Συνέδριο Economist:Συμφωνία ή λύση;
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση με πρωτοφανή προσέλευση των ανθρώπων της “αγοράς”, πολιτικών, οικονομολόγων, ξένων διπλωματών και decision makers.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι τοποθετήσεις των συνέδρων και η διαδραστική σχέση ομιλητών – κοινού πυροδότησαν σειρά αντιδράσεων εντός κι εκτός αίθουσας με επίκεντρο την ομιλία και του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Βαρουφάκη.
Ο κύριος Βαρουφάκης επεσήμανε ότι στόχος της Ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφώς μια βιώσιμη συμφωνία που θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα να ανακάμψει και ότι υπάρχει περίπτωση αν συνεχιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας να μην πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι.
Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε ότι η δόση δεν είναι αυτοσκοπός και δεν θα γίνουν υποχωρήσεις μόνο και μόνο για να πάρει η χώρα τώρα κάποια χρήματα.
Στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο θέμα της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία λόγω της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκαν, κυρίως, κορυφαία τραπεζικά στελέχη στο συνέδριο του Εconomist, υπογραμμίζοντας μάλιστα την εκροή καταθέσεων και το ρόλο της ΕΚΤ.
Αισιόδοξος για την επίτευξη λύσης εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στο συνέδριο του Economist, σε μια ομιλία με πολλά μηνύματα προς το εσωτερικό, προς το εξωτερικό, αλλά και προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Έκανε λόγο για «λύση», όχι μόνο για συμφωνία με τους εταίρους, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν συνδέεται με το παρελθόν
Ακολουθούν τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων των ομιλητών της πρώτης ημέρας των εργασιών του Συνεδρίου.
Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών: Δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο με ανέφικτους στόχους που θα συντηρεί τη λιτότητα
Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση, αλλά να επιτύχουμε μία συμφωνία που θα τερματίζει την ύφεση και τη φτώχεια, και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο με ανέφικτους στόχους που θα συντηρεί τη λιτότητα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση. Υποστήριξε ακόμα ότι στα περισσότερα ζητήματα συμφωνούμε με τους εταίρους μας, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα ελλείμματα του παρελθόντος και ότι το κράτος πρέπει να σταματήσει να είναι εχθρός των επιχειρηματιών και κυρίως των νέων επιχειρηματιών. Κατηγόρησε ωστόσο τους θεσμούς ότι δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να νομοθετήσει μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, επειδή δεν έχει κλείσει ακόμα η συμφωνία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εάν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί, θα βουλιάξει. Μεταξύ των προτάσεών του για το νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί «ξεπούλημα» αλλά διατήρηση ενός σημαντικού ποσοστού στα χέρια του Δημοσίου, ώστε να το χρησιμοποιήσει σαν βάση για τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας, οι μετοχές της οποίας θα πάνε στα ασφαλιστικά Ταμεία για να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το PSI. Επίσης, υποστήριξε ότι μακάρι να μην είχαμε μπει στο ευρώ και να είχαμε ακόμα τη δραχμή, αλλά τώρα δεν μπορούμε να βγούμε από το κοινό νόμισμα διότι θα ήταν καταστροφή. Ο υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι κατά τη γνώμη του το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται επανασχεδιασμό. Ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά για κούρεμα, αλλά για μετακύληση κάποιων ομολόγων στο μέλλον, όπως για παράδειγμα αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν το καλοκαίρι.
Joan Hoey, senior analyst and regional editor, Economist Intelligence unit: 60% πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία
Η επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους και πιστωτές της αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο συγκεντρώνοντας 60% πιθανότητες, εκτίμησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist η ανώτερη αναλύτρια του Economist Intelligence Unit Joan Hoey, η οποία απέδωσε το 40% των πιθανοτήτων του αρνητικού σεναρίου στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κατά τη γνώμη της μεγάλο πεδίο για συναίνεση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η ίδια προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0% «ως ένα πολύ καλό κατώφλι» για την Ελλάδα το 2015, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία. Aναφερόμενη στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα ήταν απαραίτητα καταστροφικό, λέγοντας πως άλλες χώρες στη συνέχεια κατάφεραν να διαχειριστούν τα του οίκου τους.
Ενρίκο Λέτα:Να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Το μήνυμα ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική και ως τέτοια θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί έστειλε από το βήμα του 19ου ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα.
Ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας προέτρεψε σε αυτό το πλαίσιο και τις δύο πλευρές να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποφυγής ενός αντίστοιχου σεναρίου, σημειώνοντας ευρύτερα ότι αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη φάση για την Ευρώπη που κατά τη γνώμη του θα επηρεάσει το μέλλον της.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη δεν είναι εφικτές μόνο με λιτότητα και περικοπές. Ο ίδιος μίλησε για τρεις πολιτικές παγίδες τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ: Brexit, Grexit, Μεσόγειος (μεταναστευτικό).
Ειδικότερα για την Ιταλία, χαρακτήρισε παράγοντα – κλειδί το γεγονός, όπως είπε, ότι επέδειξε αποφασιστικότητα σε τομείς όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο ίδιος δήλωσε ότι διαβλέπει ευκαιρία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσα από τρεις παραμέτρους: επιτόκια, συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, τιμές του πετρελαίου. Παράλληλα, τάχθηκε με έμφαση υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Βρεθήκαμε με μνημόνιο χωρίς λεφτά»
Μια συμφωνία είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία που θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία, δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα του 19ου ετήσιου συνεδρίου του Economist με την ελληνική κυβέρνηση ο τέως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και πιστωτές.
«Βρεθήκαμε με μνημόνιο χωρίς λεφτά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, παρατηρώντας μεταξύ άλλων ότι σε αντίθεση με τη ρητορική της κυβέρνησης το πλαίσιο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας «δεν έχει αλλάξει ούτε κατ’ ελάχιστο».
Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική οικονομία έχασε την ευκαιρία να ανακάμψει, μετά από 5 έτη ύφεσης, λόγω των πολιτικών εξελίξεων που μεσολάβησαν.
«Αν μιλάμε για πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για να μεγαλώσει ένα σπάταλο κράτος, εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», σημείωσε, περιγράφοντας τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε μια πιθανή συμφωνία.
Παράλληλα, προέτρεψε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να αναλώσει το πολιτικό κεφάλαιο που σήμερα διαθέτει» για την επίτευξη μιας συμφωνίας, «έστω και αν αυτό θα σημαίνει σύγκρουση με τις σκληρές συνιστώσες του κόμματός του», υπογραμμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την κυβέρνηση «στη στροφή προς τον ρεαλισμό».
«Δεν βλέπω ποιος είναι ο λόγος για δημοψήφισμα. Η εντολή είναι καθαρή: ‘φέρτε μας μια καλύτερη συμφωνία, αλλά κρατήστε μας μέσα στο ευρώ’», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Γεώργιος Κατρούγκαλος: «Να βρούμε τις ρίζες της κοινωνικής Ευρώπης»
Την άποψη ότι οι «πολιτικές λιτότητας διαλύουν τις κοινωνίες και είναι οικονομικά αναποτελεσματικές» εξέφρασε από το βήμα του Economist ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γεώργιος Κατρούγκαλος, μιλώντας μεταξύ άλλων για «νεοφιλελεύθερη εμμονή στη μείωση του δημοσίου». Ο ίδιος έκανε λόγο για «δαιμονοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων» ως παράγοντα «αποξένωσης» του συγκεκριμένου κλάδου στην Ελλάδα.
Εντοπίζοντας «μείζον ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική δημόσια διοίκηση», δήλωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αλλά και «νομιμοποίηση» της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ άλλων, μέσω ενός νέου συστήματος κινητικότητας: «ακριβώς γιατί οι ανθρώπινοι πόροι αυτήν τη στιγμή στην ελληνική δημόσια διοίκηση δεν επαρκούν».
Αναφορικά με την αξιολόγηση ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη διαδικασία ως «μέσο βελτίωσης των δημοσίων υπαλλήλων και όχι ως τιμωρητικό μέτρο εναντίον τους». Πρόσθεσε δε ότι ο επόμενος νόμος που θα καταθέσει το υπουργείο στη Βουλή, ιδανικά μέσα σε έναν μήνα, θα αφορά «την αξιολόγηση προσωπικού, τη στοχοθεσία και τον νέο τρόπο επιλογής στελεχών».
«Να βρούμε τις ρίζες της κοινωνικής Ευρώπης», διαμήνυσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Alvaro Pereira: Οι μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Τη συναίνεση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σε τομείς όπως η είσπραξη φορολογικών εσόδων, η δημόσια διοίκηση και η λειτουργία του ανανταγωνισμού, επισήμανε ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ο διευθυντής μελετών χωρών του τμήματος οικονομικών του ΟΟΣΑ Alvaro Pereira, o οποίος παρέθεσε ομιλία στο πλαίσιο της 19ης ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist.
Ο ίδιος μίλησε για βελτίωση της προοπτικής για την Ευρωζώνη, χάρη σε παράγοντες όπως η πτώση στις τιμές του πετρελαίου, η υποτίμηση του ευρώ και η απόδοση των μεταρρυθμίσεων.
Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Χρειάζεται νέα εξωστρεφής βάση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα εξωστρεφή βάση διαβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 19ο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση, υποστήριξε ότι η επίτευξη συμφωνίας και η αποκατάσταση της ρευστότητας αποτελούν καταλύτες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανέφερε ακόμα ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες και εμφανίζουν τη χαμηλότερη έκθεση του χαρτοφυλακίου τους στο δημόσιο χρέος. Ο κ. Αντωνόπουλος παραδέχτηκε ότι από την αρχή της κρίσης έχουν φύγει από τις τράπεζες περίπου 91 δις ευρώ και δεν έκρυψε επίσης την ανησυχία του για τα «κόκκινα δάνεια» τα οποία, όπως είπε, έχουν φτάσει το 1/3 του συνόλου των δανείων. Τάχθηκε υπέρ της τιτλοποίησης των επιχειρηματικών δανείων και τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθούν κι άλλες τράπεζες, εκτός των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων.
Άνθιμος Θωμόπουλος:Σοβαρό πρόβλημα τα κόκκινα δάνεια
Οι τράπεζες υπέφεραν από το PSI και τις εκροές καταθέσεων επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος & CEO της Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος παραθέτοντας ομιλία στη 19η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση. Πρόσθεσε πάντως ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν χαρακτηριστικά μόχλευσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Αναφέρθηκε μάλιστα σε κάποια εντυπωσιακά επιτεύγματα των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων όπως είναι τα 11,5 δις ευρώ που άντλησαν από ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, η επιτυχής έκδοση ομολόγων και οι «αναίμακτες» συγχωνεύσεις και εξαγορές ιδρυμάτων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η τράπεζα Πειραιώς έκανε ό,τι μπορούσε για να διατηρήσει ζωντανή τη ροή δανείων προς την πραγματική οικονομία. Ο κ. Θωμόπουλος τάχθηκε υπέρ της χορήγησης «φρέσκου» χρήματος στον επιχειρηματικό κόσμο για να σταθεί όρθιος, αλλά παράλληλα θα πρέπει να ξεριζωθούν όσοι επιλέγουν στρατηγικά να αθετούν τις υποχρεώσεις τους. Αναγνώρισε, βέβαια, ότι τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, καθώς εκτοξεύτηκαν από το 8% προ κρίσης στο 35% σήμερα.
Παύλος Μυλωνάς: Εκροές, δυσκολία πρόσβασης στις αγορές και η αβεβαιότητα τα βασικά προβλήματα του τραπεζικού τομέα
Να καθοριστούν άμεσα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ελάφρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να επιταχυνθούν οι δικαστικές διαδικασίες και να μπορέσουν οι τράπεζες να διαχειριστούν τις όποιες απώλειες κεφαλαίων, ζήτησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Παύλος Μυλωνάς από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist με την ελληνική κυβέρνηση. Επίσης ανέφερε ότι οι εκροές καταθέσεων, η δυσκολία πρόσβασης στις αγορές και η αβεβαιότητα για την επίτευξη συμφωνίας έχει δημιουργήσει μία δύσκολη κατάσταση για τον τραπεζικό τομέα. Για τον λόγο αυτόν, είπε ο κ. Μυλωνάς, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ζητήματα ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια.
Αθανάσιος Βαμβακίδης: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποτελεί το τελευταίο «καταφύγιο δανεισμού».
Μιλώντας στη 19η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist, ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Bank of America Merrill Lynch, UK, Αθανάσιος Βαμβακίδης, εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να τραβήξει την «πρίζα» από την Ελλάδα όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση. Ανέφερε πάντως ότι η ΕΚΤ βρέθηκε πίσω από τις εξελίξεις, τόσο στην τραπεζική ένωση, όσο και στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, καθώς δεν είχε τα εργαλεία για να παρέμβει άμεσα. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Βαμβακίδης, το κλίμα άλλαξε από τη στιγμή που η ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι θα κάνει ό,τι απαιτηθεί για να στηριχθούν οι χώρες που έχουν πρόβλημα και θα συνεχίσει να αποτελεί το τελευταίο «καταφύγιο δανεισμού». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της απεξάρτησης των τραπεζών από τα κράτη, διότι συχνά πληρώνουν το κόστος των κρατικών προβλημάτων και χάνουν καταθέσεις και επενδύσεις. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες δανείζονται ακριβότερα από τον ELA και την ίδια στιγμή η χώρα εξαιρείται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του κ. Ντράγκι.
Άγγελος Κωτσιόπουλος: “Το καλύτερο όπλο για την ανάπτυξη είναι η εξωστρέφεια της οικονομίας”
Το καλύτερο όπλο για την ανάπτυξη είναι η εξωστρέφεια της οικονομίας, τόνισε μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Άγγελος Κωτσιόπουλος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εξωστρεφή πλεονεκτήματα της ναυτιλίας, των εξαγωγών και του τουρισμού. Στην κατεύθυνση αυτήν, είπε ο κ. Κωτσιόπουλος, δίνονται από τον Οργανισμό εγγυήσεις για επενδύσεις, ώστε οι τράπεζες, που χορηγούν τα επιχειρηματικά δάνεια με επιτόκιο περίπου 4,5%, να μη ζητούν πρόσθετες εξασφαλίσεις. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι με τη στήριξη του υπουργείου Οικονομίας ο Οργανισμός θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός στην προσπάθεια για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Δημήτρης Μάρδας:Στον άμεσο έλεγχο 4.770 κωδικών του προϋπολογισμού προχωρά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Στον άμεσο έλεγχο 4.770 κωδικών του προϋπολογισμού, που έχουν μη μισθολογικό χαρακτήρα, προχωρά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στην ετήσια 19η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση. Παράλληλα, ανέφερε ότι δημιουργείται ένας νέος μηχανισμός εποπτείας για 1.540 φορείς της γενικής κυβέρνησης και σχεδιάζεται νέο σύγχρονο σύστημα διαγωνισμών για κρατικές προμήθειες. Επίσης, όπως είπε, εξετάζεται η δυνατότητα να υιοθετηθούν τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα για την αποτύπωση του δημόσιου χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του ύψους του.
Thomas Müller-Marqués Berger: Νέα εργαλεία για την αποτύπωση του χρέους
Για τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, λόγω αποχαρακτηρισμού του περιφερειακού χρέους, έκανε λόγο ο εταίρος και global leader for international public sector accounting της EY Γερμανίας Thomas Müller-Marqués Berger από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist. Όπως είπε, υπάρχουν κάποια νέα εργαλεία για την αποτύπωση του χρέους, τα οποία αναγνωρίζουν σαν έσοδο το όποιο όφελος από τα δομικά χαρακτηριστικά του χρέους. Η ονομαστική αξία οδηγεί σε υπερτίμηση του χρέους και αυτό είναι αντιπαραγωγικό, υποστήριξε ο κ. Berger, ο οποίος εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο θα μπορούσε να υιοθετηθεί αυτή η λογιστική μέθοδος πριν από το 2020.
Παναγιώτης Κουρουμπλής:Η συμφωνία με τους πιστωτές δεν κλείνει γιατί υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα
Η συμφωνία με τους πιστωτές δεν κλείνει γιατί υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί αν επιθυμεί να βγάλει τη χώρα από αυτήν τη βαθιά κρίση, δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μεταξύ άλλων, αξίωσε ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα, όπως και μια αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
«Τα τελευταία χρόνια οι περικοπές από τη μια πλευρά και οι κατά συγκυρία ωρίμανση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν ξεκινήσει τη δεκαετία του ’80 και συνέπεσε τώρα να ωριμάσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, δημιουργεί μια αφόρητη πιεστική κατάσταση στο σύστημα», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής, στα ζητήματα των αρμοδιοτήτων του.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι από την ανατιμολόγηση των διαγνωστικών πράξεων, θα περιοριστούν οι δαπάνες από τα 600 εκατομμύρια σε 300 εκατομμύρια και πως θα υπάρξει περιορισμός στις δαπάνες και στα φάρμακα, «ιδιαίτερα στα καινοτόμα φάρμακα όπου θα υπάρξουν κλειστοί προϋπολογισμοί και διαπραγμάτευση».
«Αποφασίσαμε φέτος να προκηρύξουμε 4.500 θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Είναι λίγες. Για τις ανάγκες του συστήματος και τα κενά που παρουσιάζει, είναι λίγες», ανέφερε σε άλλο σημείο της εισήγησης ο κ. Κουρουμπλής.
Μάκης Βορίδης:Ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την υγεία οφείλει να αυξηθεί
Ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την υγεία οφείλει πράγματι να αυξηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια για επωφελή, αποδοτική και λειτουργική χρήση των δαπανών, τόνισε στη 19η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο τέως υπουργός Υγείας και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης, ο οποίος ανέδειξε ως ζητούμενο να συνεχίσει κανείς να αυξάνει την αποδοτικότητα των χρημάτων των φορολογουμένων προς όφελος των ασθενών με μηχανισμούς που ελέγχουν τη δαπάνη στην υγεία.
Θεόδωρος Τρύφων:Το ελληνικό σύστημα υγείας μετέβη από την υπερβολή της δαπάνης στην υπερβολή της εξοικονόμησης
Το ελληνικό σύστημα υγείας μετέβη από την υπερβολή της δαπάνης στην υπερβολή της εξοικονόμησης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο από το βήμα της ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist o πρόεδρος της Πανελλήνια Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 30% από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Αναφερόμενος σε τομείς όπως τα γενόσημα φάρμακα, τάχθηκε υπέρ μιας άλλης στρατηγικής, με έμφαση στην παροχή κινήτρων – σε γιατρούς, φαρμακοποιούς, ασθενείς – για τη χρήση τους. Ευρύτερα, ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι το ελληνικό σύστημα υγείας είναι μεν δημόσιο αλλά με 40% ιδιωτικές δαπάνες.
Κώστας Φωτάκης: Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και της γνώσης θέτει νέες προκλήσεις.
Τα πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν πόλοι έλξης για να επιστρέψουν όσοι νέοι επιστήμονες έχουν φύγει στο εξωτερικό, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση. Ταυτόχρονα είπε ότι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και της γνώσης δημιουργεί μία ένταση του ανταγωνισμού και θέτει νέες προκλήσεις. Είμαστε μία χώρα με πολύ καλή επιστημονική παραγωγή, ανέφερε ο κ. Φωτάκης, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε στην 18η θέση παγκοσμίως, μεταξύ 186 χωρών. Την ίδια στιγμή, όμως, όπως είπε, είμαστε πολύ χαμηλά στην καινοτομία και γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους ερευνητές να γυρίσουν στον τόπο τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καταπολεμηθούν διάφορες παθογένειες που πλήττουν την επιχειρηματικότητα, όπως είναι η γραφειοκρατία, αλλά και να ενισχυθούν οι κανόνες διαφάνειας χωρίς να προκαλούνται αγκυλώσεις, υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης.
Γιώργος Στεφανόπουλος: Πραγματοποιείται μία μεταμόρφωση των δικτύων και των υπηρεσιών δεδομένων
Ο κλάδος των νέων τεχνολογιών, κυρίως στις τηλεπικοινωνίες, έχει δεχτεί πλήγμα από την έλλειψη κονδυλίων, ανέφερε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πραγματοποιείται μία μεταμόρφωση των δικτύων και των υπηρεσιών δεδομένων. Αναφερόμενος στη δυνατότητα καθημερινής εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, ο κ. Στεφανόπουλος έφερε το παράδειγμα του «πλαστικού χρήματος», η χρήση του οποίου βρίσκεται στο 7% στη χώρα μας, όταν στη Σουηδία έχει φτάσει στο 90%. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας κράτους και εταιρειών του κλάδου, ώστε να βοηθηθεί το Δημόσιο να υλοποιήσει τις επενδύσεις του. Αναφέρθηκε επίσης σε μία εκδήλωση την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν και θα αξιολογηθούν 150 project του κλάδου.
