Σίμος Αναστασόπουλος: Το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα ερμηνεύτηκε σωστά από τις αγορές και τους επενδυτές

Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ως Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, ο Σίμος Αναστασόπουλος μιλώντας στο «Viadiplomacy» αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελληνική οικονομία μετά την «σύγκλιση των γεωπολιτικών συμφερόντων των δύο χωρών» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Όσο αφορά τον εμπορικό πόλεμο και τους νέους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε Ευρωπαϊκά προϊόντα, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου ανέφερε χαρακτηριστικά «Οι καλές σχέσεις, η εκτίμηση για την υψηλή προστιθέμενη αξία και ποιότητα  των ελληνικών προϊόντων,  όπως και οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις της ελληνικής διπλωματίας και των Επιμελητηρίων έχουν προφυλάξει σε σημαντικό βαθμό τις εξαγωγικές μας επιδόσεις στις ΗΠΑ»

«VD»: Την περίοδο της θητεία σας, οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις έφτασαν κατά κοινή ομολογία στο καλύτερο σημείο στην ιστορία των δύο χωρών. Θεωρείται ότι πέρα από την πολιτική, αυτό κεφαλοποιήθηκε και στο επιχειρηματικό πεδίο;

«Σ.Α»: Η περίοδος της θητείας μου συνέπεσε με την σύγκλιση των γεωπολιτικών συμφερόντων των δύο χωρών και την παρουσία ενός εξαιρετικά ικανού και δραστήριου Αμερικανού Πρέσβη, ο οποίος βοήθησε σημαντικά την προσπάθεια του Επιμελητηρίου για περαιτέρω βελτίωση των ήδη πολύ καλών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Πέρα από την ισχυρή πολιτική στήριξη στην Ελλάδα, η θεσμική και φιλελεύθερη λειτουργία της Αμερικανικής  Δημοκρατίας δεν επιτρέπει και βεβαίως δεν επιβάλλει την επενδυτική στρατηγική στο επιχειρηματικό πεδίο που λειτουργεί αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το υποστηρικτικό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης και η αναγνώριση της ελληνικής προσπάθειας για δημοσιονομική εξισορρόπηση ερμηνεύτηκε σωστά από την αγορά και έβαλε την Ελλάδα στο ραντάρ των επενδυτών. Για να υλοποιηθεί όμως το επενδυτικό ενδιαφέρον, θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και να ξεκολλήσουν οι εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις που όσο καθυστερούν στέλνουν λάθος μηνύματα στις αγορές.

«VD»: Τις προηγούμενες ημέρες οι ΗΠΑ επέβαλλαν νέους δασμούς σε προϊόντα της Ε.Ε στα οποία δεν υπάρχουν και πάλι Ελληνικά. Είναι αυτό αποτέλεσμα των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών;

«Σ.Α»: Ο εμπορικός πόλεμος διευρύνεται με δυσάρεστες και αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια ανάπτυξη και παρά το ότι οι δασμοί αυτή τη φορά δεν περιλαμβάνουν ελληνικά προϊόντα οι περιορισμοί στο διεθνές εμπόριο πλήττουν καίρια την Ελλάδα, ως τον πλέον αδύναμο κρίκο, και την προσπάθεια μας για αύξηση των εξαγωγών.

Οι καλές σχέσεις, η εκτίμηση για την υψηλή προστιθέμενη αξία και ποιότητα  των ελληνικών προϊόντων,  όπως και οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις της ελληνικής διπλωματίας και των Επιμελητηρίων έχουν προφυλάξει σε σημαντικό βαθμό τις εξαγωγικές μας επιδόσεις στις ΗΠΑ.

«VD»: Όσο αφορά τις Αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ποιος είναι ο τομέας που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, και τι πρέπει να προσέξει η νέα Ελληνική Κυβέρνηση

«Σ.Α»: Για την διεθνή επενδυτική κοινότητα ο σημαντικότερος παράγοντας λήψης αποφάσεων είναι η αξιοπιστία της πολιτείας και της οικονομίας. Εκεί θα πρέπει να εστιαστεί και η προσπάθεια μας για την ανάκτηση και εμπέδωση της εμπιστοσύνης.

Ένα αναπτυξιακό Σχέδιο, που δεν θα περιορίζεται στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικής μας θέσης, αλλά θα περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα και ορόσημα υλοποίησης, θα αποτελέσει ισχυρό σήμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα πραγματικά έχει την βούληση να υποδεχτεί άμεσες ξένες επενδύσεις και πιστεύω ότι ο χρόνος ανταπόκρισης των επενδυτών θα επιταχύνεται εκθετικά όσο υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις και ανταποκρινόμαστε στις ανειλημμένες υποχρεώσεις μας.

«VD»: Υπάρχουν επενδύσεις που οι πολίτες της χώρας θα δούνε άμεσα τα οφέλη, όπως είναι οι θέσεις εργασίας

«Σ.Α»: Αναφέρεστε στις άμεσες ξένες επενδύσεις που δημιουργούν πλούτο για τη χώρα και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Θα ήθελα να αναφέρω δύο τέτοια παραδείγματα, την επένδυση της Παπαστράτος με δημιουργία 160 νέων θέσεων εργασίας και της Deloitte στην Θεσσαλονίκη όπου σε  ένα πρότυπο κέντρο δημιουργίας τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και παραγωγικότητας, θα απασχολεί 300 περίπου νέα στελέχη, απόφοιτους πανεπιστημίων με σημαντικές προοπτικές εξέλιξης.

«VD»: Οι εξαγωγές Ελληνικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ μπορούμε να πούμε ότι είναι συνέχεια του καλού κλίματος;

«Σ.Α»: Ασφαλώς οι καλές σχέσεις συμβάλλουν καθόσον έχει δημιουργηθεί ‘ελληνικό’ κλίμα στην αμερικανική αγορά. Περισσότερο όμως έχουν βοηθήσεις οι συγκροτημένες προσπάθειες, είτε των ιδίων των επιχειρήσεων  είτε οργανισμών όπως το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και το Enterprise Greece για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ.

«VD»: Το Ιούνιο 15 Ελληνικές εταιρείες βρέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για τις επενδύσεις SelectUSA 2019 στις ΗΠΑ, ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας;

«Σ.Α»: Το Select USA έχει συνεισφέρει σημαντικά στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας. Παρά το ότι κατά βάση αποτελεί την προσπάθεια των αμερικανικών πολιτειών να προσελκύσουν επενδύσεις στην περιφέρεια τους, η εμπειρία που αποκτάται και η γνώση της λειτουργίας της αγοράς των ΗΠΑ, όπως και οι εκτεταμένες ευκαιρίες δικτύωσης αποτελούν ισχυρό κίνητρο συμμετοχής.

Ελπίζω ότι κάποια στιγμή, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα μπορέσει να οργανώσει και η Ελληνική Πολιτεία μια αντίστοιχη εκδήλωση όπου θα διαφημίζοντα οι ευκαιρίες και τα κίνητρα προσέλκυσης επενδυτών

«VD»: Ο Νίκος Μπακατσέλος σας διαδέχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την χώρα. Ποιες είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση;

«Σ.Α»: Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο έχει και όραμα και συνέχεια και ο νέος Πρόεδρος Νίκος Μπακατσέλος, που συμμετείχε ως αντιπρόεδρος στην επιτυχημένη κατά γενική ομολογία πορεία στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, έχει όλα τα εχέγγυα μαζί με την συμπαράσταση ενός δυναμικού Διοικητικού Συμβουλίου για να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις.

Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα περίοδο με προσδοκίες για επιστροφή στην κανονικότητα, ανάπτυξη και ευημερία και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά και δραστήρια στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της οικονομίας και αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης παρέχοντας λύσεις, υποστηρίζοντας  το μεταρρυθμιστικό έργο και επιμένοντας ότι ο δρόμος για την ευημερία περνάει μέσα από την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οικονομίας.

*Ο Σίμος Αναστασόπουλος είναι Πρόεδρος Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας & Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου

ViaDiplomacy Newsroom