Συνέδριο ECONOMIST: Ξετυλίγοντας το κουβάρι της «ελληνικής κρίσης» – 2η ημέρα

Με επίκεντρο την παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουρογύ κ. Αλέξη Τσίπρα  ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συνδερίου του  Economist.

«Φρένο» στις προθέσεις του Μαξίμου για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ακόμη και τον Ιούλιο επιχείρησε να βάλει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ με δηλώσεις του την Πέμπτη στην Αθήνα. Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψετε με αργά βήματα». Τοποθέτησε το χρονικό ορόσημο στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018, εφόσον υπάρξει «συνέχεια του προγράμματος», συνδέοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς το ζήτημα με την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που θα αρχίσει τον Οκτώβριο.

Ο επικεφαλής του ESM δεν χαρίστηκε στην κυβέρνηση καθώς θύμισε ότι η «ατυχής αναστροφή των μεταρρυθμίσεων» το 2015 κι ενώ το 2014 η Ελλάδα είχε ήδη βγει δύο φορές στις αγορές κόστισε συνολικά 100 δισ. ευρώ. «Κάποιοι θεωρούν ότι το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο» είπε μάλιστα ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στο ΣΚΑΙ και τη Σία Κοσιώνη. 

Από την άλλη πλευρά προανήγγειλε την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα. Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε χθες το Euro Working Group (EWG) των Βρυξελλών που προετοίμασε το Eurogroup της 10ης Ιουλίου, ημέρα που αναμένεται και η τυπική έγκριση της δόσης από το Συμβούλιο του ESM.

Η δουλειά του EWG έγινε πιο εύκολη καθώς μετά και από την επισήμανση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις το μεσημέρι, το απόγευμα έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση με την οποία ζητείται να ασκηθεί αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο θα κάθονταν στο σκαμνί του κατηγορουμένου 6 εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ ανάμεσα στους οποίους ένας Σλοβάκος, μία Ιταλίδα και ένας Ισπανός. Το Eurogroup και ο κ. Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισαν ότι αν δεν σταματούσε η δίωξή τους η δόση δεν θα ερχόταν.

Υπογραφές για μνημόνιο του ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τις αμέσως επόμενες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Στουρνάρα θα υπογράψουν και θα στείλουν στο Ταμείο τη γνωστή μας από το παρελθόν επιστολή προθέσεων (Letter of Intent) της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα συνοδεύει το νέο Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies) και το αίτημα για το δάνειο ύψους 1,5 ως 2 δισ. ευρώ. Στις 27 Ιουλίου το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά το νέο πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι αποδόμησαν σε 24 ώρες ολόκληρο το αφήγημα της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου του του 2017, το οποίο στηριζόταν στη «λύση για το χρέος» και την άμεση ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε πως «όλοι ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα διευκρινίζονταν πλήρως και θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος» σε αντίθεση με τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις του Μαξίμου. Ο κ. Τσακαλώτος παρότι και ο ίδιος δήλωνε μέχρι τις 7 Ιουνίου (π.χ. στη γερμανική Handelsblatt) ότι «η ένταξη στο QE είναι πολύ σημαντική» χθες παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική εικόνα για το ζήτημα που αποτέλεσε «σημαία» για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε αυτή τη φορά ότι το QE «έχει κυρίως συμβολική αξία» για να προσθέσει αμέσως μετά: «Δεν θα το τοποθετούσα πολύ ψηλά (I wouldn’t elevate it too high)»…

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων των ομιλητών του συνεδρίου

Klaus Regling, Διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)
«Αν η δουλειά συνεχιστεί, αναμένω πλήρως ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επιστρέψει στην αγορά πριν από το τέλος του προγράμματος, το τρέχον ή το επόμενο έτος», διαμήνυσε από το βήμα του Economistο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας KlausRegling.

«Αυτός είναι ένας επιτεύξιμος στόχος, όπως γνωρίζουμε, καθώς η Ελλάδα τον πέτυχε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου προγράμματος. Το 2014, πούλησε ομόλογα σε δύο περιπτώσεις, πριν από την ατυχή αντιστροφή της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας το 2015. Αυτό καθυστέρησε την ανάκαμψη της Ελλάδας και κόστισε στη χώρα μεγάλα χρηματικά ποσά», συμπλήρωσε ο κ. Regling.

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα ο ESM αναμένεται να αρχίσει την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 8,5 δις ευρώ.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η Ελλάδα στην πραγματικότητα έχει ολοκληρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, ωστόσο, απομένει ακόμη δουλειά να γίνει στη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στις ιδιωτικοποίησεις και στην περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και των κλειστών επαγγελμάτων.

Ευκλείδης Τσακαλώτος,Υπουργός Οικονομικών
Την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» εξέφρασε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος διέκρινε «εντυπωσιακή ανάκαμψη» στη βιομηχανική παραγωγή, στις εξαγωγές, στην κατανάλωση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα μπροστά» την τελευταία απόφαση του Eurogroup, η οποία «παρέχει έναν βαθμό σαφήνειας που δεν είχαμε πριν».

Μετέφερε θετικό κλίμα από επαφές του με επενδυτές στο Λονδίνο και ανέδειξε ως μεσοπρόθεσμο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης την πρόσβαση στις αγορές, ανεξάρτητα από το αν θα έχει προηγηθεί ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία θα ήταν «σημαντική αλλά περισσότερο συμβολική».

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε αναφορά της απόφασης του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα στηρίξουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, μεταξύ άλλων, μέσω της διασφάλισης ενός αποθεματικού.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θέση πλέον να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις.

Gabriele Giudice, Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
H υποστήριξη στην Ευρώπη είναι σήμερα σαφώς πιο ισχυρή, αν και παραμένουν προκλήσεις όπως οι μεγάλες αποκλίσεις στο εσωτερικό της, καθώς και η έλλειψη επενδύσεων, συμπέρανε κατά την ομιλία που παρέθεσε στο ετήσιο συνέδριο του Economistοεπικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Gabriele Giudice.

Ο ίδιος χαρακτήρισε έννοιες – «κλειδιά» στην περίπτωση της Ευρώπης την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα.Σημείωσε πάντως ότι στην τρέχουσα συγκυρία ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ευρωπαϊκή οικονομία, μέσω της ενδυνάμωσης της ανάκαμψης.

Περιγράφοντας τους βασικούς άξονες ενός ευρωπαϊκού οδικού χάρτη, με χρονικό ορίζοντα το 2025, ο κ. Giudice στάθηκε στα εγχειρήματα της χρηματοπιστωτικής, καθώς και της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία των παραμέτρων της δημοκρατικής λογοδοσίας και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 
Οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να σταματήσουν την «αιμορραγία», καθώς τους τελευταίους 18 μήνες οι καταθέσεις είναι λίγο – πολύ σταθερές, διαπίστωσε κατά την εισήγησή του στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economistμε την Ελληνική Κυβέρνηση ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια στο εσωτερικό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να εξορθολογίσει τη λειτουργία του. Στάθηκε πάντως στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό -45%- των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι νέα νομοθετικά εργαλεία προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες στις τράπεζες να αντιμετωπίζουν τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Όπως είπε, κοιτάζοντας κανείς τα NPEs κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε σχέση με το μέγεθος της ύφεσης, τα NPEs τους σμικραίνουν τα ελληνικά NPEs, επιτρέποντας πτώση της εγχώριας ζήτησης του ιδιωτικού τομέα κατά περίπου 30% και 27% του ΑΕΠ.

Σημείωσε δε πως τον Νοέμβριο του 2015 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν τον τελευταίο γύρο αναδιάρθρωσης κεφαλαίων, συγκεντρώνοντας 8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 2,7 μέσω δράσεων LME) νέων κεφαλαίων από ιδιωτικές πηγές συνολικού κεφαλαιακού ελλείμματος, υπό πίεση ύψους περίπου 13,4 δισ. ευρώ, που προσδιορίστηκε από την ΕΚΤ και τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) τον Οκτώβριο του 2015.

«Με αυτόν τον τρόπο, έχουν ενισχύσει τις κεφαλαιακές τους θέσεις. Η κεφαλαιακή επάρκεια ενισχύθηκε περαιτέρω με την ανάπτυξη των σχεδίων αναδιάρθρωσής τους». Παράλληλα, «μειώθηκε η εξάρτησή τους από κρατική στήριξη».

Hubert Vannier, Διευθύνων σύμβουλος, επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, DeutscheBank

«Μετά από ένα roller-coaster, μπορεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας να αφήσει μια ανάσα ανακούφισης;», διερωτήθηκε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economistο  διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική της DeutscheBank, HubertVannier.

Όπως είπε, μετά από ένα αυστηρό stress test το 2015, και σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου, οι τιμές των μετοχών ανέκαμψαν, λόγω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για τον ρυθμό ανάπτυξης.

Τώρα, όπως είπε, η πρόκληση είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Εθνική Τράπεζα – 45%, Eurobank – 49%, Alpha Bank – 54%, Πειραιώς – 52%) και επεσήμανε ως συνολικό στόχο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 37 δις τα επόμενα τρία χρόνια.

Έφερε μάλιστα παραδείγματα χωρών που «τα κατάφεραν», όπως η Ιρλανδία και η Σλοβενία. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε τη σημασία τόσο του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και της δικαστικής πρακτικής.

Αναφερόμενος στα επόμενα άμεσα βήματα, στάθηκε μεταξύ άλλων στην εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού και της πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών project που έχουν να κάνουν με τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και των παρόχων στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, συμμετέχει στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, στον TAP και άλλα project με στόχο να αποτελέσει διεθνή κόμβο στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε από το βήμα του Economistο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έδωσε επίσης έμφαση στις συμβάσεις που έχει συνάψει η Ελλάδα.

Αναφέρθηκε στις έρευνες στο Ιόνιο αλλά και την προετοιμασία για μια νέα διαδικασία ενδιαφέροντος για έρευνα και εκμετάλλευση στα νότια της Κύπρου. «Είμαστε σε συνεργασία με την Κύπρο για το θεσμικό πλαίσιο. Είμαστε κοντά στο κυπριακό μοντέλο, το οποίο έχει εξελιχθεί», πρόσθεσε σχετικά.

Μιλώντας για τη μεταμόρφωση του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα και τις ανάγκες προσαρμογής ως το 2030, ο κ. Σταθάκης σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε θέτοντας φιλόδοξους στόχους και θα διατηρήσουμε την παραγωγή λιγνίτη με μικρότερη συμβολή όμως, συγκριτικά με μερικά χρόνια πριν, στο ενεργειακό μίγμα, ώστε να ανταποκριθούμε στους στόχους του 2030 που έχουν τεθεί από την ΕΕ και τη συνθήκη του Παρισιού”.

Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις σημειώνοντας ότι ο ενεργειακός τομέας είναι σημαντικός για επενδύσεις, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές και ανέφερε ως παράδειγμα έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη, τις ΑΠΕ, την αδειοδότηση ανεμογεννητριών και τα εν δυνάμει αποθέματα φυσικού αερίου που προσελκύουν επενδυτές.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχει δεσμευθεί να προωθήσει η κυβέρνηση, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε 3 υποθέσεις: 1) στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, με ενδεικτική τη θετική αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο 2) στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η διαδικασία προσφορών για την οποία ανακοινώθηκε και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και 3) στην ιδιωτικοποίηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, η οποία έχει ένα χρονοδιάγραμμα από την ΕΕ σύμφωνα με το οποίο πρέπει να ενεργοποιηθεί τον Ιούλιο, να περάσει τα τεστ αγοράς μέχρι τον Οκτώβριο για να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2018 – αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις στο τέλος του έτους.

Σε ερώτημα από το ακροατήριο για το Κυπριακό σε συνδυασμό με το νέο ενεργειακό περιβάλλον, ο υπουργός σχολίασε: «Ευχόμαστε όλοι να ακούσουμε καλά νέα για το Κυπριακό. Προς το παρόν ακολουθούμε το διεθνές δίκαιο και οι εταιρείες που συμμετέχουν στα project ακολουθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ενεργούμε σε περιοχές που δεν εγείρουν αμφισβήτηση».

Wim Groenendijk, Πρόεδρος, GasLNGEurope, αντιπρόεδρος, GasInfrastructureEurope
Η Ελλάδα με τη γεωγραφική της θέση είναι ικανή να καταστεί κέντρο αγοράς υγροποιημένου αερίου, γεγονός που θα ενισχύσει την οικονομία της, θα διασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές και θα αναβαθμίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, επεσήμανε κατά την ομιλία του στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economistο πρόεδρος της GasLNGEuropeκαι αντιπρόεδρος της GasInfrastructureEuropeWim Groenendijk, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα είναι «καλό για την Ελλάδα, καλό για την Ευρώπη». Σημείωσε δε πως η αύξηση της διείσδυσης του αερίου συνάδει με την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας υποδομών που θα προωθήσουν τη διασυνδεσιμότητα. Επίσης, χαρακτήρισε καίριας σημασίας την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού ενεργειακού συμφώνου για το κατάλληλο πλέγμα κανόνων και προέκρινε την ανάγκη για σταθερότητα στο ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο.

Κληθείς να αξιολογήσει την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, παρατήρησε πως «πολλά έχουν γίνει, πολλά μένει να γίνουν». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην παράμετρο του πολιτικού ρίσκου, το οποίο κατά τη γνώμη του εξακολουθεί να αποτελεί ένα θέμα στην Ελλάδα.

Rikard Scoufias, ΔιευθυντήςΕλλάδος, TransAdriaticPipeline (TAP)
«Όλα εξελίσσονται πολύ καλά. Το 2020 θα έχουμε το πρώτο αέριο στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economistο διευθυντής Ελλάδος της TAPRikardScoufias.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του project, το οποίο ανέρχεται σε 45 δισ. δολάρια και απασχολεί περίπου 3.000 εργαζόμενους, ανέδειξε ως προτεραιότητα την ασφάλεια: «ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτόν τον τομέα».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το project ενδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας και αναβαθμίζει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. «Πριν από 6 χρόνια κανείς δεν πίστευε ότι ο TAP θα επιλεγόταν. Εμείς το πιστεύαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Scoufias.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην εφαρμογή προγραμμάτων με στόχο να επωφεληθούν από το έργο οι τοπικές κοινωνίες των εμπλεκόμενων περιοχών.

Ιωάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων
Στα προτερήματα της γεωγραφικής θέσης της ελληνικής αγοράς στάθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economistο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας ΥδρογονανθράκωνΙωάννης Μπασιάς, ο οποίος περιέγραψε τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες του HHRM για την περίοδο 2017-2020.

Μεταξύ αυτών είναι η εκπλήρωση των επιχειρησιακών αναγκών, η απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων, όπως και η επανεξεργασία των υφισταμένων στοιχείων, η αξιολόγηση της δυναμικής της χώρας στον τομέα των υδρογονανθράκων και η βελτίωση των όρων μελλοντικών προσφορών για έρευνα, εξερεύνηση και αξιοποίηση.

Ο κ. Μπασιάς αναφέρθηκε επίσης σε βήματα όπως η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον εμπλουτισμό της γεωφυσικής βάσης δεδομένων της Δυτικής Ελλάδας και της Νότιας Κρήτης.

MillyTornaghi, Αντιπρόεδρος έρευνας και τεχνικών υπηρεσιών, Edison
Στις «μεγάλες προσδοκίες» γύρω από τον Eastmed αναφέρθηκε κατά την ομιλία της στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economistη αντιπρόεδρος έρευνας και τεχνικών υπηρεσιών της EdisonMillyTornaghi, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο κοντινό μέλλον το project θα μπορούσε να καλύπτει το 20% των ευρωπαϊκών αναγκών σε αέριο.

Η ίδια επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα στρατηγική θέση και έχει την προοπτική να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη διεθνή αγορά ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα και την εμπειρία της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνογνωσία της λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης και για την Ελλάδα.

Μανώλης Παναγιωτάκης, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ΔΕΗ
«Οι φίλοι μας της Κομισιόν θα πρέπει να το παραδεχτούν. Η ΔΕΗ χρειάστηκε λιγότερο χρόνο να προετοιμάσει και να ολοκληρώσει την πώληση του ΑΔΜΗΕ από όσο χρειάστηκαν οι άλλοι θεσμοί, εγχώριοι και κοινοτικοί, να εγκρίνουν και να επικυρώσουν το αποτέλεσμα.  Σε ποια άλλη χώρα – μέλος  έγινε κάτι παρόμοιο;», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economistοπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στα ΝΟΜΕ, τα οποία «εφαρμόζονται κανονικά».  Μάλιστα, «η νέα Reserve Price αναμένεται 30-35% μικρότερη από την οριακή – χονδρική τιμή και οι προσφερόμενες ποσότητες θα είναι μεγαλύτερες». Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε ιδανικές τις συνθήκες για την επιτάχυνση του ανοίγματος της λιανικής αγοράς, από την άποψη του περιθωρίου κέρδους των ιδιωτών. Όπως είπε, σύντομα η ΔΕΗ θα έχει έτοιμο το προς διάθεση χαρτοφυλάκιο πελατών.

«Η προετοιμασία για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, έστω κι αν αυτό δεν είναι προϊόν επιχειρηματικού σχεδιασμού, προχωρεί απολύτως εντός των προθεσμιών», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι η ζημιά στο Αμύνταιο δεν θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, ούτε θα αλλάξει τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν θα αργήσουν οι πρώτες ανακοινώσεις για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων της εταιρείας εκτός συνόρων. Επεσήμανε άλλωστε «τη δυναμική στροφή στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» κόντρα στις «απαράδεκτες καθυστερήσεις του παρελθόντος». Όπως είπε, η ΔΕΗ επιδιώκει την υλοποίηση μεγάλου Φ/Β Σταθμού των 200 MW στην Πτολεμαΐδα, όσο και στη νησιωτική χώρα, σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις και την αποθήκευση.

Γιώργος Λακκοτρύπης,Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου
«Το πιο σημαντικό γεγονός αναφορικά με τις εξελίξεις στα ενεργειακά τους τελευταίους 12 μήνες είναι ο 3ος κύκλος αδειοδότησης στην Κύπρο, καθώς προσέλκυσε ενδιαφέρον από τη διεθνή βιομηχανία (βλ. Εxxon Mobil, Total) σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist, εστιάζοντας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, η οποία είναι έτοιμη προςεκμετάλλευση.

«Όλα ξεκίνησαν το 2015 και από πέρυσι επεκτείνονται οι σεισμικές έρευνες. Στις επόμενες 15 ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες και θα είναι σε εξέλιξη μέχρι το 2018», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης, εξηγώντας ότι γίνονται συζητήσεις για διασυνοριακούς αγωγούς, με τον ΕastΜed να επιστρέφει στο προσκήνιο και νέα project να αναδεικνύονται στο μέλλον. Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, γίνεται συζήτηση με Αιγύπτιους εταίρους για διαχείριση των κοιτασμάτων της “Αφροδίτης”, και αναμένονται εξελίξεις πριν από το τέλος του έτους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, σημείωσε ότι οι δύο χώρες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον EastMed. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και πρέπει να δημιουργήσουμε ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτημα από το ακροατήριο, για το Κυπριακό, σημείωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια προσπάθεια στην Ελβετία για επίλυση του ζητήματος. Μετριάζουμε έτσι τον πολιτικό κίνδυνο, διότι ενδεικτικά είναι σημαντικός ο σεβασμός από την Τουρκία των διεθνών νόμων και των συμφωνιών οριοθέτησης».

KonstantinSimonov, Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, NationalEnergySecurityFund, Ρωσία
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα transit και για το ρωσικό αέριο», σημείωσε κατά την εισήγησή του στην ετήσια 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση τουEconomistο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του NationalEnergySecurityFundτης Ρωσίας KonstantinSimonov, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ομιλία του στο θέμα των τιμών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της Socar (στο πλαίσιο του επενδυτικού ενδιαφέροντoς για τον ΔΕΣΦΑ) λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να έχουμε μια ειλικρινή στάση και κανόνες – θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τι συμβαίνει με τη συμμετοχή της Socar στον ΔΕΣΦΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Simonov, όταν χτίζεις μια νέα υποδομή στην Ευρώπη πρέπει να βλέπεις την απόδοση, την τιμή, σημείο στο οποίο εντόπισε «σημαντικό λάθος της ΕΕ». Όπως είπε, «πριν από 10 χρόνια, διαφοροποίηση σήμαινε ανταγωνισμός. Σήμερα σημαίνει υπηρεσία. Όταν χτίζεις έναν νέο αγωγό δεν πρέπει να ξεχνάς την τελική τιμή». Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία 7-10 χρόνια το μερίδιο του ρωσικού αερίου βαίνει αυξανόμενο στην Ευρώπη – με αύξηση 30 δις κ.μ. σε ετήσια βάση στην κατανάλωση και με 20 bcm να προέρχονται από τη Ρωσία. Πιθανή περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης στην Ευρώπη θα σημάνει ενίσχυση του μεριδίου του ρωσικού φυσικού αερίου».

Aναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης στα 2,7 bcm το τελευταίο έτος από 2 bcm το προηγούμενο. «Αύξηση, όμως σημειώθηκε και στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ είναι από τους πολέμιους του ρωσικού αερίου. Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια αγορά spot κι εκεί τα έχει καταφέρει καλά το ρωσικό αέριο. Η τιμή του είναι μια από τις χαμηλότερες στην ΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Simonov.

Elio Ruggeri, SVPgasinfrastructuresdepartment, EdisonκαιδιευθύνωνσύμβουλοςτηςIGIPoseidon 
Για τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον IGI Poseidon, ο οποίος  «πριν από έναν χρόνο ήταν απλώς ένα όραμα και πλέον είναι ένα project», μίλησε ο εκπρόσωπος της Edisonκαι διευθύνων σύμβουλος της IGIPoseidonElioRuggeri, παραθέτοντας ομιλία στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist.

Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση σε 3 σημεία τα οποία ανέπτυξε ως εξής:

  1. Μέσω του IGI Poseidon ανοίγει διάδρομος για το ρωσικό άεριο, κάτι που αποτελεί ευκαιρία και όχι απειλή για την περιοχή. Πρέπει να διατηρήσουμε επιλογή διαφορετικών αερίων για να αποφύγουμε συγκέντρωση ρωσικού αερίου μέσω ενός αγωγού.
  2. Δεν μιλάμε για άλλο ένα MoU. Το ΔΣ ενέκρινε ήδη ΑΜΚ για εκκίνηση κατασκευής του IGI Poseidon με τη νέα διαμόρφωση.
  3. Ο αγωγός IGI Poseidon παραμένει ένα ευρωπαϊκό project πολλαπλών πηγών που απευθύνεται σε όλους τους εδιαφερόμενους στην αγορά. Η χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 20 bcm, εκ των οποίων 10 bcm θα είναι ρωσικό αέριο που θα εισάγεται μέσω Turkish Stream και άλλα 10 από EastMed.

«Ζητούμε να υπογραφεί μια διακυβερνητική συμφωνία όσο γίνεται πιο γρήγορα για την προώθηση του έργου, διότι απαιτείται ανάθεση ρόλων […] Εμείς θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία κατασκευής και θα κάνουμε αίτημα στην ΕΕ για χρηματοδότηση», είπε ο κ. Ruggeri, τονίζοντας παράλληλα ότι ο EastMed πρέπει να είναι ύψιστης προτεραιότητας για την Eυρώπη, ως η μόνη βιώσιμη λύση γα τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Μεσογείου.

Γρηγόρης Στεργιούλης, Διευθύνων σύμβουλος, Ελληνικά Πετρέλαια
«Οι περισσότεροι μας γνωρίζετε από τα βενζινάδικα, αλλά ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια είναι από τους κορυφαίους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με παρουσία σε έξι χώρες, πλην της Ελλάδας»,ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, οδιευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης, ο οποίος παρουσίασε τη δυναμική του ομίλου στο νέο ενεργειακό περιβάλλον.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη σημαίνειεπενδύσεις και ενίσχυση των συνεργασιών και στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύμπραξη του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια με Total – ExxonMobil, στην αποδοχή από το υπουργείο της Αίτησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για έρευνα Υδρογονανθράκων νότια και δυτικά της Κρήτης, και στην ενίσχυση της προσπάθειας της κυβέρνησης για αξιοποίηση υδρογονανθράκων και στον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, «η διάρθρωση των ενεργειακών προϊόντων από τον λιγνίτη μέχρι το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ στο τελικό μίγμα κατανάλωσης πρέπει να είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια και να επιτυγχάνεται το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα». Ο ίδιος σημείωσε ότι τα ορυκτά καύσιμα, που καλύπτουν πάνω από το 60% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν την ενεργειακή ασφάλεια. Προς αυτήν την κατεύθυνση,πρόσθεσε ότι ο όμιλος ΕΛΠΕ συνεισφέρει με τήρηση στρατηγικών αποθεμάτων 90 ημερών και με τη δυνατότητα επέκτασης των πηγών τροφοδοσίας χάρη στις συμφωνίες με Ιράν, Ιράκ, Αίγυπτο, Rosneft, Lukoil κ.α.

Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Συντονιστής διευθυντής δραστηριοτήτων διεθνών, εμπορίας, χαρτοφυλακίου και προμήθειας αερίου, ΔΕΠΑ

«Η ΔΕΠΑ προχωρά σε επενδύσεις για την εύκολη πρόσβαση όλων σε καθαρή ενέργεια, ακόμα και εκείνων των νοικοκυριών ή επιχειρήσεων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Προς την επιτυχή επίτευξη της αύξησης και της ικανοποίησης των πελατών της ΔΕΠΑ, αξιοποιούνται νέες καινοτόμοι τεχνολογίες, που αφορούν σε μικρής κλίμακας ΥΦΑ (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο (CNG)», σημείωσε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economistο συντονιστής διευθυντης δραστηριοτήτων διεθνών, εμπορίας, χαρτοφυλακίου και προμήθειας αερίου της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος.

Όπως είπε, η ΔΕΠΑ έχει ήδη προχωρήσει στην κατασκευή της απαραίτητης υποδομής για τη χονδρική και λιανική πώληση φυσικού αερίου (CNG) σε οχήματα επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης.

Εξήγησε επίσης ότι «η ΔΕΠΑ συντονίζει το συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ Πρόγραμμα POSEIDON MED ΙΙ, που αποσκοπεί στη χρήση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Επίσης, προωθεί την ανάπτυξη παράκτιων εγκαταστάσεων αποθήκευσής του για την τροφοδοσία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε νησιά». Πρόσθεσε δε ότι το 2016 η ΔΕΠΑ υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης με τη ΔΕΗ, που προβλέπει την από κοινού εξέταση της ανάπτυξης μικρής κλίμακας ΥΦΑ στα νησιά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας σε συνδυασμό με την ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ στο μη συνδεδεμένο δίκτυο.

Τέλος, αναφέρθηκε στην κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας και τη σύνδεσή του με τον ΤΑΡ, αλλά και στον υποθαλάσσιο αγωγό «Ποσειδών».

 

Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Διευθύνων σύμβουλος, M&MGas

Την ανοδική τάση της αγοράς επισήμανε από το βήμα του Economistο διευθύνων σύμβουλος της M&MGasΠαναγιώτης Κανελλόπουλος, αναφερόμενος σε αύξηση 3% το 2016 (4,2 bcm) και 33% το 2017 συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Έχουμε μια ανοδική τάση κυρίως λόγω της μεγάλης κατανάλωσης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Άνοδος καταγράφεται τόσο στον βομηχανικό τομέα όσο και στον οικιακό και στον εμπορικό τομέα, λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι υπάρχει price elasticity, αφού το φυσικό αέριο είναι ανταγωνιστικό καθώς αντικαθιστά τον λιγνίτη.

«Έχουμε φέρει 37 φορτία LNG από τη Ρεβυθούσα», σημείωσε επίσης ο κ. Κανελλόπουλος, αναφερόμενος στην αύξηση των τιμολογίων της συγκεκριμένης πηγής κατά περισσότερο από 300% ετησίως.

Έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου η χρήση στα LNG terminals είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί μείωση του τιμολογίου χρήσης των terminals. «Στην Ελλάδα με 15-20% (από 50% στην Ιταλία) και περιμένουμε ακόμη να ανησυχήσει κάποιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη Ρεβυθούσα ως τη μόνη πύλη εισόδου ανταγωνιστικού φυσικού αερίου. «Αναμένουμε υπερπροσφορά LNG και τώρα είναι η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την αναβάθμιση της συγκεκριμένης πύλης – με το χρονοδιάγραμμα της εν λόγω επένδυσης να τοποθετείται στις αρχές του 2018», κατέληξε.

 

Δημήτριος Καρδοματέας, Γενικός διευθυντής ανάπτυξης και ρυθμιστικών θεμάτων, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)

«Οι χρεώσεις για τη χρήση της Ρεβυθούσας είναι περίπου ίδιες με αυτές σε άλλα σημεία εισόδου», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή ανάπτυξης και ρυθμιστικών θεμάτων του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Δημήτριο Καρδοματέα, ο οποίος συμμετέχοντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, είπε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ρυθμιστή του συστήματος για την επίλυση του θέματος.

Ο ίδιος αμφισβήτησε την ολοκλήρωση του έργου εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς όπως είπε «ως προς την αναβάθμιση των υποδομών στη Ρεβυθούσα, το project προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018, αλλά αυτό έχει να κάνει με τις άδειες – μια απρόβλεπτη διαδικασία στη χώρα μας. Πάντως, αυτήν τη στιγμή το project κινείται προς τα εμπρός».

Μιλώντας για τα μελλοντικά σχέδια του ΔΕΣΦΑ, σημείωσε ότι οι αγωγοί μεταφοράς διασχίζουν το ανατολικό τμήμα της Ελλάδας κι άρα υπάρχουν περιοχές εκτός δικτύου. «Είναι πολύ δύσκολο να επεκτείνουμε το δίκτυο για οικονομικούς λόγους. Τα LNG μικρής κλίμακας είναι ο στόχος μας ξεκινώντας από τη Ρεβυθούσα» πρόσθεσε κι εστίασε σε συγκεκριμένες επενδύσεις:

– Ο 4ος σταθμός trailers για LNG στη Ρεβυθούσα που θα ολοκληρωθεί το 2019.

– Αποβάθρες για μικρής κλίμακαςLNGπου θα προταθεί στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του επόμενου έτους και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2020.

Ο κ. Καρδοματέας επεσήμανε επίσης την επέκταση του τερματικού υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας που μπορεί, όπως είπε, να ικανοποιήσει όχι μόνο τις εσωτερικές ανάγκες αλλά και αυτές της βαλκανικής αγοράς. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη συνεργασία με τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ώστε να ενεργοποιηθεί ο κάθετος διάδρομος, από την Ελλάδα μέχρι την Ουκρανία κι από κει μέχρι την Ουγγαρία. Προανήγγειλε δε την υπογραφή MoU στο δεύτερο 15ήμερο του άλλου μήνα.

Νικόλαος Χατζηαργυρίου, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ)

«Οι προκλήσεις για τους Διαχειριστές της Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (DSOs) σήμερα είναι μεγάλες, καθώς αποτελούν τον βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας»,ανέφερε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economistο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Νικόλαος Χατζηαργυρίου.

Επιπλέον, όπως είπε, οι DSOs διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της αγοράς και είναι αυτοί που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον πολίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαργυρίου, είναι «επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σταθερό επενδυτικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει την υλοποίηση περισσότερων καινοτόμων έργων μέσω κινήτρων απόδοσης συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης του ρίσκου λόγω εφαρμογής καινοτομίας. Η υποστήριξη των DSOs προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι θεσμική, ρυθμιστική και χρηματοδοτική».

Ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως είπε, πραγματοποιεί συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως και με βάση το επικαιροποιημένο στρατηγικό του πλάνο σχεδιάζει επενδύσεις 1,25 δις ευρώ έως το 2020. Στόχος, όπως είπε, είναι ο εκσυγχρονισμός του ΔΕΔΔΗΕ και ο μετασχηματισμός του σε σύγχρονη εταιρεία διαχείρισης δικτύων, που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες.

Kristian Ruby, Γενικός Γραμματέας της EURELECTRIC
«H απανθρακοποίηση κοστίζει, 150 δις τα τελευταία 5 χρόνια, ωστόσο δημιουργεί ευκαιρίες», υπογράμμισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου τουEconomistο γενικός γραμματέας της EurelectricKristian Ruby. Όπως είπε, η διαδικασία απεξάρτησης από τον άνθρακα αυξάνει την ανάγκη για καθαρό ηλεκτρισμό. Ως αποτέλεσμα, «τα επόμενα 10 χρόνια θα δούμε μεγάλες αλλαγές και πολύ υψηλότερη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια».

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας
«Τώρα η Ελλάδα δε θα βγει στις αγορές προστατευμένα και για επικοινωνιακούς λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup, η οποία κατά τη γνώμη του δίνει «μεγαλύτερη σαφήνεια» αναφορικά με τις περαιτέρω παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος.

«Για αυτό και η Ελλάδα δε θα αναζητήσει το καλοκαίρι του 2018 πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης Ιούνη, είμαστε βέβαιοι ότι θα βγει καθαρά και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε την «πολύ θετική» αντίδραση των αγορών στην απόφαση του Eurogroup, μέσα από τα επίπεδα  των ελληνικών ομολόγων που «βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009», καθώς και την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε δε έκκληση στους επενδυτές «να έρθουν στην Ελλάδα, να μην χάσουν αυτήν την ευκαιρία» και μάλιστα «τώρα, όχι στο μέλλον».

Μεταξύ άλλων, περιγράφοντας τη δυναμική την οποία ο ίδιος αντιλαμβάνεται στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και μίλησε για ενίσχυση της ρευστότητας χρηματοπιστωτικού συστήματος, υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ και επανεκκίνηση «μεγάλων έργων που είχαν σταματήσει».

«Πλέον, το πρόγραμμα προσαρμογής φτάνει στο τέλος του, και είναι αυτή η κυβέρνηση που θα αναλάβει το έργο της ταχύτατης ολοκλήρωσής του. Χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς άσκοπες αμφιταλαντεύσεις», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα».

Όπως είπε, βασίζεται πια σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο, εγγυάται την ομαλή λειτουργία των θεσμών και προωθεί ένα δικαιότερο μοντέλο ανάπτυξης που στοχεύει στην παραγωγή πλούτου αλλά και στη δίκαιη κατανομή του.

«Οι εταίροι μας θα πράξουν ό,τι χρειαστεί ώστε η Ελλάδα, με το τέλος του προγράμματος το 2018, να τελειώσει μια και καλή με τα προγράμματα», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα διαμορφώνει τις συνθήκες «για την έξοδο από την επιτροπεία».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των κατατάξεων με βάση τις μεταρρυθμιστικές της επιδόσεις, και υπογράμμισε ότι η ανεργία σήμερα βαίνει μειούμενη κάτω από το 23%, αν και παραμένει υψηλή.

Μεταξύ άλλων, προέκρινε το μοντέλο μιας οικονομίας εντάσεως κεφαλαίου και γνώσης έναντι μιας οικονομίας εντάσεως εργασίας, η οποία κινείται πάνω στη βάση μιας «ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης».

 

Roberto Poti, ανώτερος σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου, Edison
Στη μετάβαση της βιομηχανίας σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της EdisonRobertoPoti, σημειώνοντας ότι πέρα από το MoU που δεσμεύει την Ελλάδα έναντι των θεσμών, το πλαίσιο ορίζεται από τη συμφωνία του Παρισιού, η οποία δεσμεύει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% έως το 2030.

“Το «ενεργειακό πακέτο» αποτελεί μια ομαδοποίηση ρυθμίσεων και κανονισμών για τα επόμενα χρόνια που αφορά όλους τους Ευρωπαίους”, ανέφερε, τονίζοντας ότι στο επίκεντρο της μετάβασης αυτής είναι οι καταναλωτές και εργαλείο για την επιτυχή έκβασή της είναι η καινοτομία.

“Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο του MoU, ο πιο σημαντικός στόχος είναι η πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής, που θα ανοίξει τον ανταγωνισμό”, σημείωσε ο κ. Poti και πρόσθεσε ότι “ουδείς επενδυτής σκέφτεται να επενδύσει στον λιγνίτη και στον άνθρακα. Οι επενδυτές θέλουν πολιτικές που μπορούν να στηρίξουν τη μετάβαση. Κι αυτή η ιδέα μπορεί να είναι καλή για την Ελλάδα”.

Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των ΑΠΕ, καθώς είναι καθοριστικός παράγοντας στον σχεδιασμό του ενεργειακού μίγματος ενόψει του 2030 και της μετάβασης από τον λιγνίτη σε άλλα μοντέλα παραγωγής. “Αν στηρίξουμε την καινοτομία με ένα θεσμικό πλαίσιο θα έχουμε ευκαιρία για νέες επενδύσεις”, πρόσθεσε.

Νίκος Ζαχαριάδης, Εκτελεστικός πρόεδρος, Elpedison
«Στο μέλλον η Ελλάδα θα βασίζεται στις ΑΠΕ, ένα ενεργειακό μοντέλο που θα υποστηρίζεται από φυσικό αέριο, το οποίο θα διασφαλίζει την ευστάθεια και την επάρκεια του συστήματος» ανέφερε κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο τουEconomistο εκτελεστικός πρόεδρος της ElpedisonΝίκος Ζαχαριάδης.

Όσο για την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, οι αγοραπωλησίες θα γίνονται με πρόσβαση σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, με απλό και διαφανή τρόπο, που θα οδηγεί σε χαμηλές τιμές προς όφελος του πελάτη.

Για να επικρατήσουν όμως οι παραπάνω συνθήκες, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, απαιτούνται πολλές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων σημείωσε τις εξής: «διασύνδεση μεγάλων νησιωτικών συστημάτων, έξυπνοι μετρητές, εκκαθάριση και πληρωμή συναλλαγών στην ώρα τους (αν δεν ολοκληρωθεί αυτό, αποτελεί τον μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο)».

Ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι δεν κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η συνεχής αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και η καθυστέρηση επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα εγκυμονεί κινδύνους. Τόνισε δε την ανάγκη εφαρμογής του TargetModel, για την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς, όπως, ανέφερε η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οδηγεί σε αφαίμαξη της οικονομίας και σε απώλεια τουλάχιστον 0,5 δις ευρώ ετησίως.

Ντίνος Μπενρουμπή, Διευθύνων σύμβουλος, Protergia
«Στροφή στον ρεαλισμό» χαρακτήρισε τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη ο διευθύνων σύμβουλος της ProtergiaΝτίνος Μπενρουμπή, προσθέτοντας ότι η ΕΕ συνειδητοποίησε πως χωρίς μηχανισμούς του τύπου “Winter Package” και “Clean Energy Package” δεν είναι εφικτή η μετάβαση στο νέο ενεργειακό μοντέλο, σε μια συγκυρία όπου ο λιγνίτης δεν φαίνεται να έχει μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, αλλάζει το πλαίσιο για τις ΑΠΕ, μιας και η συζήτηση αφορά στη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ημερήσια αγορά. Όπως εξήγησε, αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει με παλαιότερες μονάδες, ωστόσο εκτιμάται θα αφορά κυρίως τις νέες, όσες εντάσσονται στο σύστημα.

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχει το μνημόνιο, δηλαδή η υποχρέωση να ανοίξει η αγορά μέχρι το 2020 (στόχος είναι να πάμε στο 50% από 86% που είμαστε σήμερα) και υπάρχει και αποεπένδυση από το 40% της λιγνιτικής παραγωγής μέχρι τον Ιούλιο του 2018».

Αναφορικά με τον μηχανισμό ΝΟΜΕ, δηλαδή τις δημοπρασίες ρεύματος, είπε ότι πρόκειται για αμφιλεγόμενη μέθοδο.

Τέλος, προέβλεψε ότι «μέσα στο 2018 θα έχουμε target model», ευχήθηκε την οικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ, διότι, όπως εξήγησε, «έτσι μπορούμε κι εμείς να εισπράττουμε τα χρωστούμενα» και τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα επένδυσης στις ΑΠΕ υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει διασύνδεση με τα νησιά.

Αντώνης Μεταξάς, Διαχειριστής εταίρος, Metaxas & Associates law firm
«Το μεταβατικό είναι το μόνιμό μας πρόβλημα», τόνισε στο σχόλιό του κατά τις εργασίες της 21ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economistο διαχειριστής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Μεταξάς και Συνεργάτες Αντώνης Μεταξάς.

Εξήγησε ότι οι διαδικασίες προσαρμογής της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές πρακτικές είναι εξαιρετικά αργές.

«Έχουμε διαφορά φάσης, καθώς όταν είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα μοντέλο η Ευρώπη έχει φθάσει στη φάση να το αλλάξει. Αυτό είναι πρόβλημα στοιχειώδους σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.