Συρία “το καζάνι της φωτιάς” – Η μάχη των δύο αγωγών φυσικού αερίου

Με τη κατάρριψη του ρώσικου SU24 από την Τουρκία, ο πόλεμος στη Συρία πήρε μια νέα στροφή και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς υποστηρίζει την ένταξη του, στους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μέχρι τώρα, ο πόλεμος στη Συρία φαινόταν περίπλοκος. Από τη μια πλευρά το Συριακό κράτος να είναι υπό την ηγεσία του προέδρου Bashar Assad έχοντας την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και του Ιράκ. Από την άλλη πλευρά το Ισλαμικό Κράτος και οι τρομοκρατικές ομάδες που το υποστηρίζουν. Και, τέλος, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Γαλλία και το Ισραήλ να είναι οι αφανείς εταίροι που εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν τους αντάρτες στη Συρία. Ίσως μέσα σε αυτούς του αφανείς εταίρους να είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 1980 οι ΗΠΑ υποστήριζαν τους ισλαμιστές τρομοκράτες στο Αφγανιστάν για να επιτεθούν στην Ρωσία, γι αυτόν το λόγο πιστεύετε σήμερα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατική ομάδα ISIS για να προωθήσει τους γεωπολιτικούς στόχους της.

Τώρα φαίνονται όλα να είναι πραγματικότητα, ειδικά μετά την κατάρριψη του ρώσικου SU24. Ο Vladimir Putin αναφέρθηκε στο γεγονός ως “μια μαχαιριά στην πλάτη από τους εταίρους των τρομοκρατών”.

Ο Putin πρόσθεσε: “ Έχουμε καταγράψει κινήσεις μεγάλης ποσότητας πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Τουρκία από τα κατεχόμενα εδάφη της ομάδας ISIS. Αυτό εξηγεί τη σημαντική χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι τρομοκράτες. Τώρα μας μαχαιρώνουν στην πλάτη χτυπώντας τα αεροπλάνα μας που καταπολεμούν την τρομοκρατία. Αυτό συμβαίνει παρά τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους Αμερικανούς εταίρους μας για την πρόληψη ατυχημάτων στον αέρα, και, όπως γνωρίζετε, η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων που υποτίθεται ότι πρέπει να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία μαζί με την αμερικάνικη συμμαχία.”

 

Μέσα στο καζάνι της φωτιάς;

Μέσα σε αυτή την κατάσταση ο David Cameron θέλει να δεσμεύσει τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την συμμετοχή στους βομβαρδισμούς. Την τελευταία φορά που ζήτησε την έγκριση του Κοινοβουλίου για την βομβιστική επίθεση στη Συρία, έχασε την ψηφοφορία στις 30 Αυγούστου 2013. (Τότε ήθελε να συμμετέχει σε βομβιστικές επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Προέδρου Assad).

Τώρα, μόλις δύο χρόνια μετά την εν λόγω κατάσταση θέλει να κερδίσει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τις βομβιστικές επιθέσεις κατά της ομάδας ISIS.

Όλο και περισσότερο φαίνεται ο ξαφνικός ενθουσιασμός για τους βομβαρδισμούς στη Συρία να έχει σχέση για την διεκδίκηση εδαφών, αυτό συμβαίνει και για τις ΗΠΑ αλλά και για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διάσταση των δύο αγωγών φυσικού αερίου, συχνά αγνοείται, από το Κατάρ ή από το Ιράν περνώντας μέσα από τη Συρία στις Ευρωπαϊκές αγορές. Ο αγωγός από το Κατάρ θα περνάει από τη Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Συρία, Τουρκία και θα πορεύεται στην Ευρώπη. Ο Ιρανικός αγωγός θα περνάει από όλη τη Συρία και το Ιράκ και μετά υποθαλάσσια θα πορευτεί στην Μεσόγειο, στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε στο ZeroHedge “Γνωρίζοντας ότι η Συρία είναι ένα κρίσιμο κομμάτι στην ενεργειακή στρατηγική, η Τουρκία προσπάθησε να πείσει τον Πρόεδρο της Συρίας, Bashar Assad, να μεταρρυθμίσει τον Ιρανικό αγωγό και να συνεργαστεί με τον προτεινόμενο αγωγό Κατάρ-Τουρκία, ο οποίος θα ικανοποιεί τελικά την Τουρκία και τον Αραβικό Κόλπο. Ο Assad αρνήθηκε την πρόταση της Τουρκίας.”

Αυτό συμβαίνει, έτσι ώστε ένα καλό κομμάτι της ανατολικής Συρίας να είναι ελεγχόμενο από τους εταίρους. Το Κατάρ θα μπορούσε να έχει τον αγωγό φυσικού αερίου να περνάει μέσα από την Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τη Συρία και την Τουρκία, ενώ παράλληλα να μπλοκάρει τη πορεία του αγωγού από το Ιράν στην Μεσόγειο.

 

 

ViaDiplomacy Newsroom