Συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής – Πανεπιστημίων Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων
Στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής μικροδορυφόρων που προωθεί μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της χώρας, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ), κος Βασίλης Μαγκλάρας, είχε συνάντηση, στις 31 Ιουλίου 2017, με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (ΤΝΕΥ)), Καθηγητή Ν. Νικητάκο, συνεπικουρούμενο από τον Δρ. Π. Παπαδόπουλο, Μηχανολόγο μηχανικό ειδικό στον σχεδιασμό συστημάτων και τον Δρ. Γ. Μαντζούρη.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και αξιολογήθηκε θετικά η ένταξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην πρόταση χρηματοδότησης του προγράμματος κατασκευής σειράς μικροδορυφόρων, ενώ οι εκπρόσωποι του Πανεπιστήμιου Αιγαίου δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν συνεργατικά την εθνική διαστημική στρατηγική, δεδομένης της εκτεταμένης προεμπειρίας και τεχνογνωσίας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικότερα με την κατασκευή και εκτόξευση του μικροδορυφόρου «Lambdasat» και άλλων μικροδορυφόρων και συστημάτων τους.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα συμμετάσχει συνεργατικά με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και με τα Πανεπιστήμια Πάτρας, Δημοκρίτειο Θράκης και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην ανωτέρω άκρως θετική πρωτοβουλία του Υπουργείου, η οποία ενεργοποιήθηκε μέσω του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κου Νίκου Παππά και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών κου Βασίλη Μαγκλάρα.
Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία για διαστημικές εφαρμογές στον τομέα της Ναυτιλίας, στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, στην έρευνα και διάσωση, στον έλεγχο της μετανάστευσης, καθώς και σε άλλες εφαρμογές εθνικού ενδιαφέροντος, ενώ θα προσφέρει την εξειδικευμένη γνώση του στην κατασκευή, την ολοκλήρωση και την αποστολή των μικροδορυφόρων στο διάστημα η οποία έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Βιομηχανία.
Ο «Lambdasat» ήταν ο πρώτος διεθνώς αναγνωρισμένος Ελληνικός μικροδορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station – ISS) και κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου με αυτοτελή τεχνολογική ανάπτυξη από Έλληνες σπουδαστές. Η αποστολή έφερε ως «payload» τηλεπικοινωνιακά συστήματα για την υποστήριξη της ναυσιπλοΐας από την πειρατεία, καθώς και πειράματα από την επιστήμη των υλικών και ειδικότερα για την συμπεριφορά του γραφενίου στο διάστημα.
Η τεχνολογική αυτή εξειδίκευση στον τομέα των μικροδορυφόρων ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σταδιακά από το 2007 και ήδη το Τμήμα έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα με επιτυχία μία διεθνώς διαπιστευμένη διαστημική αποστολή από τον ISS, ενώ παράλληλα έχει επιτυχώς φέρει εις πέρας την κατασκευή τριών επί μέρους μικρότερων μικροδορυφόρων σε συνεργασία με φορείς και αντίστοιχα εξειδικευμένα ανώτατα εκπαιδευτικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού όπως:
το Von Karman Institute for Fluid Dynamics (Βέλγιο – EU QB50 program)
το US Naval Postgraduate School, Monterey, California και
την NASA (NASA Ames Research Center), Silicon Valley, California.
Επιπρόσθετα, στο στάδιο κατασκευής βρίσκεται ο μικροδορυφόρος UOA/MythPelSat (University of the Aegean – Mythical Peloponnese Satellite), στην ολοκλήρωση του οποίου εκπαιδεύονται οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, σε διαδικασία κατασκευής βρίσκονται και τρεις άλλοι μικρότεροι μικροδορυφόροι, οι οποίοι είναι διασυνδεμένοι μεταξύ τους μέσω των «testbed» πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, συμμετέχοντας σε πρωτοποριακά πειράματα αλληλεπίδρασης και ομαδικής λειτουργίας συστάδων μικροδορυφόρων (microsatellite clusters).