Συνεχίζεται η προσπάθεια της Τουρκίας να αναπτύξει αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας

Την προσπάθεια της Τουρκίας να αναπτύξει με εγχώρια μέσα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας και ύψους επιβεβαίωσε ο διευθυντής του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας  İsmail Demir.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή μετα την αποτυχημένη προσπάθεια αγοράς του κινεζικού συστήματος HQ-9/FD-2000 της εταιρείας CPMIEC και τη μεταφορά της σχετικής τεχνολογίας από την Κίνα στην τουρκική βιομηχανία για την εγχώρια ανάπτυξης ανάλογου συστήματος η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να στηριχτεί στα δικά της μέσα αξιοποιώντας την εμπειρία που οι εταιρείες  Aselsan και Roketsan έχουν αποκτήσει από την ανάπτυξη του συστήματος αεράμυνας Hisar-Ο το οποίο όμως μπορεί να αναχαιτίσει στόχους σε απόσταση  40 χλμ και σε ύψος 15 χλμ.

Λόγω αυτής της τεχνολογικής έλλειψης η Τουρκία όπως δήλωσε ο διευθυντής του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας δεν θα αρνιόταν την συνδρομή ξένων εταιρειών που θα μπορούσαν συμβουλευτικά να συμβάλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του νέου αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος.

Φυσικά το ζητούμενο σε αυτή την υπόθεση είναι τι είδους τεχνολογία η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει σε ποιο βαθμό θα υπάρξει μεταφορά τεχνολογίας και πιο είναι το τίμημα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.