Συμβόλαιο 141,9 εκατ. δολαρίων έλαβε η LM για τον εκσυγχρονισμό των 4+1 αεροσκαφών P-3B
Σταθερού κόστους συμβόλαιο ύψους 141,936,871 δολαρίων έλαβε από το Αμερικανικό Δημόσιο η εταιρεία Lockheed Martin Aeronautics για την ανακατασκευή και αναβάθμιση των 4+1 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού.
Πρόκειται για την ενεργοποίηση της σχετικής σύμβασης η οποία αφορά την δομική αναβάθμιση των 5 αεροσκαφών και τον εκσυγχρονισμό των αισθητήρων και λοιπών συστημάτων των P-3B Orion.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε για την έναρξη του προγράμματος το 72% των εργασιών θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ και πιο αναλυτικά το 62% στην Marietta της Πολιτείας της Georgia, το 9% στην Baltimore, του Maryland και 1% στην πόλη Greenville, της Νότιας Carolina.
Το υπόλοιπο 28% των εργασιών θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία ISI Hellas στην Αθήνα (15%) και από την ΕΑΒ στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Σχηματάρι Βοιωτίας (13%).
Η σύμβαση περιλαμβάνει την άμεση ενεργοποίηση ενός αεροσκάφους κατόπιν υποβολής αυτού σε εργασίες εργοστασιακής συντήρησης και την πραγματοποίηση των εργασιών ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού στα υπόλοιπα τέσσερα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση των κυρίων πτερύγων, των βάσεων-συνδέσμων των πτερύγων στην άτρακτο, τις ουραίες πτέρυγες το δακτύλιο σύνδεσης του ουραίου τμήματος με την άτρακτο την αναβάθμιση των κινητήρων. Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών τα αεροσκάφη θα έχουν επιπλέον ωφέλιμη επιχειρησιακή ζωή 15.000 ώρες πτήσεις.
Τα κομμάτια αυτά θα αντικατασταθούν με νέας κατασκευής τμήματα χαμηλότερου βάρους και υψηλότερης αντοχής που θα οδηγήσουν στην μείωση του συνολικού βάρους του αεροσκάφους επιτρέποντας μια μικρή αύξηση των επιδόσεων του της τάξης περίπου του 10%.
Επιπλέον τα αεροσκάφη θα εξοπλιστούν με
• Ραντάρ έρευνας επιφανείας ELM-2022ML GMTI/SAR (Ground MTI tracking over SAR image),
• Σύστημα ενδοεπικοινωνίας,
• Προβολικό σύστημα μετα οθόνης πολλαπλών χρήσεων CDU-7000 της Rockwell Collins,
• Οθόνες πολλαπλών χρήσεων MFD-255,
• Σύστημα IFF AN/APX-123,
• Σύστημα καταγραφής δεδομένων AN/ASH-37,
• Σύστημα πομποδέκτη εντοπισμού, σύστημα VOR/ILS MLR-2020,
• Ηλεκτροπτικό σύστημα MX-15HD,
• Σύστημα ESM/ELINT ELL-8385,
• Σύστημα AIS, σύστημα Link-11 MDM-2202,
• Επικοινωνίες V/UHF τύπου AN/ARC-210,
• Επικοινωνίες HF τύπου AN/ARC-243 και το
• Ελληνικό σύστημα Διαχείρισης Τακτικών Δεδομένων Maritime Mission Integration & Management System – M2IMS της εταιρείας ISI Hellas.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση οι κατασκευαστικές εργασίες της Lockheed Martin Aeronautics θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2019, γεγονός που αφήνει αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να διαθέτει το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος αρκετά νωρίτερα από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί.
Φυσικά σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα συμπεράσματα από την εργοστασιακή συντήρηση στην οποία θα υποβληθεί το αεροσκάφος της ενδιάμεσης λύσης, το οποίο θα παραδοθεί πριν από τα υπόλοιπα τέσσερα που θα υποβληθούν στο εκτεταμένο πρόγραμμα ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού.
Ένα ακόμη σημείο που αξίζει να τονισθεί είναι ότι το 30% του κόστους του προγράμματος αφορά την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών και των υποσυστημάτων του.
Τους επόμενους μήνες θα υπογραφούν και οι συμβάσεις για τα επιμέρους ηλεκτρονικά υποσυστήματα του προγράμματος εκσυγχρονισμού των P-3B Orion, ενώ το κόστος των 500 εκατ. δολαρίων που έχει υπολογιστεί για το πρόγραμμα ενδέχεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο