Σύμπλευση Γερμανίας και πολιτικής Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Σκόπια – «Παγώνει» η ευρωπαϊκή ένταξη
«Αν περάσει η Συµφωνία των Πρεσπών και µπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. δίνει πεδίο άσκησης διπλωµατικής πίεσης. ∆εν µπορεί, φυσικά, να ακυρώσουµε τη συµφωνία ή την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά έχουµε τη δυνατότητα να ασκούµε πίεση», είχε επισηµαίνει στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την βουλή.
Από τότε μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία κρατά σταθερά αυτή την γραμμή αλλά με άλλο προσανατολισμό, το βέτο θα χρησιμοποιηθεί για την σωστή εφαρμογή της Συμφωνίας και όχι αλλαγής η ακύρωσης της. Μάλιστα το τελευταίο έχει γίνει σαφές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν μπορεί να συμβεί αφού το κράτος έχει συνέχεια.
Όμως η έντονη παρουσία των Αμερικανών στα Σκόπια αμέσως μετά την ψήφιση της Συμφωνίας στην χώρα, έχει προβληματίσει τους Γερμανούς οι οποίοι βλέπουν ότι η επαναφορά τους στα Βαλκάνια προσκρούει στα συμφέροντα των ΗΠΑ και μάλιστα στα ενεργειακά με τα οποία η Ουάσινγκτον θα πιέσει το επόμενο διάστημα το Βερολίνο
Η κατάσταση αυτή, και λίγο πριν τις Ελληνικές εκλογές, βολεύει τόσο τους Γερμανούς όσο και την ίδια την Νέα Δημοκρατία η οποία βρίσκει θεωρεί ότι η πολιτική του «Παγώματος» της ευρωπαϊκής ένταξης των Σκοπίων θα τις δώσει επιπλέον ψήφους.
«Η πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι µια πορεία µακρά και είναι µια πορεία η οποία θα εξαρτηθεί σε µεγάλο βαθµό από το αν τα Σκόπια επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας µε την Ελλάδα και νοµίζω ήµουν πολύ συγκεκριµένος σε αυτό το οποίο σας είπα» είχε αναφέρει σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να αξιοποιήσει το βέτο η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να υπάρχουν παραβιάσεις της Συμφωνίας με την άλλη πλευρά, μέχρι σήμερα, να προχωρά διαρκώς σε τέτοιες αφορμές
Εξετάζουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία οι Ευρωπαίοι
Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με δύο υποψήφιες χώρες της Βαλκανικής, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, όμως τα χέρια τους θεωρείται πως πρακτικά είναι δεμένα, διότι — μεταξύ άλλων — το Βερολίνο δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει το πράσινο φως από το γερμανικό κοινοβούλιο ώστε να ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας απόφασης.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική που εφαρμόζεται ως προς τη διεύρυνσή της έχει σκοπό κυρίως να ενθαρρύνει τα υποψήφια προς ένταξη κράτη να εφαρμόζουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και με τα Τίρανα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, η ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο να υπονομεύσει η ίδια την αξιοπιστία της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ επιχειρηματολόγησε χθες Δευτέρα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν τώρα, «αν θέλουμε να διατηρήσουμε την επιρροή μας, αν θέλουμε να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε αληθινά, ότι είμαστε παράγοντας στο παγκόσμιο σκηνικό».
Στη Γερμανία όμως η συντηρητική παράταξη υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ πατάει φρένο. Το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο, εξηγούν στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Ορισμένες άλλες πρωτεύουσες διατηρούν επίσης επιφυλάξεις.
«Η κατάσταση ενέχει προκλήσεις», εξηγούσε ευρωπαίος διπλωμάτης την περασμένη εβδομάδα, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να επιβραβευθεί για την τεράστια πρόοδο που κατέγραψε και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε με την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Αλβανίας έθεσε σε εφαρμογή μείζονες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης της χώρας, αλλά σε αυτή την περίπτωση την πρόοδο επισκιάζει η πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η διπλωματική πηγή υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα το σενάριο που προβλέπει την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων και την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας. «Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι το ίδιο πράγμα με την ολοκλήρωσή τους», σημείωσε ο Λάιτσακ, εξηγώντας πως ακόμη κι αν οι συνομιλίες με τα Σκόπια και με τα Τίρανα αρχίσουν ταυτόχρονα, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως η διαδικασία θα αποπερατωθεί μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Κατά μία ευρωπαϊκή πηγή εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.
Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία απετράπη πέρυσι από Γαλλία και Ολλανδία, που επισήμως αξίωναν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά η στάση τους μάλλον οφειλόταν περισσότερο σε εσωτερικές πολιτικές πιέσεις. Για το ζήτημα της διεύρυνσης, το πιο πρόσφατο προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς αλλά ακόμη τελεί υπό συζήτηση αναβάλει τη λήψη απόφασης για τον Οκτώβριο, αφού εξεταστεί το ζήτημα στην Μπούντεσταγκ.