Κώστας Ανδριοσόπουλος:Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να έρθουν στα Πανεπιστήμια,
Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να έρθουν στα Πανεπιστήμια, υποστήριξε ο αναπλ. καθηγητής και γενικός διευθυντής του κέντρου έρευνας ενεργειακής διοίκησης,ESCP Europe Business School του Ην. Βασιλείου Κώστας Ανδριοσόπουλος μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξουν συνέργειες ανάμεσά τους, ώστε να δημιουργηθούν «θερμοκοιτίδες γνώσης» για να ενισχυθούν οι νέοι επιχειρηματίες. Υπογράμμισε παράλληλα ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο και συμπλήρωσε ότι όλες αυτές οι δράσεις θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν τόσο με εθνικούς πόρους, όσο και με κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται το Δημόσιο και οι ΟΤΑ.
Νίκος Παππάς: Η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί μια συμφωνία-λύση
Το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί απλώς μια συμφωνία αλλά μια συμφωνία που να συνιστά λύση για την οικονομία της χώρας έστειλε από το βήμα της ετήσιας 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος σημείωσε ότι «θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ευρωπαϊκή προοπτική».
Ο ίδιος μίλησε για «ακραίες φωνές που δεν επιθυμούν λύση», όπως και για ορισμένους κύκλους στη Γερμανία, «όχι γύρω από την καγκελαρία», που διακινούν σενάρια εξόδου της Eλλάδας από την Ευρωζώνη.
Στο πλαίσιο αυτό διαμήνυσε τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης, όπως είπε, «χωρίς ωστόσο να αρχίσουμε όλοι να υποκρινόμαστε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν επιτυχές».
Ο κ. Παππάς αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία είχε και έχει διαθρωτικά προβλήματα και σημείωσε με νόημα ότι οι εταίροι και πιστωτές της χώρας ποτέ, όπως είπε, δεν έστειλαν κάποιο τελεσίγραφο -πριν από την εκταμίευση κάποιας δόσης- που να αφορά την υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως, για παράδειγμα, τα “καρτέλ” και η φοροδιαφυγή.
Αντώνης Σαμαράς: Η χώρα μου μπορεί ακόμη να εξέλθει από την κρίση και να εδραιώσει τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη
«Χάρη στην πρόοδο την οποία έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία τα τελευταία 3 χρόνια, η χώρα μου μπορεί ακόμη να εξέλθει από την κρίση και να εδραιώσει τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, παρά τα προβλήματα και τις δοκιμασίες των τελευταίων 4 μηνών», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μήνυμα το οποίο απέστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist.
«Αυτό είναι ένα στοίχημα που όλοι θα πρέπει να κερδίσουμε, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών συσχετισμών. Είναι πέρα και πάνω από την πολιτική. Έχει να κάνει με το μέλλον ολόκληρου του έθνους μας», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Χρήστος Σταϊκούρας:«Η κυβέρνηση επιβάλλεται να επιδείξει σύνεση και ρεαλισμό»,
«Η κυβέρνηση επιβάλλεται να επιδείξει σύνεση και ρεαλισμό», διαμήνυσε από το βήμα του Economist ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει εσωτερική στάση πληρωμών και αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό.
Ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε την αρχική πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη της τάξης του 2,9% στην Ελλάδα το 2015, τονίζοντας ότι το τελευταίο τρίμηνο η αναθεωρημένη εκτίμηση αναφέρεται σε μόλις 0,5%, την ώρα που «άλλοι οργανισμοί μιλούν μάλιστα για ύφεση».
«Χάσαμε χρόνο, αξιοπιστία, συμμάχους», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2014 το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας «είχε αρχίσει να καταγράφει μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα».