Συνάντηση Αποστολάκη με την Υπουργό άμυνας της Γερμανίας
Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, και τα 30 προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) για την ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής άμυνας που είναι σε στάδιο υλοποίησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Ευάγγελου Αποστολάκη και Ούρσουλας Φον Ντερ Λέγιεν.
Στις δηλώσεις τους οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκαν στη συμφωνία των Πρεσπών και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.
Ο Έλληνας υπουργός σχολίασε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί παράδειγμα επίλυσης μιας μακροχρόνιας διαμάχης με ειρηνικά μέσα, για να συμπληρώσει η Γερμανίδα υπουργός ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μία πραγματική ευρωπαϊκή συμφωνία, καθώς στηρίζεται στις αρχές και αξίες της Ευρώπης. «Μετατρέψατε ένα πρόβλημα σε ευκαιρία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητα της χώρας μας να υποστηρίξει το μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας στη διάρκεια των ενταξιακών διαδικασιών στο ΝΑΤΟ.
Εξάλλου, ο κ. Αποστολάκης ευχαρίστησε προσωπικά τη Γερμανίδα υπουργό για την υποστήριξή της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Η Γερμανία, πρόσθεσε, δεν παρέχει μόνο υλικά και μέσα, αλλά έχει και την τακτική διοίκηση της δύναμης του ΝΑΤΟ που δρα στο Αιγαίο, επαναλαμβάνοντας ότι είναι υψίστης σημασίας η παραμονή των συμμαχικών πλοίων στο αρχιπέλαγος, καθώς με τη δράση τους μειώθηκαν οι ροές μεταναστών και προσφύγων από τις τουρκικές ακτές, όπως είπε.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός παρατήρησε ότι σε μία δύσκολη περιοχή, η συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων σε κοινές αποστολές όπως στο Αιγαίο, ενισχύει τη νόμιμη μετανάστευση, η οποία είναι το καλύτερο όπλο για να αντιμετωπιστεί η παράνομη. Παράλληλα προέτρεψε τη χώρα μας να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία. Για το ίδιο θέμα, ο κ Αποστολάκης επανέλαβε ότι «δυστυχώς έχουμε ένα δύσκολο γείτονα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ελαχιστοποιήσει τις εντάσεις, ώστε να αναδιατυπώσουμε μία θετική ημερήσια διάταξη, για να χτίσουμε μία σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου». Επίσης, ο κ, Αποστολάκης επανέλαβε την διαχρονική υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς.
Όσον αφορά στα προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας – μεταξύ αυτών και το πρόγραμμα στρατιωτικής κινητικότητας και το δίκτυο κόμβων Διοικητικής Μέριμνας – οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών συμφώνησαν στη σύσταση διμερούς υψηλόβαθμης ομάδας για να διευθετήσουμε ό,τι θέματα υπάρχουν και να ενισχύσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μαζί, όπως είπε η Γερμανίδα υπουργός, η οποία καταλήγοντας, προέτρεψε να βελτιωθεί η απογραφή των προμηθειών μεταξύ των χωρών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και εκπρόσωπος του Γερμανού ομολόγου του.