Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Εμίρη του Κατάρ

Ολοκληρώνοντας την πλούσια σε πρόγραμμα και θεματολογία επίσκεψή του στο Κατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι “η Ελλάδα διατηρούσε πάντα αδελφικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Το Κατάρ καθίσταται σήμερα κόμβος για ολόκληρη την περιοχή. Ως εκ τούτου, είναι πολύ φυσικό να θέλουμε να αναπτύξουμε τις διμερείς μας οικονομικές σχέσεις”, πρόσθεσε. “Ήρθα εδώ συνοδεία πολλών ελληνικών επιχειρήσεων για να μετάσχω στο ελληνοκαταρινό Οικονομικό Φόρουμ και είχα και την τιμή να γίνω δεκτός από την Α.Υ. τον Εμίρη του Κατάρ. Είχα επίσης διμερείς συζητήσεις με τον ομόλογό μου, τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς και με άλλα σημαντικά μέλη της κυβέρνησης.”

Ο υπουργός Εξωτερικών έγινε  δεκτός από τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, σε μια συνάντηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επιβεβαίωσε αφενός του άριστους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ, αλλά και την ετοιμότητα και επιθυμία του τελευταίου να επενδύσει στην ελληνική οικονομία, τώρα που έχει αφήσει πίσω της οριστικά τον μακρύ κύκλο της κρίσης.

Ο Καταριανός αρχηγός Κράτους αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στη χώρα μας, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικός παράγων στην περιοχή και ότι οι δυο πλευρές θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε όλα τα περιθώρια για ενίσχυση της συνεργασίας μας. Περαιτέρω, αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο Γ. Κατρούγκαλος είχε αμέσως μετά συνομιλίες με τον αναπλ. πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, με τον οποίο υπέγραψε συμφωνία για την κατάργηση υποχρέωσης θεώρησης για διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια. Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να διευκολύνει τις επίσημες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Οι δύο άνδρες είχαν αρχικά κατ’ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις, κατά τις οποίες εθίγησαν διμερή ζητήματα, καθώς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό. Συζητήθηκε ακόμα η κρίση μεταξύ των κρατών του Κόλπου, σχετικά με την οποία ο Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του Κατάρ, τόνισε ότι “ελπίζουμε ότι η κρίση αυτή θα επιλυθεί μέσω του διαλόγου και δια της πολιτικής οδού και ελπίζουμε σε μια γρήγορη αποκλιμάκωση”, ενώ διευκρίνισε ότι “θέλουμε να είμαστε μια δύναμη διαμεσολάβησης, εφόσον ζητηθούν εκατέρωθεν οι υπηρεσίες μας”.

Η ατζέντα συμπεριέλαβε επίσης την ενέργεια και τις πολιτιστικές συναλλαγές, ως πεδία πρόσφορα για εμβάθυνση συνεργασίας.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τους υπουργούς Εμπορίου και Βιομηχανίας Αλί Μπιν Αχμέντ και Ενέργειας Μοχάμεντ Μπιν Σαλέχ Αλ-Σαντά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και η επιθυμία των δύο χωρών να αυξήσουν το μεταξύ τους εμπόριο, σχετικά με την οποία αποφασίστηκε να ληφθούν αποφάσεις άμεσα, σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου και την προσέλκυση επενδύσεων. Ως ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο συγκρατήθηκε και από τις δύο πλευρές η μεγαλύτερη πρόσβαση ελληνικών εταιριών στην αγορά του Κατάρ, κάτι που μπορεί να ενθαρρυνθεί και μέσω συχνότερων επιχειρηματικών φόρουμ εκατέρωθεν. Όπως τόνισε ο υπουργός Εμπορίου του Κατάρ, διαπιστώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για ελληνικά προϊόντα στην αγορά του Εμιράτου.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανέπτυξε στον υπουργό Ενέργειας τις προσπάθειες της χώρας μας να καταστεί ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής, Βορρά-Νότου, αναδεικνύοντας τα σημαντικά έργα αναβάθμισης των ενεργειακών υποδομών στην Ελλάδα, όπως ο αγωγός ΤΑΡ και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης, και ό,τι αυτά συνεπάγονται για τον ενεργειακό ρόλο της χώρας μας. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στους εθνικούς στόχους για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που συμπίπτουν σε σημαντικό βαθμό με τους αντίστοιχους του Κατάρ.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε χαιρετισμό στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας- Κατάρ το οποίο διοργάνωσε το επιχειρηματικό Συμβούλιο-Ελλάδας Κατάρ και ο πρόεδρός του Παναγιώτης Μίχαλος, υπό την αιγίδα των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Στον χαιρετισμό του, ο Γ. Κατρούγκαλος επεσήμανε τις σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας που παρουσιάζονται καθώς και το αυξανόμενο ενδιαφέρον εκατέρωθεν για ανάλογες συνεργασίες, ευχόμενος στους συμμετέχοντες καρποφόρες συνεργασίες.

ViaDiplomacy Newsroom