Σλοβενία: Συνεχίζεται η επέκταση του φράκτη στα σύνορα με την Κροατία
Η Σλοβενία σκοπεύει «να εντείνει την κατασκευή του φράκτη σε όλο το μήκος των συνόρων με την Κροατία και να επεκτείνει τη χρήση άλλων τεχνικών μέσων για τον έλεγχο των συνόρων και την πρόληψη των παράνομων διελεύσεων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Άλες Χόις, στην τελευταία έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Demokracija».
«Ο μόνος τρόπος να “σφραγίσουμε” τα σύνορα είναι με ένα φράχτη σε όλο το μήκος τους, με κατάλληλη τεχνική επιτήρηση και με τον στρατό ή την αστυνομία κατά μήκος του (φράχτη)» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μόνο το Ισραήλ έχει τόσο καλά προστατευμένα σύνορα. Πιθανότατα δεν θα έχουμε ποτέ ένα τέτοιο επίπεδο (προστασίας), αλλά θα κάνουμε τα πάντα, ώστε τα σύνορα να προστατεύονται όσο το δυνατόν καλύτερα», πρόσθεσε.
Η σλοβενική κυβέρνηση σχεδιάζει έτσι να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή του στρατού στην προστασία των συνόρων σε μεγαλύτερο βαθμό και να εντείνει την κατασκευή περίφραξης, τονίζεται σε τηλεγράφημα του σλοβενικού πρακτορείου ειδήσεων STA. «Είναι αδύνατο να πούμε ότι δεν θα υπάρχουν πλέον παράνομες διελεύσεις, απλώς πρέπει να αποτραπούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά», τόνισε ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών.
Η Σλοβενία έχει, ήδη, τοποθετήσει περίφραξη περίπου 200 χιλιομέτρων στα σύνορα των 670 χλμ. με την Κροατία και άλλα 40 χιλιόμετρα φράχτη βρίσκονται υπό κατασκευή βάσει απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης. Η παρούσα κυβέρνηση υπό τον Γιάνεζ Γιάνσα προσπάθησε, τον περασμένο μήνα, να επικαλεστεί ένα άρθρο νόμου που θα έδινε στον στρατό περιορισμένες αστυνομικές εξουσίες σε περιπολίες στα σύνορα, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στο κοινοβούλιο.
Τους πρώτους δύο μήνες του 2020, η σλοβενική αστυνομία κατέγραψε 1.165 παράνομες διελεύσεις των συνόρων, σχεδόν 80% περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015 και του 2016 περίπου μισό εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες πέρασαν από τη Σλοβενία σε διάστημα έξι μηνών στον δρόμο τους μέσω των Βαλκανίων προς πλουσιότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης.