Συνέδριο με τίτλο “Ελληνοτουρκικές σχέσεις στο φως της συνθήκης της Λωζάννης” πραγματοποιήθηκε στην Σμύρνη

Συνέδριο με ιδιαίτερη σημασία για το Ελληνικό κράτος πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στην Σμύρνη

Πρόκειται για το συνέδριο με τίτλο «Ελληνοτουρκικές σχέσεις στο φως της συνθήκης της Λωζάννης» που διοργάνωσαν στις 28/4/2016 στην αίθουσα του Εμπορικού Χρηματιστηρίου Σμύρνης το παράρτημα της Σμύρνης του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD)» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσων».

Στο συνέδριο μετείχαν ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Σμύρνης δικ. Αιντίν Οζτζάν, ο Δρ. Λεβέντ Καγιαπινάρ-πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του πανεπιστημίου Κατίπ Τσελεμπί, ο συντονιστή Σμύρνης της Διεύθυνσης Απόδημων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων της Πρωθυπουργίας Δρ. Φιράτ Γιαλντίζ, ο ιδρυτικός πρόεδρος του Συλλόγου Ανταλλάξιμων Λωζάννης Σελίμ Γιλντιράν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Σαντζάκ-Κοσσόβου και Ρούμελης Ομέρ Οκ, ο πρόεδρος του BTTDD-Σμύρνης Μουμίν Ντουρμούς και μέλη του Δ.Σ, καθώς και φοιτητές από διάφορες χώρες που κατοικούνε στην Σμύρνη και σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο με προέλευση από τη Ρόδο, τη Κω και την Θράκη.

Στο άκρως αυτό ενδιαφέρον συνέδριο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσων»  Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσί ανέφερε πως οι «Τούρκοι» στα Δωδεκάνησα και η πολιτιστική ταυτότητα των «Τούρκων» της δυτικής Θράκης δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος, παραβλέποντας φυσικά να αναφέρει ότι με βάση τη συνθήκη της Λωζάννης, την οποία υπέγραψε ο «πατέρας» του Τουρκικού Έθνους Κεμάλ Ατατούρκ, η μειονότητα στην Θράκη χαρακτηρίζεται ως θρησκευτική και όχι εθνική, ενώ σε καμία άλλη διεθνή συμφωνία που αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία δεν υπάρχει αναφορά για εθνική ή θρησκευτική μειονότητα στα Δωδεκάνησα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Δρ. Σερχάτ Γκιουβέντς του πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, περιέγραψε πως  στην συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης τα δύο συμβαλλόμενα μέρη η Τουρκία και το Βασίλειο της Ελλάδας, συμφώνησαν σε υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών στην βάση του θρησκεύματος επιβεβαιώνοντας έτσι το θρησκευτικό χαρακτήρα της μειονότητας στην Ελλάδα.

Όπως όμως σημείωσε ο καθηγητής Γκιουβέντς είναι ανάγκη να αναγνωριστεί από το Ελληνικό κράτος η πολιτιστική ταυτότητα των «Τούρκων» που ζούνε στην Ελλάδα και πρόσθεσε πως στο πλαίσια αυτό σημαντικά είναι τα καθήκοντα που αναλογούνε στις οργανώσεις πολιτών.

Για μια ακόμη φορά η Τουρκία συνεχίζει να καλλιεργεί την προπαγανδιστική και αναθεωρητική της πολιτική ανάδειξης του εθνικού χαρακτήρα της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη και την δημιουργία ενός νέου ζητήματος στις διακρατικές σχέσεις με την Ελλάδα μέσω της δημιουργίας μιας νέας εθνικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα.

Η ίδρυση αριθμού συνδέσμων και συλλόγων που προωθούν τις αλυτρωτικές θέσεις της Τουρκίας αποτελεί πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας η οποία τους χρησιμοποιεί ως “Δούρειους Ίππους” χρησιμοποιώντας την πολιτική της μαλακής ισχύος και της προπαγάνδας στα διεθνή φόρα μέσω των οποίων ασκείται η πίεση στην Αθήνα.

Πηγή : Τουρκικά Νέα

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.