Σύννεφα στο Αιγαίο για την ΑΟΖ: Απειλεί η Αγκυρα, σκληρή στάση από Αθήνα
Σκηνικό έντασης επιχειρεί να οικοδομήσει στο Αιγαίο η Άγκυρα, ως αντίδραση στις δοκιμαστικές γεωτρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «παρακολουθεί στενά την μονομερή δραστηριότητα της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αγνοεί τα απαράγραπτα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, των συνιδιοκτητών του νησιού στους φυσικούς πόρους». «Από την αρχή η Τουρκία έχει αποστείλει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σχετικά με αυτά τα ανεύθυνα βήματα», πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Η διαπραγματευτική διαδικασία, συμπεριλαμβανόμενης και της Διάσκεψης για την Κύπρο δεν μπόρεσε να παράξει αποτελέσματα παρά τις καλές προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Για την ακρίβεια, είναι προφανές ότι η βασική αιτία εντοπίζεται στην τάση της ελληνοκυπριακής πλευράς να θεωρεί τον εαυτό της ως μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, το οποίο τόνισε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα» της.
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες και προανήγγειλε ότι η Αγκυρα θα λάβει μέτρα κατά των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στα αποθέματα.
«Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζονται από κοινού για να προσδιορίσουν τα μέτρα που θα λάβουν κατά των μονομερών ενεργειών της ελληνικής πλευράς», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η «αποστολή πλοίου-γεωτρύπανου καταδεικνύει την “ανειλικρίνια” της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας για την επανένωση οι οποίες απέβησαν ανεπιτυχείς».
Η επιλογή του κ. Τσαβούσογλου να αξιοποιήσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ως «επιχείρημα» απόδοσης ευθυνών σε Λευκωσία και Αθήνα για το αδιέξοδο της Διάσκεψης για το Κυπριακό αλλά και η προαναγγελία τουρκικών «αντίμετρων» αξιολογείται από την ελληνική και κυπριακή διπλωματία.
Στις τουρκικές θέσεις απάντησε, από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφού εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μη εξεύρεση λύσης στη διάσκεψη για το Κυπριακό σχολίασε ότι η στάση της Άγκυρας αποδεικνύει πως «έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη». Πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας αλλά, παράλληλα, «είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας».
Το ιστορικό
Την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 από το γεωτρύπανο που μετέφερε το πλοίο «West Capella», για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Total-Eni, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν ομαλά, δίχως κάποια όχληση από τα τουρκικά πλοία που πραγματοποίησαν άσκηση αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκτός όμως του επίμαχου οικοπέδου 11. Στην περιοχή, κατά τον πλουν του «West Capella» προς το οικόπεδο 11, υπήρχε από τα ξημερώματα η τουρκική φρεγάτα «Gokceada», η οποία παρακολούθησε για λίγο την πορεία του γεωτρύπανου. Την παρουσία της φρεγάτας επιβεβαίωσε και επίσημα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Το τουρκικό γενικό επιτελείο έκανε λόγο για παρουσία δύο φρεγατών και ενός υποβρυχίου στο σημείο.
Στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσαν χθες και δύο γαλλικά πολεμικά, τα οποία επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή και ο ελλιμενισμός τους θεωρείται και ως έμμεσο μήνυμα προστασίας των συμφερόντων της Γαλλίας στην Ανατ. Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζαρίκ εξέφρασε την ανησυχία του οργανισμού για ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» μετά την έναρξη της διαδικασίας γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειδικότερα, ο Στέφαν Ντουζαρίκ τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά, προφανώς ανησυχούμε από τις συνεχείς εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή».