Συνέδριο ECONOMIST: Ξετυλίγοντας το κουβάρι της “ελληνικής κρίσης”

«Τίτλους τέλους» στο σήριαλ της πολύμηνης διαπραγμάτευσης για τη συνολική συμφωνία (global deal) που επεδίωκε η κυβέρνηση, έριξαν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών που βρέθηκαν στην Αθήνα για να μετάσχουν χθες και σήμερα στο συνέδριο του Economist. Προτείνουν Ανάπτυξη με μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας πως έτσι θα σταθεί μόνη της η Ελλάδα στα πόδια της και δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους της.

Σε μια σπάνια «ομοβροντία» δηλώσεων επί ελληνικού εδάφους – και για όποιον δεν κατάλαβε τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου – οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) ξεκαθάρισαν ότι η «συνταγή» για να βγει η Ελλάδα από τα Μνημόνια είναι μόνον Μεταρρυθμίσεις και Ανάπτυξη, χωρίς «έξωθεν βοήθεια», ελάφρυνση χρέους και συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση. Πετούν έτσι το «μπαλάκι» στην Αθήνα, αλλά εμμέσως αφήνουν ανοικτό και το ενδεχόμενο – σε περίπτωση υποτροπής και επανάληψης λαθών του παρελθόντος- να μην στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα.
«Πάγος» σε όλα τα μέτωπα 

Θέση για τα ανοικτά ζητήματα θα λάβει δημόσια σήμερα -μιλώντας “πρόσωπο με πρόσωπο” στο ίδιο συνέδριο με τον κύριο Τσακαλώτο- ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (που έχει στα χέρια του σχεδόν το μισό δημόσιο χρέος της χώρας) κύριος Κλάους Ρέγκλινκ. Τα συζήτησε όλα όμως και εν εκτάσει εχθές, στις κατ’ιδίαν συναντήσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως προκύπτει από τα χθεσινά τετ-α-τετ των Ελλήνων με τους ξένους αξιωματούχους, σε όλα τα μέτωπα οι δανειστές βάζουν «πάγο» στην κυβέρνηση:

1. Έξοδος στις αγορές:
Αισιόδοξος αλλά και επιφυλακτικός για έξοδο στις αγορές εμφανίστηκε ο  Κλάους Ρέγκλινγκ, στις πρώτες επαφές που είχε στην Αθήνα. «Εάν όλα πάνε καλά, θα στέκεστε στα πόδια σας» τόνισε στον πρωθυπουργό. Μιλώντας ο ίδιος σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον κύριο Τσακαλώτο, προέβλεψε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές «αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου χρόνου», αφήνοντας να αιωρούνται ερωτηματικά για το πότε και πώς ακριβώς. Αλλά βάζοντας και τον όρο «εφόσον προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζεται επιτυχώς το πρόγραμμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις με τους Έλληνες αξιωματούχους ο κύριος Ρέγκλινγκ ενημερώθηκε και για το σχέδιο της κυβέρνησης να δοκιμάσει έκδοση ομολόγου τον Ιούλιο.

«Η Ελλάδα είναι κοντά για να βγει ξανά στις αγορές όπως και το 2014, εάν δεν χαθεί και πάλι η ευκαιρία» σχολίασε μιλώντας στο συνέδριο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, «καρφώνοντας» την κυβέρνηση για τα λάθη της και επαναλαμβάνοντας επιμόνως ότι «η μπάλα είναι τώρα στα πόδια της Ελλάδας».

2. Ελάφρυνση χρέους:
Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην Τρόικα, Νικολά Τζιαμαριόλι, τόνισε ότι τους προηγούμενους μήνες οι εμπλεκόμενοι «επικέντρωσαν υπερβολικά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους»! «Κάρφωσε» δηλαδή και αυτός την κυβέρνηση πως έχασε χρόνο όταν, αφού εγκατέλειψε τη ρητορική για «κούρεμα» του χρέους, έκανε «ιερό δισκοπότηρο» την ελάφρυνσή του, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει επί 13 μήνες η β΄αξιολόγηση, καθώς η Αθήνα συνέδεσε όλα τα θέματα μαζί (αξιολόγηση, ελάφρυνση, πλεονάσματα, συμμετοχή του ΔΝΤ) σε μία συνολική διαπραγμάτευση για μια …συνολική συμφωνία.

Και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι, ξεκαθάρισε ορθά-κοφτά πως «δεν έχει σημασία αν θα πάρει 3-4 δισεκατομμύρια ελάφρυνσης η χώρα για να βγει στις αγορές, αλλά αν θα παραμένει εντός στόχων και μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα».

Πιο αποκαλυπτικός από ποτέ ίσως, και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χουλιαράκης –που είχε προειδοποιήσει από τον Φεβρουάριο ήδη για  τους κινδύνους της πολύμηνης καθυστέρησης στο «βωμό» της συνολικής συμφωνίας- παραδέχτηκε μιλώντας στο συνέδριο πως «ουδείς ανέμενε τα επόμενα μέτρα για το χρέος σε αυτήν τη φάση. Όλοι γνωρίζαμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος, το 2018»!

3. Ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση
«Από τη συμφωνία του Eurogroup δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία για την πορεία του χρέους, ώστε να κρίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση» δήλωσε απερίφραστα ο εκπρόσωπός της ΕΚΤ στην ευρωπαϊκή Τρόικα, Φραντσέσκο Ντρούντι. «Καλώ την ΕΚΤ να αναθεωρήσει την άποψη αυτή» του απάντησε άμεσα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χουλιαράκης, υποδεικνύοντάς στην ΕΚΤ ότι έχει επαρκή στοιχεία για να κρίνει και να αποφασίσει.

Ποιώντας «την ανάγκη φιλοτιμία» όμως, ο κύριος Χουλιαράκης τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ένταξη στο QE για να βγει στις αγορές. «Είναι επιθυμητό το QE; Είναι. Είναι το QE απαραίτητο για τις αγορές;  Όχι!» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Και παραδέχτηκε ότι η επιστροφή στις αγορές δεν θα κριθεί από αυτό, αλλά από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη μακροοικονομική σταθερότητα. Προχωρώντας και ένα βήμα παραπέρα, παραδέχτηκε πως δεν υπήρχε ποτέ η προσδοκία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» στο Eurogroup την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ: «Αυτή είναι μία απόφαση την οποία θα λάβει μόνη της η ΕΚΤ» τόνισε.

4. Εφαρμογή των νέων μέτρων
«Με ένα στόμα» οι δανειστές κάλεσαν την κυβέρνηση, αν θέλει να βγει η Ελλάδα στις αγορές, να σταθεί μόνη της στα πόδια της εφαρμόζοντας όσα δεσμεύτηκε, για να πείσει ότι θα παραμένει εντός στόχων και μετά τη λήξη του προγράμματος. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια «η εφαρμογή είναι η αχίλλειος πτέρνα των Μνημονίων στην Ελλάδα» τόνισε ο Ντέκλαν Κοστέλο, δίνοντας …πάσα στον εκπρόσωπο της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι να συμπληρώσει πως «τώρα χρειάζονται τρία πράγματα: υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση» και στον εκπρόσωπο του ESM Νικολά Τζιαμαριόλι να πει «μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις».

«Υπάρχει πρόοδος αλλά υπάρχουν  και καθυστερήσεις» επεσήμανε και στον κύριο Τσακαλώτο ο Κλάους Ρέγκλινγκ, που πάντως δήλωσε «ευτυχής για το πακέτο μεταρρυθμίσεων» που πέρασε από τη Βουλή. Και ο υφιστάμενός του επίσης, Νικολά Τζιαμαριόλι Τζιαμαρόλι υποστήριξε πως «η Ελλάδα είναι στα μισά του δρόμου, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν».

«Χρειάζεται να αναλάβει η Ελλάδα την “ιδιοκτησία” όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα», τονίζει πλέον όμως και ο κ. Χουλιαράκης, συμπληρώνοντας πως  «δεν είμαστε μακριά από το να επιτύχουμε τους στόχους μας».

5. Συμμετοχή του ΔΝΤ
Αποστάσεις από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξακολουθεί να τηρεί το ΔΝΤ. Η εκπρόσωπος του Ταμείου στο «κουαρτέτο» των δανειστών εξήγησε για το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει με δικά τους χρήματα, καταρρίπτοντας όσα έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τους Ευρωπαίους δανειστές της. Το στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει ανάπτυξη πάνω από 1% και πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5% μακροπρόθεσμα. «Ο πληθυσμός γερνάει τόνισε η Βελκουλέσκου που επέμεινε να παραμείνουν οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και μετά το 2018 και να εφαρμοστούν οι περικοπές αφορολόγητου και συντάξεων τη διετία 2019-2020»

«Χρειάζονται περισσότερα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους» δήλωσε η Ντέλια Βελκουλέσκου τονίζοντας πως δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες της Ελλάδας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. «Η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% ή ακόμη και 2% για δεκαετίες (…) απλά δεν είναι ρεαλιστική» ανέφερε. Είπε επίσης ότι υπάρχουν προβολές που δείχνουν ότι το εργατικό δυναμικό θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο ως το 2060 με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού και ότι αυτό δείχνει μια αρνητική τάση στην ανάπτυξη.   Όπως και τα υπόλοιπα μέλη του κουαρτέτου, η Ντέλια Βελκουλέσκου ζήτησε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς συχνά «σκαλώνουν στη φάση της εφαρμογής». Έδωσε βάρος στην επιθετική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες με τη χρήση διαφόρων εργαλείων και τόνισε ότι το να περιμένουν να λυθεί το πρόβλημα από μόνο του «δεν αποτελεί επιλογή». Υπερασπίστηκε επίσης τη θέση του ΔΝΤ ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας, ούτε μετά το 2018.

6. Τράπεζες – Κόκκινα δάνεια
Αιχμή του δόρατος των μέτρων για τους δανειστές είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις «κόκκινων δανείων», για να αυξηθεί η ρευστότητα και να τονωθεί η Ανάπτυξη.Όπως τόνισε, οι καταθέσεις αυξήθηκαν αλλά παραμένουν 25% κάτω από την αρχή της κρίσης. Επιπλέον, αν και υποχώρησαν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, αυτά δεν αρκούν, αλλά πρέπει να μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. «Σταθεροποιήθηκαν στο 48% αλλά δεν μειώνονται!» όπως τόνισε και σύστησε πλειστηριασμούς και πώληση δανείων για να μπορέσουν να «καθαρίσουν» οι τράπεζες να αυξήσουν την ρευστότητα στην οικονομία.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία των εισηγήσεων των συνέδρων και ομιλητών:

Joan Hoey, περιφερειακή διευθύντρια Ευρώπης, Economist Intelligence Unit 
«Μια στιγμή ηρεμίας» διαπιστώνει για την Ελλάδα η περιφερειακή διευθύντρια Ευρώπης του Economist IntelligenceUnitJoanHoey, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι, αν και εκταμιεύτηκε η δανειακή δόση στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης του προγράμματος, δεν διασφαλίστηκε μια περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Το ερώτημα τώρα είναι αν το ΔΝΤ βρίσκεται πραγματικά στο τραπέζι», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι η εκκρεμότητα της βιωσιμότητας του χρέους δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να διενεργήσει την αντίστοιχη ανάλυση η οποία θα επέτρεπε την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η ίδια διερωτήθηκε κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέχρι το 2018, δεδομένων των καθυστερήσεων που καταγράφηκαν έως τώρα. Μεταξύ άλλων, μετέφερε την πρόβλεψη του EIU για ανάπτυξη της τάξης του 1% στην Ελλάδα το 2017 και μέσο όρο 1,8% μεσοπρόθεσμα.

Lord Alistair Darling, πρώην υπουργός Οικονομικών του Ην. Βασιλείου 
«Δεν θυμάμαι τα τελευταία 200 ή 300 χρόνια η βρετανική κυβέρνηση να έχει μια τόσο ασαφή θέση για ένα ζήτημα που είναι τόσο κρίσιμης σημασίας για το πολιτικοοικονομικό της μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economistο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ην. Βασιλείου LordAlistairDarling, περιγράφοντας το πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία, μετά την απόφαση για το Brexit. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη αποσαφήνισης της ατζέντας σε ζητήματα όπως το εμπόριο και η τελωνειακή Ένωση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες.

«Υπάρχουν 30% πιθανότητες να καταλήξουμε σε μια μετωπική σύγκρουση τον Μάρτιο του 2019. Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να κάνουμε μια κουβέντα μεταξύ ενηλίκων, με στόχο μια νέα σχέση προς όφελος και των δύο μερών», σημείωσε ο κ. Darling.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν προς όφελος του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία περίπτωση ν’ αναθεωρήσουμε το δημοψήφισμα, οπότε θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμφίβολα».

Πάντως, μίλησε για την ανάγκη μιας μεταβατικής περιόδου «και ίσως μιας εκτεταμένης μεταβατικής περιόδου», προκειμένου «να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά».

«Είναι γελοία η άποψη ότι η ΕΕ είναι ένα κλειστό κλαμπ από το οποίο όταν φεύγεις πρέπει να πληρώσεις ένα τίμημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λόρδος Darling.

Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών 
«Ίσως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό», παρατήρησε κατά την ομιλία του στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economistο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ΓιώργοςΚατρούγκαλος, ο οποίος, ωστόσο, στάθηκε στην παράμετρο της τουρκικής πλευράς και συγκεκριμένα του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι η Τουρκία συσχετίζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό με την προσδοκία να αποκομίσει οφέλη από την ΕΕ. «Ελπίζω ότι η Τουρκία θα επιδείξει την αναγκαία ευελιξία», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό σκηνικό, τάχθηκε υπέρ μιας «καλύτερης ισοροπίας μεταξύ των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών». Χρειάζεται «επιστροφή της Ευρώπης στις ρίζες της, μια πιο δημοκρατική Ευρώπη», υποστήριξε.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διακυβέρνηση Τραμπ δεν θα είναι ιδιαίτερα διαφορετική σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και την Ελλάδα.

John Negroponte, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 
«Καθόλη τη διάρκεια της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ το βασικό ερώτημα που είχα από τους μη Αμερικανούς φίλους μου ήταν αν πραγματικά εννοεί αυτά που λέει. Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Θα πρέπει να τη δούμε με το πέρασμα του χρόνου και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και γεγονότα», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της 21ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economistο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ JohnNegroponte.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την περίπτωση ενός Προέδρου που δεν έχει καθόλου πολιτική ή στρατιωτική εμπειρία. «Είναι πρωτόγνωρο για την ιστορία μας και πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η εκπαιδευτική περίοδος, ώσπου ο Πρόεδρος να μάθει τη δουλειά του», σημείωσε ο κ. Negroponte, παρατηρώντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να διευθετήσει τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας πέραν του συστήματος που έχει εδραιωθεί εδώ και τόσα χρόνια στις ΗΠΑ.

«Έχουμε συγγενείς του Προέδρου που εμπλέκονται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, όπως ο γαμπρός του, που προσπαθεί να εμπλέκεται σε κάποιες σχέσεις με τη Ρωσία. Βλέπουμε μια διαφορετική συμπεριφορά του κ. Τραμπ από τότε που ανέλαβε την εξουσία», συμπλήρωσε ο κ. Negroponte, για να καταλήξει όμως ότι «σιγά-σιγά αρχίζει να προσαρμόζεται στον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση: Βλέπουμε τις επιλογές των ανθρώπων πλέον στην εθνική ασφάλεια, στην ενεργειακή πολιτική. Η αρχική ένταση μετεξελίσσεται σε κάτι πιο φυσιολογικό».

Μίλησε πάντως για «πισωγύρισμα» των ΗΠΑ στην παγκόσμια προσπάθεια γύρω από την κλιματική αλλαγή, «που δίνει μάλιστα την ευκαιρία στην Κίνα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα».

Γιώργος Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών 
«Oυδείς ανέμενε τα επόμενα μέτρα για το χρέος σε αυτήν τη φάση. Όλοι γνωρίζαμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος, το 2018», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, στον απόηχο της τελευταίας απόφασης του Eurogroup για την Ελλάδα.

Πρόσθεσε δε πως δεν υπήρχε η προσδοκία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ: «Αυτή είναι μία απόφαση την οποία θα λάβει μόνη της η ΕΚΤ».

Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε το QE επιθυμητό αλλά όχι και πανάκεια για την επιστροφή στις αγορές, τονίζοντας ότι αυτή θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και στους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο κ. Χουλιαράκης μίλησε για την ανάγκη μείωσης των φορολογικών βαρών μεσοπρόθεσμα, και ανέδειξε ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση ενός φιλοεπιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Χρειάζεται ιδιοκτησία όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης, καταλήγοντας: «δεν είμαστε μακριά από το να επιτύχουμε τους στόχους μας».

Declan Costello, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή 
«Η Ελλάδα εισέρχεται στο τελευταίο έτος του προγράμματος, με τη δυνατότητα να βγει στις αγορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Έχουμε ξαναβρεθεί όμως στο ίδιο σημείο, το 2014. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μη χαθεί ξανά αυτή η ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ετήσιο συνέδριο του Economist οεπικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DeclanCostello, τονίζοντας ότι «χρειάζεται ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων».

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η Αθήνα πρέπει «απλώς να εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί», σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων προβλέπεται συνολικά, για την περίοδο 2014-2020, η διάθεση 35 δις ευρώ προς την Ελλάδα και απομένει ακόμη η εκταμίευση 20 δις.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξειδικευτεί και η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα είναι σημαντική για τη βιωσιμότητά του(σε ό,τι αφορά τα δάνεια του EFSF, θα προβλέπεται ότι δεν θα γίνονται πληρωμές πριν από το 2038).

Francesco Drudi, επικεφαλής της διεύθυνσης δημοσιονομικής πολιτικής, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 
«Η απόφαση του Eugoroup ήταν ένα πρώτο βήμα. Ωστόσο, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν έχουν ακόμη εξειδικευτεί επαρκώς», τόνισε αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο επικεφαλής της διεύθυνσης δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,FrancescoDrudi, ο οποίος μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στις εργασίες της 21ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ θετική την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων που οδήγησε στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, τονίζοντας ότι τώρα χρειάζεται υλοποίηση στα επόμενα βήματα: «η εφαρμογή του προγράμματος είναι το κλειδί».

Αναφερόμενος στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί, αλλά και πάλι παραμένουν κατά περίπου 25% κάτω από το σημείο που βρίσκονταν όταν ξεκίνησε η κρίση. Μεταξύ άλλων, ο κ. Drudi παρατήρησε μείωση των επιτοκίων, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup. «Έχουμε κάποια θετικά στοιχεία. Επίσης, η υλοποίηση των αποφάσεων για ζητήματα διακυβέρνησης έχει προχωρήσει αρκετά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ανέρχονται στο 45%, μίλησε για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, το οποίο έχει σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει ακόμη αρχίσει να μειώνεται.

Nicola Giammarioli, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, ESM 
«Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι που πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ελλάδα, με στόχο, τι άλλο, την ανάπτυξη», τόνισε από το βήμα της ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economistο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)NicolaGiammarioli, παρατηρώντας ότι τους προηγούμενους μήνες οι εμπλεκόμενοι παράγοντες «επικέντρωσαν υπερβολικά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

«Υπάρχει ένας καθαρός δρόμος μέχρι το τέλος του προγράμματος. Έχουμε ένα καλό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τώρα πρέπει να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Έχουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Giammarioli.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, μέσα από τις διευκολύνσεις αποπληρωμής από τον ESM, ήδη εξοικονομεί περίπου 10 δις ευρώ, δηλαδή περίπου το 6% του ΑΕΠ, ετησίως.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να αποφασίσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, εφόσον χρειαστεί, πρόσθεσε ο κ. Giammarioli, τονίζοντας ωστόσο ότι, προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές, η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Giammarioli σημείωσε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τις δημοσιονομικές και όχι από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αυτές που χρειάζονται. «Οι Έλληνες προτιμούν να εργάζονται στη χώρα τους παρά να μεταναστεύουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης 
Η πρόσφατη συμφωνία παρέχει στήριξη στην Ελλάδα για την πρόσβαση στις αγορές μέσω της δημιουργίας ενός αποθεματικού που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό είναι σε θέση να καταστήσει δυνατή την πρόσβαση στις αγορές ακόμη και χωρίς την επιλεξιμότητα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε από το βήμα του ετησίου συνεδρίου του Economistμε την Ελληνική Κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε αισιόδοξος ότι, παρά τις προκλήσεις της έλλειψης χρηματοδότησης και της υψηλής φορολόγησης, θα ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε μεταξύ άλλων την ανάκαμψη της παραγωγής των κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 19% τους δύο πρώτους μήνες του 2017, την αναπτυξιακή δυναμική την οποία κατά τη γνώμη του προσφέρει η υπο-ανάπτυξη στην ψηφιακή οικονομία, την υψηλή εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού και τα χαμηλά εργατικά κόστη.

Ο κ. Παπαδημητρίου διεμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει στη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, «μέσω της προώθησης ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου, με σαφείς, σταθερούς και συνεπείς κανόνες». Στάθηκε δε στην ανάγκη ενδυνάμωσης των εξαγωγών και της προσέλκυσης επενδύσεων.

 

Delia Velculescu, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα του ΔΝΤ
Το μήνυμα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η ελάφρυνση του χρέους είναι αλληλένδετα στοιχεία στο ελληνικό πρόγραμμα έστειλε η επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα του ΔΝΤ DeliaVelculescu, η οποία μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στις εργασίες της 21ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist.

Τονίζοντας ότι «χρειάζεται πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», έφερε το παράδειγμα των παρεμβάσεων στις συντάξεις, υπογραμμίζοντας ότι το συνταξιοδοτικό έλλειμμα στην Ελλάδα είναι 4 φορές υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Παράλληλα, χαρακτήρισε καίριας σημασίας τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, υπό την επισήμανση ότι τα προηγούμενα χρόνια η δημοσιονομική πολιτική βασίστηκε σε μια στενή φορολογική βάση και σε πολύ υψηλούς φόρους.

«Πλέον έχουμε πιο αναπτυξιακά φιλικές πολιτικές στην Ελλάδα», ανέφερε η κ. Velculescu, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δημιουργείται ο χώρος για μείωση των φόρων και αύξηση της κοινωνικής προστασίας.

Πάντως, «ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα δεν μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους», υπογράμμισε η κ. Velculescu. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί να προβούν στις αναγκαίες παρεμβάσεις μόλις το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς, αλλά «δεν είμαστε ακόμη εκεί». Όπως είπε, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για συμφωνία στη βιωσιμότητα του χρέους. «Έχουμε συμφωνία επί της αρχής, που δεδομένων των συνθηκών είναι ένα σημαντικό βήμα», τόνισε.

Σημείωσε δε πως η λύση για το χρέος πρέπει να βασιστεί σε ρεαλιστικές παραδοχές: «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να “τρέξει” πλεονάσματα άνω του 1,5% και να επιτύχει ανάπτυξη άνω του 1% μεσομακροπρόθεσμα».

JonathanTaylor, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) 
«Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε χορηγήσει στην Ελλάδα δάνεια ύψους 6 δις, από τα οποία τα 4 δις έχουν εκταμιευτεί», επεσήμανε κατά την εισήγησή του στην ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του EconomistJonathan Taylor. Μεταξύ άλλων, μίλησε για πρόοδο την οποία έχει επιτύχει η Ελλάδα σε μια σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις, σε τομείς όπως οι αγορές προϊόντων.

«Υπάρχουν φυσικά πολλά να γίνουν», υπογράμμισε, μιλώντας για την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων με προσανατολισμό στις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στη σημασία της διαμόρφωσης ενός φιλοεπιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Στην Ελλάδα, παίρνει σαφώς περισσότερο χρόνο να πάρεις μία άδεια, απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας 

«Είναι όντως βιώσιμο το σύστημα υγείας;» διερωτήθηκε από το βήμα του Economist ο Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας, για να απαντήσει ότι είναι πράγματι βιώσιμο υπό τις εξής προϋποθέσεις: υποχώρηση της λιτότητας, συστηματική πρώθηση των μεταρρυθμισεων, ηθικοποίηση του συστήματος υγείας και ανάπτυξη κουλτούρας πρόληψης με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Το 5,1% δημόσια δαπάνη υγείας είναι οριακό και χαμηλό για να καλύψει τις αυξανομενες ανάγκες, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, που θεωρεί ότι χρειάζεται να πάμε σε σταδιακή παρέμβαση που θα χαλαρώνει το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει τεθεί.

Όπως είπε, με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών και του ΠΟΥ, προωθούνται ρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την καθολική εξυπηρέτηση των πολιτών και την υγεία του συστήματος. Τον Ιούλιο ολοκληρώνεται το σχετικό νομοσχέδιο που κατά τη γνώμη του αλλάζει το τοπίο στον τομέα της υγείας.

Απαντώντας σε ερώτημα γα τα γενόσημα σημείωσε ότι είναι ζήτημα συνολικής βιωσιμότητας του συστήματος και ζήτημα παραγωγικής προοπτικής για την εγχώρια βιομηχανία. «Άρα χρειάζεται δέσμη παρεμβάσεων για αντιστροφή του κλίματος δυσπιστίας και προκατάληψης. Θέλουμε κίνητρα για το γιατρό, τον ασθενή, τον φαρμακοποιό».

Giuseppe Carone, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, μείωσης του κόστους και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας, πολλές από τις οποίες χρειάστηκαν πολύ καιρό λόγω της χρόνιας αναποτελεσματικότητας» ανέφερε ο Giusepe Carone, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας για το ελληνικό πρόγραμμα στην ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist.

Όπως εξήγησε, σε κάποιους τομείς η πρόοδος είναι αργή και αβέβαιη και πρέπει να γίνουν περισσότερα. «Το κλειδί είναι στην εφαρμογή!” τόνισε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετοι πόροι για την υγειονομική περίθαλψη, τηρουμένων των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, ενώ είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν αυτοί οι πρόσθετοι πόροι.

Μέσα από μια πιο προσεκτική ματιά στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, ο κ. Carone αναφέρθηκε στην έκθεση του ECFIN-EPC για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας φροντίδας και τη δημοσιονομική βιωσιμότητά τους, που εκπονήθηκε από κοινού με τα κράτη μέλη της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2016.

Μιλώντας για την αύξηση του value for money στις δαπάνες για την υγεία σημείωσε επτά βασικές προκλήσεις / συστάσεις πολιτικής που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Mεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δομή λήψης αποφάσεων με κατανομή αρμοδιοτήτων και βελτίωση της ικανότητας διοίκησης, στη βελτίωση της διαδικασίας συλλογής και χρήσης δεδομένων, στη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών για παρακολούθηση και έλεγχο, καθώς και στην εξισορρόπηση των παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

 Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
«Μετά από 7-8 χρόνια κρίσης και μετανάστευσης ταλαντούχων νέων, η χώρα πρέπει να περάσει στην ανάπτυξη – που σημαίνει οικονομικές επιδόσεις και βιώσιμο χρέος», όπως είπε στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), εξηγώντας ότι πρέπει να ορισθούν κλάδοι και προετεραιότητες μέσω των οποίων θα έρθει η ανάπτυξη.

Ένας από αυτούς τους κλάδους είναι η φαρμακοβιομηχανία, τόνισε, περιγράφοντας ότι «πρόκειται για έναν κλάδο που εξάγει σε 85 χώρες, σεινεισφέρει πάνω από 2,8 δις. ευρώ στο ΑΕΠ, απασχολεί άμεσα 11.000 εργαζόμενους ενώ υποστηρίζει επιπλέον 53.000 θέσεις εργασίας σε συναφείς τομείς. Ταυτόχρονα έχει υλοποιήσει επενδύσεις 800 εκατ.  ευρώ κατά την τελευταία δεκαετία ενώ έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 100 διεθνείς πατέντες».

Μιλώντας για την αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας σημείωσε ότι ο κλάδος ελέγχει το 60% της αγοράς με φάρμακα εγχώριας παραγωγής σε ανταγωνιστικές τιμές με συνολική επίδραση στο ΑΕΠ 3,4% έως 3,8% δις ευρώ.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι για την τιμολόγηση απαιτείται βιώσιμο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης με γνώμονα τη διασφάλιση της παραμονής των οικονομικότερων θεραπειών στο σύστημα, ενώ oι γιατροί θα πρέπει να έχουν κίνητρα ώστε να προσανατολιστούν σε οικονομικότερες θεραπείες, διαρκή επιμόρφωση, δεσμευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης και δυνατότητα επιλογής γενοσήμων με brand στις χρόνιες θεραπείες.

Παναγιώτης Καναβός, αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής της υγείας, EuropeanInstitute, LSEHealth 
«Η λέξη – κλειδί είναι μεταρρύθμιση. Ο τομέας υγείας απορροφά το 10% των εθνικών πόρων και πρέπει να εξετάσουμε τι ρόλο παίζει στο οικονομικό σύστημα», είπε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economistο ΠαναγιώτηςΚαναβός, αναπληρωτής καθηγητής στη διεθνή πολιτική υγείας, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, LSE Health, ο οποίος μεταξύ άλλων προέτρεψε «να σκεφτούμε το θέμα της συνταγογράφησης».

Ο κ. Καναβός ανέπτυξε την παρέμβασή του εστιάζοντας σε τρεις πυλώνες:

  1. Φάρμακα. Όπως είπε, δαπανούμε το 25% των εθνικών πόρων για την υγεία και πρέπει να έχουμε σύστημα τιμολόγησης που θα εξασφαλίζει σταθερότητα, προβλεψιμότητα και βιωσιμότητα.
  2. Μετακίνηση από την τιμολόγηση στην ενίσχυση της αποζημίωσης, εξασφαλίζοντας την οικονομία στο σύστημα.
  3. Φιλικό περιβάλλον για εσωτερικές επενδύσεις.

Εξειδικεύοντας τους παραπάνω πυλώνες σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο μέσω του οποίου θα καταλήξουμε σε πιο ευέλικτη τιμολόγηση». Αναφέρθηκε ειδικότερα σε ένα «ευέλικτο καλάθι χωρών – ιδανικά στην ΕΕ – με προσαρμογές βάσει του ΑΕΠ, εξασφαλίζοντας τιμές που μπορούν να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης».

Εστίασε επίσης στον εκσυγχρονισμό της αξιολογησης του συστήματος με την τεχνολογία της υγείας και τόνισε ότι ο χρόνος διαπραγμάτευσης ανά φάρμακο πρέπει να μειωθεί. «Θέλουμε καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων».

 

Λευτέρης Κρέτσος, γενικός γραμματέας, υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
«Θα δούμε μια φυγή προς τα εμπρός μετά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει συγκεκριμένο πλάνο και το δικό μας υπουργείο φιλοδοξούμε να δώσει το στίγμα στη νέα αυτή φάση», ανέφερε από το βήμα του Economist ο Λευτέρης Κρέτσος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικονωνιών και Ενημέρωσης.

Ο κ. Κρέτσος εντόπισε ευκαιρίες σε τρεις κλάδους:

  1. Οπτικοακουστικά μέσα: Υπάρχει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιούλιο στη Βουλή, το οποίο προβλέπει την εισαγωγή κινήτρων για την προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας. Στον τομέα αυτόν δίνονται ευκαιρίες σε τομείς όπως το animation και τα video games, όπου η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει συγκριτικό πλεονέκτημα.
  2. Τηλεόραση: Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο, θα εγκαινιάσει άμεσα προγράμματα υβριδικής τηλεόρασης. Ήδη από το φθινόπωρο προετοιμάζεται το σχετικό νομικό πλαίσιο.
  3. Διαστημική τεχνολογία: πάνω από 40 ελληνικές επιχειρήσεις, με συνολικό τζίρο πάνω από 200 εκατ. ευρώ, δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός διευθυντής σταθερής τηλεφωνίας και εταιρικών πελατών, WIND Ελλάς
«Οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι κοινωνίες και οικονομίες παύουν να υπάρχουν με τον συμβατό τρόπο που τις ξέραμε μέχρι σήμερα. Οι εταιρείες που σήμερα συμμετέχουν στον δείκτη Fortune 500 πιθανόν δεν θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια, ενώ θα έχουν αντικατασταθεί από εταιρείες που σήμερα δεν έχουν ακόμη συσταθεί», σημείωσε ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, γενικός διευθυντής σταθερής τηλεφωνίας και B2B της WIND Ελλάς, παραθέτοντας ομιλία στο ετήσιο συνέδριο του Economistμε την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο κ. Τζωρτζακάκης μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό δίνοντας έμφαση σε σύγχρονες τάσεις που αποτελούν τις αναγκαίες συνθήκες για την υλοποίησή του: την τεράστια υπολογιστική ισχύ, τη χρήση του υπολογιστικού νέφους, την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, την ανάλυση μεγάλων δεδομένων καθώς και την ανάπτυξη δικτύων επικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων.

Μάλιστα, όπως τόνισε αναφορικά με την τελευταία συνθήκη, η ΕΕ αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των δικτύων έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους. «Σε λιγότερο από 3 χρόνια ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης θα είναι συνδεδεμένος με ταχύτητες όχι μικρότερες από 100 Mbps», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις επενδύσεις που γίνονται σε αυτόν τον τομέα, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα ως προς τα θέση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ψηφιακής καινοτομίας.

Όπως εξήγησε, «στη χώρα μας ο πιο αξιόπιστος δείκτης μέτρησης της ψηφιακής εξέλιξης είναι ο δείκτης DESI, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΕ αναπτύσσεται με 21% κατά μ.ο. αλλά η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση λόγω έλλειψης ψηφιακής ωριμότητας».

 

Κώστας Αξαρλόγλου, πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, ALBAGraduateBusinessSchool 

«Ο ψηφιακός κόσμος ανατρέπει γρήγορα το πώς δρούμε», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα του EconomistοΚώστας Αξαρλόγλου, πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων στο ALBA Graduate Business School και περιέγραψε πώς έχει επηρεάσει την αγορά ακινήτων της Αθήνας η δραστηριότητα της airbnb.

«Έβλεπα διαμερίσματα που αναπαλαιώνονταν στο κέντρο της Αθήνας και σκεφτόμουν ότι από τη στιγμή που κάποιος επενδύει για τέτοιες εργασίες είναι μια θετική εξέλιξη”, σημείωσε ο κ. Αξαρλόγλου τονίζοντας ότι η εκμετάλλευση των ακινήτων αυτών από την airbnb επί της ουσίας ανέτρεψε το ξενοδοχειακό μοντέλο της Ελλάδας εισάγοντας την ιδέα της ενοικίασης κατοικιών μέσω διαδικτύου.

“Αυτό κάνει η τεχνολογία”, τόνισε συμπερασματικά. Σύμφωνα με τον κ. Αξαρλόγλου, πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο εκμάθησης που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα – όπου μετά το πρώτο πτυχίο επενδύαμε σε ένα δεύτερο θεωρώντας ότι τα πτυχία θα μας εξασφαλίσουν το μέλλον. Εξήγησε ότι οι εξελίξεις φέρνουν την ανατροπή, η οποία θα καταστήσει τις δεξιότητές μας άχρηστες. «Άρα, θα πρέπει να αλλάξουμε τη συνήθειές μας ως προς τη μάθηση. Να μπορούμε να ξεμάθουμε και να μάθουμε από την αρχή νέα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αξαρλόγλου, σημειώνοντας ότι ήδη στο ALBA το πρόγραμμα προωθεί τις ψηφιακές δεξιότητες, ενώ το δυναμικό των καθηγητών προετοιμάζει τους φοιτητές δίνοντας το παράδειγμα ευελιξίας και προσαρμοστικότητας στο καινούριο.

Juerg Steffen, chief operating officer, Henley&Partners 
«Κατοικία και ιθαγένεια έχουν γίνει οικονομικό αγαθό με το οποίο τόσο τα κράτη όσο και οι επενδυτές βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους»δήλωσε ο Juerg Steffen, διευθύνων σύμβουλος τηςHenley&Partnersκατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist.

Αναφέρθηκε σε ορισμένα παραδείγματα από την ιστορία, από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους που έδιναν την υπηκοότητα στους άξιους ανθρώπους, μέχρι τους Άγγλους που έδιναν ιθαγένεια για να προσεγγίσουν κυρίως εμπόρους από την Ευρώπη.

Φθάνοντας στη σύγχρονη εποχή, μίλησε για τα προγράμματα που αφορούν την ιδιότητα του πολίτη με στόχο επενδύσεις. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «στην Καραϊβική υπάρχουν 5 προγράμματα σήμερα. Οι St. KittsandNevis ξεκίνησαν με το πρώτο πρόγραμμα το 1984. Πέτυχαν περίπου το 40% του κυβερνητικού εισοδήματος να προέρχεται από το πρόγραμμα υπηκοότητας. Προγράμματα όμως υπάρχουν και σε Αντίγκουα, Μπαρμπούντα, Δομινίκα, Γρενάδα και Αγία Λουκία. Το πρόγραμμα λειτουργεί με μια δωρεά που γίνεται προς την κυβέρνηση, από περίπου 100.000 έως 200.000 δολ. ή αντίστοιχα επένδυση σε ακίνητα της τάξης των 400.000 δολ. Έτσι μπορεί να πάρει κάποιος υπηκοότητα σε 4 έως 6 μήνες».

Σύμφωνα με τον κ. Steffen, υπάρχουν και στην Ευρώπη ανάλογα προγράμματα, στη Μάλτα και στην Κύπρο. Όπως εξήγησε οι άνθρωποι θέλουν μια τέτοια πρόσθετη υπηκοότητα κυρίως για να απαλλαγούν από την υποχρέωση θεώρησης βίζας. «Είναι ενδεικτικό ότι στον Δείκτη Περιορισμών Θεωρήσεων (VisaRestrictionsIndex), η Γερμανία κατατάσσεται στην πρώτη θέση. Με το γερμανικό διαβατήριο μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε 176 χώρες χωρίς να χρειαστεί βίζα», υπογράμμισε.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΠρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή που αργά η γρήγορα θα έρθει, καλώ τον κόσμο της αγοράς από τώρα: Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στη χώρα μας. Και εγώ θα εγγυηθώ ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού, λιγότερης γραφειοκρατίας». Το μήνυμα αυτό έστειλε από το βήμα της 21ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι σήμερα είναι η δεύτερη επέτειος της επιβολής των capital controls, ενώ μίλησε για «πλήρη αποτυχία» της διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ορίσει με σαφήνεια τους στόχους της διαπραγμάτευσης: Πρώτον, το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα. Δεύτερον, την ταυτόχρονη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. Τρίτον, την επίτευξη συμφωνίας για μείωση του χρέους. Τέταρτον, την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Και πέμπτο, τη μείωση των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5 για το 2019 και σε 2% για το 2020. Δυστυχώς απέτυχε σε όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με 16 μήνες καθυστέρηση.

Πρόσθεσε δε πως η κυβέρνηση χρειάστηκε να επιβάλει επιπρόσθετα μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ, «τα οποία ουδείς ζητούσε προηγουμένως». Όπως είπε, τα μέτρα αυτά ανεβάζουν τον συνολικό λογαριασμό μέτρων στα 14,5 δις ευρώ, «έναντι 1,5 δις ευρώ που περιλάμβανε η δυσμενέστερη εκδοχή του “e-mail Χαρδούβελη”».

Παρουσιάζοντας το σχέδιο «που είναι έτοιμη να εφαρμόσει η αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ως εξής σε 5 βήματα:

– Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές με την εφαρμογή της Συμφωνίας Αλήθειας, του δικού μας δηλαδή Εθνικού Σχεδίου για την οριστική έξοδο από την κρίση.

– Βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, μέσω δράσεων για την επιστροφή καταθέσεων, τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

– Εμπροσθοβαρής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων.

– Αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών και αποτελεσματικότερο Κράτος, με ταυτόχρονη διεκδίκηση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από τώρα, όχι από το 2023.

– Αποσαφήνιση των παρεμβάσεων μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του με μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του Α.Ε.Π., όχι στο 3,5% του Α.Ε.Π., που έχει αποδεχθεί η σημερινή Κυβέρνηση.

Ο ίδιος ανέδειξε ως στόχο της ΝΔ την αλλαγή του φορολογικού συστήματος και την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. «Έχουμε ήδη μιλήσει για μείωση του φόρου εισοδήματος από το 29% στο 20% μέσα σε δυο χρόνια. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 15% στο 5%. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.  Και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α. από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ. Και αν στην πορεία καταφέρουμε να αποκτήσουμε κάπως μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, θα προχωρήσουμε σε μια ακόμα πιο επιθετική μείωση φορολογίας από αυτή που έχουμε ήδη εξαγγείλει», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός μικρότερου αλλά καλύτερου κράτους

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση για τη σύσταση ενός «Business Advisory Group», με σκοπό την επίλυση γραφειοκρατικών και άλλων προβλημάτων από κοινού με τους επενδυτές, στους οποίους ωστόσο έστειλε το μήνυμα: «Θέλω να σας πω ότι θα είμαι αρωγός σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που βοηθά τη χώρα, αλλά, οι σχέσεις μας πρέπει να είναι αμοιβαία αξιόπιστες: τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη. Τα λεφτά πίσω στη χώρα».

Ζωούλλης Μηνά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η βαριά φορολογία […] Οι φόροι σκοτώνουν κάθε ελπίδα επένδυσης», είπε μιλώντας για την επιχειρηματικότητα στο ετήσιο συνέδριο του Economisto Ζωούλλης Μηνά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Ο κ. Ζωούλλης εξήγησε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντική, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα πετύχουμε την ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο επικαλούμενος ως παράδειγμα το Βασιλικό Διάταγμα του 1922, το οποίο απαγορεύει τη χρήση φρούτων στη διαδικασία παραγωγής παρεμφερών προς τη μπύρα προϊόντων. Όπως είπε, αυτό κόστισε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία 1,2 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας για τη δραστηριότητα της εταιρείας του, που πραγματοποιεί τζίρο 1 δις ευρώ ετησίως, σημείωσε ότι 99% της παραγωγής είναι στην Ελλάδα, εξάγει από το 1970 ενώ απασχολεί 27.000 άτομα. Έμφαση έδωσε ο κ. Ζωούλλης και στις πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας.

«Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά ενισχύοντας την οικονομία μπορούμε να βοηθήσουμε στον στόχο της ανάκαμψης» ειπε χαρακτηριστικά. «Το 2008 ξεκινήσαμε με 120.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον τομέα της συμβολαιακής γεωργίας και στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τη Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη που παρέχει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στην πρωτοβουλία ΟrangeGrove, στις προσπάθειες υποστήριξης νέων επιχειρηματικών ιδεών με αναζήτηση κεφαλαίων (1,5 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα) είτε υποστήριξής του με εταιρικά κονδύλια, όπως συνέβη με την αναβίωση της ιστορικής ζυθοποιίας Μάμος από την Πάτρα.

Παύλος ΜυλωνάςΑναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Εθνική Τράπεζα

«Επιχειρηματικό κλίμα και επιχειρηματικό περιβάλλον δεν πηγαίνουν καλά. Οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει στο 10%, από 15% του ΑΕΠ που ήταν λίγα χρόνια νωρίτερα», σημείωσε ο Παύλος Μυλωνάς, Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economistτόνισε την ανάγκη οι επενδύσεις να επιστρέψουν στο 15% του ΑΕΠ.

Εξήγησε ότι οι επενδύσεις μένουν πίσω διότι υπάρχουν ζητήματα τόσο σε νομικό όσο και σε ρυθμιστικό επίπεδο. Όπως είπε, η πρόσφατη συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά «δεν πρέπει να κολλήσουμε σε συζητήσεις μηδενικής αξίας για το μέλλον. Έχουμε κάνει πολλά, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, «το νομικό σύστημα λειτουργεί αργά και δεν υπάρχει υποστήριξη επενδύσεων, ενώ η εγχώρια ζήτηση είναι ακόμη χαμηλή λόγω της απώλειας πλούτου και της μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών. Αυτή η κατάσταση θα συνεχίσει να επηρεάζει το κλίμα».

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις, σημείωσε ότι παρά τη μείωση στο ΑΕΠ, οι εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό τα πηγαίνουνκαλά, ενώ το θέμα της ανταγωνιστικότητας από το εργατικό κόστος (έχει μειωθεί 20%), που ήταν παλαιότερα, έχει μετατοπιστεί στο ρυθμιστικό κόστος.

Τόνισε επίσης ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και το μέγεθος για μια εταιρεία. «Το πλεονέκτημα του μεγέθους επιτρέπει να δημιουργηθούν brands, κάνει τις επιχειρήσεις ελκυστικές για τις τράπεζες, σημαίνει πιο αποτελεσματικά συστήματα διοίκησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Έκανε επίσης αναφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αγγίζουν τα 50 δις ευρώ, και τον ρόλο των τραπεζών, που έχοντας να αντιμετωπίσουν το κόστο του ρίσκου, συντηρούν ψηλά το κόστος δανεισμού. «Ακόμη και η καλύτερη εταιρεία δεν μπορεί να πάρει κάτι καλύτερο από 4% επιτόκιο» τόνισε, προσθέτοντας πάντως ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες σε τομείς όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση και ο τουρισμός.

Στέργιος Πιτσιόρλαςυφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Την εκτίμησή του ότι έως το τέλος του έτους θα έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το “Ελληνικό”, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο εξέφρασε από το βήμα του Economistο Στέργιος Πιτσιόρλας, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε,ακολουθεί ο Αστέρας Βουλιαγμένης κι από ένα έργο στην Κέρκυρα και τη Ρόδο.

Ο κ. Πιτσιόρλας αναγνώρισε ότι υπάρχουν υπερβολές στη φορολογία – που φθάνουν να οδηγούν σε ασφυξία τους συνεπείς φορολογούμενους – οι οποίες πρέπει να διορθωθούν γρήγορα.

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις το 2017 να αποτελέσει χρονιά καμπής για την ελληνική οικονομία, ώστε να εισέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης – ενδεχομένως να μας εκπλήξει για τους ρυθμούς που μπορεί να φέρει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας,σημειώνοντας ότι τα πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή επιτρέπουν αυτήν την αισιοδοξία.

Αναφερόμενος στα μεγάλα επενδυτικά έργα και τις ιδιωτικοποιήσεις που υλοποιούνται, είπε πως αρχές Ιουλίου ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επίσης ανέφερε ότι «είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα της Cosco στον Πειραιά που συμπαρασύρει σημαντικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς, έχει ξεκινήσει η επένδυση της Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση στο λιμάνι της Θεσσαονίκης η οποία σε συνέχεια των εξελίξεων στο λιμάνι του Πειραιά επιβεβαιώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον στον συγκεκριμένο κλάδο».

Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε επίσης στην Ανανέωση της σύμβασης του ΔΑΑ, καθώς και σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες όπως είπε αλλάζουν το κλίμα στην οικονομία, σε συνδυασμό με επενδυτικές κινήσεις επιχειρήσεων όπως η Philip Morris, που επενδύει 300 εκατ. ευρώ για νέα γραμμή παραγωγής και η Μυτιληναίος ΑΕ που δημιουργεί νέα μονάδα.

«Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το κλίμα», τόνισε, και σημείωσε με νόημα ότι «αυτήν την πορεία μπορεί να ανακόψει μόνο μια υπερβολική εκδήλωση έλλειψης εμπιστοσύνης των εταιρειών προς την ελληνική κυβέρνηση». Ζήτησε σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, καθώς -όπως είπε- η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα ότι μπορεί να ολοκληρώσει με κοινωνική ανοχή επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς και πως αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί.

 

Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος, LamdaDevelopment

«Αφιερώνουμε πολύ χρόνο για να περιγράψουμε το πώς δεν κάνουμε κάποια πράγματα και μοιραζόμαστε τη φτώχεια μας αντί να συζητάμε πώς θα αξιοποιήσουμε τον αριθμό – ρεκόρ τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας και πώς θα μεγαλώσουμε την πίτα για να είμαστε όλοι χαρούμενοι», ανέφερε κατά την ομιλία του στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economistο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, τονίζοντας ότι το θέμα στη χώρα μας είναι να κάνουμε μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται και όχι μόνο ψηφίζονται.

Αναφορικά με το project στο Ελληνικό, που συνδέεται με 7 δις ευρώ κεφαλαιουχικές δαπάνες, ο κ. Αθανασίου εμφανίσθηκε σχετικά αισιόδοξος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «αισθάνομαι ένα διαφορετικό περιβάλλον τις τελευταίες εβδομάδες. Νομίζω ότι η επένδυση όντως θα υλοποιηθεί. Υπάρχει άνεμος αλλαγής των αρμοδίων αρχών για να υλοποιηθεί».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν υπάρξει έγκριση του master plan εντός του επόμενου διμήνου από το ΣτΕ και έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος μέχρι τον Νοέμβριο, στο πρώτο μισό του 2018 θα είναι δυνατή η έναρξη των εργασιών για τα πρώτα έργα αποψιλώσεων. «Στην περίπτωση αυτήν, κι αν όλα πάνε καλά, το 2021 το Ελληνικό πιθανότατα να δεχθεί τους πρώτους τουρίστες, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτοι τουριστικοί και εμπορικοί προορισμοί στο έργο», πρόσθεσε ο κ. Αθανασίου.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε: «Ζούμε σε έναν όλο και πιο ανοιχτό κόσμο. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξη. Αν αποκτήσουμε εμμονή με την προσέλκυση επενδύσεων, τότε μπορούμε να κάνουμε αυτή τη χώρα κάτι τελείως διαφορετικό».

ΘεόδωροςΠεπανίδης, Seniorpartner, McKinsey&Company

«Μετά από μία διετία έντονου δράματος και μεγάλης αβεβαιότητας, και μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση -όπως υπήρχε και στις αρχές του 2014- ότι προκύπτει μια ευκαιρία για τη χώρα να γυρίσει σελίδα, να περάσει σε μια περίοδο σταθερότητας και σε τροχιά ανάκαμψης», σημείωσε κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economistμε την Ελληνική Κυβέρνηση ο seniorpartnerτης McKinsey&Company,Θεόδωρος Πεπανίδης.

Εξήγησε ότι υπάρχουν κάποια καλά νέα, αλλά είναι πρώιμο να πούμε πως η οικονομία έχει μπει στη σωστή τροχιά.«Μια σειρά από δείκτες μάλλον δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με βάση το 2008, θα επιθυμούσαμε μία πτώση της κατανάλωσης κατά 15-20%, με διατήρηση των επενδύσεων στο 25-30% του ΑΕΠ. Αντ’ αυτού, η κατανάλωση αυξήθηκε κι άλλο ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις κατακρημνίστηκαν στο 11%. Επίσης η υπερβολική ανεργία παραμένει, όπως και το επενδυτικό έλλειμμα. Από το 2008 μέχρι σήμερα, έχει ήδη συσσωρευθεί ένα σωρευτικό επενδυτικό έλλειμμα της τάξεως των 100 δις ευρώ. Η McKinsey έχει επιπλέον υπολογίσει ότι απαιτούνται άλλα 150 δις ευρώ περίπου την επόμενη οκταετία», σημείωσε ο κ. Πεπανίδης.

O ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει και να χρηματοδοτήσει έντονα αναπτυξιακές πολιτικές χρησιμοποιώντας τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά μείωση συντελεστών και αλλαγή του φορολογικού μίγματος. Ταυτόχρονα, πρέπει να απομακρυνθούν και τα τελευταία εμπόδια στην αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, αφού εκεί (ως επί το πλείστον) έχει συσσωρευθεί ένα μεγάλο μέρος του επενδυτικού ελλείματος των χρόνων της κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Πεπανίδη, για να υλοποιηθούν τα παραπάνω απαιτείται πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία εκτιμάται σε 10-15 δις ευρώ ετησίως, την ώρα που το ποσοστό είσπραξης φορολογικών χρεών έχει μειωθεί από το 70% στο 45% των βεβαιωμένων οφειλών κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.