Σύνοδος Κορυφής 16+1 στο Dubrovnik με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού

Στο Dubrovnik θα βρεθεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 12 Απριλίου 2019 για να συμμετάσχει στην 8η Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών των Κυβερνήσεων των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας.

Στην Κροατική πόλη θα υπάρχει παράλληλα και το αντίστοιχο 9ο Επιχειρηματικό Φόρουμ όπου θα υπάρξουν συναντήσεις κινεζικών και ευρωπαϊκών εταιρειών.

Η συνεργασία 16 + 1 ιδρύθηκε το 2012 για να προωθήσει τις επιχειρηματικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία αλλά και η Ελλάδα ως προσκεκλημένη μετά τη Σύνοδο της Σόφιας, είναι οι συμμετέχουσες χώρες σ’ αυτή την συνεργασία.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ανήκει στο ευρύτερο σχέδιο της Κίνας «One Belt One Road» δίνει την ευκαιρία για συνεργασία σε επιχειρηματίες από την Κίνα και τις ευρωπαϊκές χώρες σε διάφορους τομείς όπως της βιομηχανίας, του εμπορίου και των επενδύσεων, των υποδομών, των μεταφορών και της τροφοδοσίας, της ενέργειας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και πολλών άλλων.

Από τα 16 συμμετέχοντα κράτη στη Συνεργασία, 11 είναι κράτη μέλη της ΕΕ, πέντε από τα οποία είναι επίσης μέλη του ενιαίου νομίσματος της ευρωζώνης, τέσσερα είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες και ένα δυνητικά υποψήφιο κράτος. Οι ετήσιες σύνοδοι κορυφής, οι επιχειρηματικές συναντήσεις και οι δηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς από εκπροσώπους των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών χωρών και της Κίνας φαίνεται να διαμορφώνουν ένα νέο περιφερειακό πλαίσιο στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η αντίδραση της ΕΕ στην πρωτοβουλία 16+1

Η συνεργασία της Κίνας με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που στο σύνολο τους έχουν ένα «κομμουνιστικό» παρελθόν, έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΕΕ.  Στελέχη της ΕΕ θεωρούν ότι αυτή η συνεργασία υπονομεύει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και οι συμμετέχουσες χώρες λειτουργούν ως «Δούρειος Ίππος» της Κίνας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2019 η ΕΕ χαρακτήρισε την Κίνα «συστημικό αντίπαλο» της, μια ασυνήθιστη αντίδραση και ρητορική για την Ευρωπαϊκή πρακτική. Για το λόγο αυτό η ΕΕ ζητάει από την Κίνα να υιοθετήσει την πολιτική της «Μιας Ευρώπης» όπως η ΕΕ στηρίζει την πολιτική της «Μιας Κίνας».

Η Ελλάδα και η πρωτοβουλία 16+1

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία 16+1 πιστοποιεί τον κομβικό ρόλο που έχει η Ελλάδα για την Κίνα στην περιοχή και στο σχέδιο One Belt One Road. Πολλοί αναλυτές συνδέουν την επένδυση της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Στον κεντρικό σχεδιασμό της Κίνας είναι επίσης η ανάπτυξη των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων που θα συνδέουν την Ελλάδα μέσω Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και Ουγγαρίας με την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενισχύοντας την οικονομική διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη.

Εξίσου σημαντική θεωρείται και η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Forum One Belt One Road που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου στο Πεκίνο.

ibna

ViaDiplomacy Newsroom