Συνωστισμός υψηλών επισκεπτών στο Orient Express – Η Αθήνα αναγνωρίζει το «ανεξάρτητο Κόσσοβο»
Η εβδομάδα που διανύουμε θα καταγραφεί από τον ιστορικό του μέλλοντος ως το καταληκτικό σημείο των γεωπολιτικών αλλαγών στη Βαλκανική Χερσόνησο η οποία γνωρίζει τεράστιες περιδινήσεις.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων που οδήγησαν στη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα ιδιότυπο προτεκτοράτο της (γερμανοκρατούμενης) Ευρωζώνης , έπληξαν ανεπανόρθωτα τη «γλυκιά ουτοπία» περί προόδου, συνύπαρξης, κράτους πρόνοιας και αλληλεγγύης μεταξύ εταίρων, που μεταπολεμικώς διδάχθηκαν γενιές Ευρωπαίων.
Η παροχή ανεπαρκούς βοήθειας προς την Ελλάδα έπειτα από ένα Grexit θα δημιουργούσε πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση οικονομικών αναταραχών, οργανωμένου εγκλήματος, διαφθοράς, παράνομης μετανάστευσης, θρησκευτικού ριζοσπαστισμού, με αποτέλεσμα να καταλήξει η Ελλάδα να μοιάζει με το Κοσσυφοπέδιο ή την ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά την ταραχώδη πολιτική κατάσταση, τους σάπιους θεσμούς και θα οδηγούσε στην γεωπολιτική μετάλλαξη της περιοχής.
Η νέα αυτή ιστορική περίοδος συμπίπτει με την παρουσία στην περιοχή πολύ υψηλών «επισκεπτών»: Άγκελα Μέρκελ, Αχμέτ Νταβούτογλου, Βικτόρια Νούλαντ, Μάρτιν Σουλτς αλλά και τις κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης που δια στόματος του ΥΠ.ΕΞ. κ. Νίκου Κοτζιά ανοίγει την πόρτα της αναγνώρισης του Κοοσυφοπεδίου . Πιο συγκεκριμένα:
1.Μετά την παγίωση των Γερμανικών συμφερόντων στη ΝΑΕ ήρθε η σειρά των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντά τους στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον δημιουργεί ένα νέο δίκτυο ανάσχεσης του «Ρωσικού κινδύνου» ενώ ταυτόχρονα τα οικονομικά λόμπυ διαχειρίζονται μέσω από ένα πολυπλόκαμο σύστημα το ελληνικό χρέος με απώτερο στόχο την απόκτηση νευραλγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας. Να σημειώσουμε ότι για κάθε ένα δολλάριο του δημοσίου χρέους της Ελλάδας τα «κοράκια των αγορών των ΗΠΑ» κερδίζουν 100 σεντς.
- Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην περιοχή (Κροατία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Ποντγκόριτσα, Πρίστινα) η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κα Β. Νούλαντ κάλεσε τους ηγέτες και τους λαούς «σε όλα τα Βαλκάνια» να γυρίσουν την πλάτη «σε παλιά μίση και νέες αντιπαλότητες». «Η δουλειά της τελευταίας 20ετίας θα ολοκληρωθεί με σωστές αποφάσεις από θαρραλέους ηγέτες και λαούς, πιέζοντας για μία καλύτερη ζωή ή η περιοχή θα ξαναγνωρίσει τη θλίψη των κινδύνων, του μίσους, των εξωτερικών επεμβάσεων, όπως τόσες φορές στο παρελθόν» κατέληξε. Υποστήριξε ότι τα Βαλκάνια «εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καταστροφικές, επιβλαβείς απειλές βίαιου εξτρεμισμού, διαφθοράς και εγκληματικότητας»… «αλλά και βρωμερούς κυβερνήτες». Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας στο νότο της Ευρώπης και στην Ανατολική Ευρώπη (σ.σ. σαφής αναφορά στην Ουκρανία…) η περιοχή (σ.σ. των Δυτικών Βαλκανίων) «βρίσκεται σε ισορροπία».
- Αλβανία, Σερβία και Βοσνία Ερζεγοβίνη επισκέπτεται την ίδια περίοδο και ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο Σουλτς, μολονότι έχει επισκεφτεί την Αλβανία πολλές φορές στο παρελθόν, πραγματοποιεί σήμερα για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη στη χώρα, με την ιδιότητα του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.
- Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού πραγματοποίησε επίσκεψη στα Σκόπια, δήλωσε σήμερα , ότι η Τουρκία εργάζεται για την αναβίωση του τουρκικού πολιτισμού σε ορισμένες βαλκανικές χώρες. Μάλιστα, καθόρισε τις χώρες αυτές λέγοντας την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια και τη Βοσνία. «Θα δωρίσουμε ένα τουρκικό λεξικό σε κάθε οικογένεια στα Σκόπια. Εργαζόμαστε για όλα τα Βαλκάνια και ειδικότερα για τα Σκόπια, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία, με τους ομόθρησκούς μας εκεί, για να αναγεννηθεί ο πολιτισμός μας», δήλωσε ο Νταβούτογλου.
- Την πολυαναμενόμενη και προγραμματισμένη αναγνώριση του «ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου» από την Ελλάδα προανήγγειλε ουσιαστικά ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. στην Πρίστινα καθώς φαίνεται ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ένταξη του Κοσσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Interpol και η UNESCO, ενώ προχωρά και η ίδρυση «Γραφείου του Κοσσόβου» στη Αθήνα, την οποία και προτιμά ο Αλβανοκοσοβάρος Πρωθυπουργός κ. Χασίμ Θάτσι.
Είχε προηγηθεί τον Ιούνιο, η ανακοίνωση του κ. Ν. Κοτζιά τον περασμένο μήνα για τα 11 μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης που συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των Σκοπίων και της Ελλάδας, Νίκολα Ποπόσκι και Νίκος Κοτζιάς σε θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Εκπαίδευσης και πολιτισμού,Εμπορικής και Οικονομικής Συνεργασίας, Ενεργειακής Συνεργασίας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Υγείας.
Να επισημάνουμε ότι στα Βαλκάνια, το Κοσσυφοπέδιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη,ι η Αλβανία και η ΠΓΔΜ είναι οι που “τροφοδοτούν” με τζιχαντιστές το Ισλαμικό Κράτος μεταξύ 10 χωρών που έχουν περισσότερους πολίτες στη Συρία και το Ιράκ στις τάξης του ISIS. .Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, αριθμούσαν περίπου 15.000 ξένους μαχητές, καθώς στα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των ξένων τζιχαντιστών αυξήθηκε σε 25.000 άτομα που αγωνίζονται για την εγκαθίδρυση του χαλιφάτου, η 71% περισσότερους σε 8 μήνες.
Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, παρά τις διακηρύξεις αρχών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα ακολουθήσει την λογική του τρίτου μνημονίου στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων της περιοχής αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες επιπλοκές που μπορούν να δημιουργηθούν για τα Εθνικά Συμφέροντα.
Αξίζει όμως να θυμηθούμε τις παλαιότερες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού σύμφωνα με τις οποίες «ζητούσε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και για το Κόσοβο τονίζοντας ότι το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης συμπληρώνοντας δε ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβάλει στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή».
Αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις τόσο των ΑΝ.ΕΛ. όσο και των υπολοίπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης.