Συμβαίνει κάτι με την ΕΛΒΟ;
Του Σάββα Δ. Βλάσση
Αίσθηση προκάλεσε η πολύ συγκεκριμένη αναφορά του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου στην Βουλή στις 3 Μαΐου, στο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Paramount Group της Νοτίου Αφρικής στον σχετικό διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ. Και η απορία καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη, επειδή εδώ και πολύ καιρό είναι γνωστό ότι ενδιαφέρον για τον εν λόγω διαγωνισμό έχει επιδειχθεί και από πολύ μεγαλύτερες εταιρείες, στην πραγματικότητα κολοσσοί, της Ευρώπης.
Η γερμανική KMW, η οποία στην παρούσα φάση βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με τον γαλλικό επίσης κολοσσό Nexter, έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον, όπως άλλωστε είχε αναφέρει ευθέως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας την άνοιξη του 2016 στους εργαζομένους της ΕΛΒΟ. Το τελευταίο περιστατικό με την αναφορά Καμμένου στην Paramount, είναι ένα από τα αξιοπερίεργα που συμβαίνουν την τελευταία διετία στην διαγωνιστική διαδικασία για την ΕΛΒΟ.
Ερωτηματικά πολλά προκαλεί η «απροθυμία» προωθήσεως της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι και τα μέσα περίπου του 2016, την στιγμή που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί και επείγεται για επενδύσεις. Μέχρι τότε, το επιδειχθέν ενδιαφέρον από πλευράς Ελλήνων, Γερμανών και Κινέζων υποψηφίων επενδυτών δεν προσέλκυε καμμία αντίδραση των αρμοδίων.
Μετά όμως την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Paramount, όλα άλλαξαν και ο διαγωνισμός προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς.
Η διακινούμενη στο παρασκήνιο «εξήγηση», απέδιδε την αδράνεια στην αρνητική προκατάληψη του Π. Καμμένου έναντι κάθε γερμανικής επενδυτικής προτάσεως, η οποία θα τον εξέθετε έναντι των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, ως αντίθετη με την αντιγερμανική σκανδαλολογία. Με δεδομένη την στροφή από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες αντιλήψεις, όπως αποδεικνύουν περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων (αεροδρόμια – Fraport), συνιστά αντίφαση τυχόν αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου και μάλιστα με «άκομψες» παρεμβάσεις όπως η τελευταία στην Βουλή.
Πέραν όμως του όποιου πολιτικού παρασκηνίου, μια απλή ματιά και σύγκριση μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών, ενισχύει ακόμη περισσότερο τα ερωτηματικά. Η KMW είναι ένας παγκόσμιος κολοσσός, παραδοσιακός κατασκευαστής τεθωρακισμένων και οχημάτων στρατιωτικής χρήσης, που αποτελούν και το αντικείμενο της ΕΛΒΟ.
Η Paramount είναι ένας περιφερειακός οίκος, που έχει να επιδείξει μόνο 4-5 σχέδια τεθωρακισμένων οχημάτων, εκ των οποίων μόνο ένα φέρεται να έχει πετύχει πωλήσεις. Πέραν του ότι πρόκειται για οχήματα που προορίζονται κατά βάση για αποστολές εσωτερικής ασφαλείας και όχι απαραιτήτως για στρατιωτικές εφαρμογές, όλα είναι τροχοφόρα…
Η Paramount δεν έχει παρουσιάσει σχέδιο ερπυστριοφόρου οχήματος, προφανές δείγμα των περιορισμένων αναπτυξιακών – κατασκευαστικών ικανοτήτων και χαρτοφυλακίου πελατών.
Φυσιολογικώς, τους κυβερνώντες πρέπει να απασχολεί ποια επενδυτική πρόταση μπορεί να φέρει μεγαλύτερο φόρτο έργου στην ΕΛΒΟ, ώστε να καταστεί βιώσιμη και να διατηρηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά.
Από την στιγμή ιδίως που το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει περί το 1/3 του μετοχικού πακέτου της ΕΛΒΟ, όπως φαίνεται. Ποιος εκ των υποψηφίων επενδυτών συγκεντρώνει τις περισσότερες «εγγυήσεις» περί εξασφαλίσεως αυτών;
Η KMW είναι γνωστό ότι επιθυμεί για στρατηγικούς λόγους να μεταφέρει στην ΕΛΒΟ την γραμμή παραγωγής του Leopard 2, το μόνο ευρωπαϊκό άρμα σε παραγωγή που εξασφαλίζει παραγγελίες.
Η κίνηση είναι στρατηγικής σημασίας ώστε να αποδεσμευτούν οι γραμμές παραγωγής στην Γερμανία και να αφοσιωθούν σε άλλα προγράμματα, όπως το ΤΟΜΑ Puma. Η πρότασή της δεσμεύεται για μη απολύσεις εργαζομένων και για νέες επενδύσεις στην εταιρεία.
Είναι αυτονόητο ότι εάν περάσει η ΕΛΒΟ στις KMW – Nexter, θα την θέσει στον πυρήνα της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης.
Όταν ένας υπερκολοσσός έχει τεράστιο κύκλο εργασιών, ογκώδες χαρτοφυλάκιο συμβάσεων εξαγωγικού χαρακτήρα και δεν εξαρτά την επένδυσή του στην ΕΛΒΟ από «υποσχέσεις» για ανάθεση συμβάσεων από το πτωχευμένο Ελληνικό Δημόσιο, τί ακριβώς είναι αυτό που ωθεί έναν υπουργό να επιχειρεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με διθυραμβικές φράσεις για το μέλλον της ΕΛΒΟ, «διαφημίζοντας» έναν μεσαίο παίκτη του Τρίτου Κόσμου;
Πηγή : Δούρειος Ίππος (http://www.doureios.com/wp/2017/05/12/%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%ac%cf%84%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%b2%ce%bf/)