Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα νότια-ανατολικά της Κρήτης
Ακόμη μια τουρκική πρόκληση νοτιοανατολικά της Κρήτης έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο ανεβάζοντας το θερμόμετρο στις σχέσεις των δυο κρατών. Πιο συγκεκριμένα για μια ακόμη φορά η Άγκυρα επιβεβαίωση την πάγια θέση της για την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά και νότια της Κρήτης με την παρέμβαση της στις εργασίες πόντισης καλωδίου μεταφοράς δεδομένων που πραγματοποιούσε το ιταλικό πλοίο OGS Explora, 50-80 μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης.
Το ιταλικό πλοίο, τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την άδεια προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης καλωδίου μεταφοράς δεδομένων Ιταλικών, Ισραηλινών και Τουρκικών συμφερόντων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μετά την κατάθεση του αιτήματος η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε την άδεια και οι εργασίες πόντισης εκτελούνταν κανονικά.
Την περασμένη Κυριακή το OGS Explora, ακολούθησε πορεία στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χωρίς να αποκλείεται να έπλεε και εντός αυτής, σύμφωνα με διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές. Κατά την πορεία προς τα ανατολικά το πλοίο παρακολουθούνταν από μία τουρκική φρεγάτα.
Σε κάποιο σημείο της πορείας του, που κατά την Αθήνα το Explora βρίσκονταν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η τουρκική πλευρά μέσω μηνύματος από την φρεγάτα, απαίτησε από τον πλοίαρχο του ιταλικού πλοίου να ζητήσει άδεια από την Τουρκία, διαφορετικά θα έπρεπε να σταματήσει τις εργασίες του.
Αμέσως μετά από την τουρκική ειδοποίηση ο πλοίαρχος του OGS Explora επικοινώνησε με την Αθήνα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαίτησε από την Τουρκία το σεβασμό των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή στην οποία η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιοδοσία.
Μάλιστα η ελληνική πλευρά έκανε ένα ακόμη βήμα παραπέρα επικοινωνώντας με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να επισημανθούν, πόσο σημαντικές είναι οι λεπτομέρειες και τα τεχνικά στοιχεία τέτοιων ζητημάτων, καθώς άπτονται των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που τελικά το ιταλικό πλοίο ζητούσε άδεια από την Τουρκία, το OGS Explora θα έπρεπε να σταματήσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Μετά από αυτές τις διπλωματικές ενέργειες, το ιταλικό πλοίο σταμάτησε τις εργασίες πόντισης του καλωδίου και αγκυροβόλησε στην νήσο Γαιδουρονήσι, 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας.
Τελικά χτες 24 Φεβρουαρίου ο πλοίαρχος του ιταλικού πλοίου ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ότι αποχωρεί από την περιοχή και επιστρέφει στην Ιταλία με προορισμό το λιμάνι του Κρότονα στην Καλαβρία.
Το OGS Explora πλέει βόρεια της Κρήτης, στο Κρητικό πέλαγος, ακολουθώντας την ακτογραμμή της νήσου με κατεύθυνση την νότια Ιταλία.
Η συγκεκριμένη ενέργεια της Τουρκίας δεν είναι η πρώτη ούτε αναμένεται να είναι και η τελευταία.
Η Τουρκία όσες φορές προέκυψαν ζητήματα σαν και αυτά, προσπάθησε να αποδείξει εμπράκτως ότι αμφισβητεί το εύρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή.
Περισσότερα από έξι αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί από το 2007 με την Τουρκία να επιμένει στις θέσεις της αποστέλλοντας κάθε φορά πολεμικά πλοία για την κατοχύρωση των διεκδικήσεων της.
Από την πλευρά της οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν επιδιώξει την κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή αρκούμενες να ενημερώνουν τις εταιρείες που αναλαμβάνουν ανάλογες εργασίες τις θέσεις της Ελλάδας και την απειλή για προσφυγή σε ένδικα μέσα και καταγγελία στην Ε.Ε εαν οι τελευταίες υποκύψουν στους τουρκικούς εκβιασμούς.
Ως αντιστάθμισμα στην τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή με πολεμικά πλοία, η Ελλάδα έχει επιλέξει την αποστολή σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αφού σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη τον Νοέμβριο του 2013 από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή την επιτήρηση της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και όλων εκείνων των θαλασσίων πεδίων στα οποία θα γίνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες συμπεριλαμβανομένων αυτών στα νοτιοανατολικά παράλια και γύρω από το Καστελόριζο αλλά και «την προστασία των επενδύσεων οι οποίες θα γίνουν για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης».