Η σκευωρία εναντίον της Ελλάδας, που έστησαν κάποιοι στην Αθήνα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε ότι η εθνική οδική αρτηρία που συνδέει τα Σκόπια με την Ελλάδα θα μετονομαστεί σε «λεωφόρο Φιλίας».

Στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και στις αντοχές της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ μεταφέρεται πλέον το ενδιαφέρον της συζήτησης για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν το ονοματολογικό. Ο κ. Ζάεφ δήλωσε χθες ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί λύση η οποία θα περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία που θα συμφωνηθεί μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, απαντώντας, ουσιαστικά, στην προχθεσινή αιχμή του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.
Χθες ο κ. Ζάεφ, σε μια κίνηση υψηλότατου συμβολισμού, γνωστοποίησε ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την άμεση μετονομασία του αεροδρομίου Σκοπίων (από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνή Αερολιμένα Σκοπίων») και της εθνικής οδικής αρτηρίας που συνδέει τα Σκόπια με την Ελλάδα σε «λεωφόρο Φιλίας». Σε περίπτωση που προχωρήσουν οι συμβολικές αυτές κινήσεις, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η άμεση αεροπορική μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, με απευθείας πτήση, την πρώτη ύστερα από πολλά χρόνια, από την Αθήνα.
«Θετικό βήμα»
Αμέσως μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ, το υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε σε ιδιαίτερα θετικό τόνο τη μετονομασία αεροδρομίου και αυτοκινητοδρόμου. Πρόκειται για μια απόφαση που «είναι ένα θετικό βήμα για την αντιστροφή των όσων έγιναν την τελευταία δεκαετία και επιβάρυναν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν του ΥΠΕΞ. Και επισημαίνεται πως «είναι μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού και ευελπιστούμε ότι θα σημάνει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας».
Η κυβέρνηση Ζάεφ σχολίασε, επίσης, χθες, ότι «η κοινή γνώμη της χώρας είναι πλήρως ενημερωμένη, η λύση (για το θέμα του ονόματος) είναι εφικτή και γι’ αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία». Η πρόσφατη συνέντευξη του κ. Κοτζιά χρησιμοποιήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας ως μοχλός επικρίσεων για τον κ. Ζάεφ. Εν ολίγοις ο νέος αρχηγός του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι ζήτησε να πληροφορηθεί τι ακριβώς συμφωνήθηκε ανάμεσα στους κ. Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.
«Στη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για πρώτη φορά μετά δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων της Ελλάδας και της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” ως δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών», απάντησε, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση Ζάεφ ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε χθες: «Ας δώσουμε στον κόσμο τα νέα Βαλκάνια, όπου δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις, αλλά μόνο συνεργασία».
Στις προσπάθειες που κάνουν οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ «για να λυθούν τα προβλήματα του παρελθόντος και να μην είμαστε φυλακισμένοι της Ιστορίας», αναφέρθηκε χθες ο κ. Κοτζιάς κατά την κοπή της πίτας του υπουργείου Εξωτερικών.
Καθημερινή

ViaDiplomacy Newsroom