SOCAR (Αζερμπαϊτζάν) και Romgaz (Ρουμανία) υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) και η Ρουμανική Romgaz υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας Το έγγραφο υπεγράφη από τον Αντιπρόεδρο της SOCAR Elshad Nasirov και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Romgaz SNGN Aristotel Jude κατά την επίσκεψη του Υπουργού Οικονομίας Mikayil Jabbarov, του Υπουργού Ενέργειας Parviz Shahbazov και της διοίκησης της SOCAR στη Ρουμανία.

Το μνημόνιο προβλέπει περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα για την εφαρμογή των αρχών που ορίζονται στην κοινή δήλωση «σχετικά με τη συμφωνία για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ρουμανίας» που υπεγράφη στο Βουκουρέστι στις 28 Σεπτεμβρίου 2009.

«Το έγγραφο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της SOCAR και της Romgaz στη Ρουμανία ήταν το επόμενο βήμα προς τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας. Η ενεργειακή συνεργασία μας με τη #Ρουμανία επεκτείνεται», έγραψε στο Twitter ο Parviz Shahbazov .

Κατά τη συνάντηση, όπου υπογράφηκε το έγγραφο, τα μέρη τόνισαν τον σημαντικό ρόλο του Αζερμπαϊτζάν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Μίλησαν για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς της οικονομίας και σημείωσαν τις δραστηριότητες της SOCAR στη Ρουμανία.

Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για την ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Ρουμανία συνεργάζονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Οι δύο χώρες συνήψαν διπλωματικές σχέσεις στις 19 Ιουνίου 1992. Η πρεσβεία της Ρουμανίας στο Αζερμπαϊτζάν άνοιξε στις 3 Νοεμβρίου 1998 και η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στη Ρουμανία στις 19 Μαΐου 2001.

Η SOCAR δραστηριοποιείται στη Ρουμανία μέσω της SOCAR Petroleum SA, που ιδρύθηκε το 2011, και διαθέτει πρατήρια καυσίμων με το σήμα της SOCAR σε 26 περιοχές της Ρουμανίας.

Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 215,5 εκατομμύρια δολάρια το 2021, με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 120,5 εκατομμύρια δολάρια και τις εισαγωγές σε 94,9 εκατομμύρια δολάρια.

ViaDiplomacy Newsroom