβούλιο πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία της για την περίοδο εκείνη, να αποδεχτεί και να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και να αναγνωρίσει την Γενοκτονία.
Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση με τον πρόεδρο της χώρας να δηλώνει ότι η Άγκυρα θα αγνοήσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να ξαναγράψει με την απόφαση αυτή την ιστορία της περιόδου 1915-1917.
Μάλιστα αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αρνητική εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο το τουρκικό υπουργείο προσπαθεί να απαξιώσει το κύρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και φυσικά και τις αποφάσεις του αναφέροντας στην ανακοίνωση του ότι μόλις 42% των Ευρωπαίων συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών επομένως από αυτό και μόνο συμπεραίνεται ότι ο Θεσμός αυτός δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία.