Συμφωνία Κοπελούζου – Shenhua για επενδύσεις 3 δισ. στην ενέργεια
Της Χρύσας Λιάγγου
Εν αναμονή της υλοποίησης του σχεδίου πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ανακοινώθηκε χθες η πρώτη μεγάλη ιδιωτική συμμαχία για τη διεκδίκησή τους, στέλνοντας θετικά μηνύματα για το δύσκολο εγχείρημα που θα κριθεί στο market test του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη συνεργασία του ομίλου Κοπελούζου και της κινεζικής κρατικής εταιρείας Shenhua Group που ανακοινώθηκε ανήμερα την άφιξη του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη στο Πεκίνο.
Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος Κοπελούζου, η συμφωνία που υπέγραψε με τη Shenhua Group, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, προβλέπει «συνεργασία και ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες».
Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος επενδύσεων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ. «Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία με τον όμιλο Shenhua θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων και θα προάγει την ενεργειακή βιομηχανία της Ελλάδας, με έμφαση στην πράσινη ενέργεια και στις περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις ενεργειακών μονάδων», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου.
Η συμφωνία αντανακλά το έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ενέργειας, το οποίο μέχρι σήμερα έχει εκφραστεί με την είσοδο της State Grid στον ΑΔΜΗΕ και τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΔΕΗ- CMEC για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα.
Έχει δε τη σημασία του το γεγονός ότι ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα που προσγειώθηκε στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, και από τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη.
Η σύμπτωση μόνο τυχαία δεν είναι, δεδομένου ότι ο κ. Παναγιωτάκης ταξίδεψε στην Κίνα για να συνεχίσει τις επαφές που ήδη είχε ανοίξει με κινεζικές εταιρείες για επενδύσεις στον λιγνίτη, μεταξύ των οποίων και της Shenhua με την οποία υπέγραψε συμφωνία ο όμιλος Κοπελούζου. Η κινεζική εταιρεία η οποία βρισκόταν σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Κοπελούζου, είχε σύμφωνα με πληροφορίες επισκεφθεί προ μηνών τον σταθμό του Αμυνταίου στην Πτολεμαΐδα για τον οποίο και εκδήλωσε ενδιαφέρον.
Ο κ. Παναγιωτάκης φέρεται να ήταν ενήμερος της ελληνοκινεζικής συνεργασίας που ανακοινώθηκε χθες, αφού μία εβδομάδα νωρίτερα είχε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές συνάντηση με τον κ. Δημήτρη Κοπελούζο. Το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας φέρεται να εστιάζεται στον σταθμό του Αμυνταίου, ο οποίος βρίσκεται σε προγραμματισμένη απόσυρση λόγω ρύπων το 2019 και για να συνεχιστεί η λειτουργία του απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις.
Με το κινεζικό ενδιαφέρον για το Αμύνταιο φαίνεται να συνδέεται και το σχέδιο Παναγιωτάκη, που ανακοίνωσε ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή στην «Καθημερινή» για την κατασκευή δύο ακόμη λιγνιτικών μονάδων από κοινού με ιδιώτες κατά τα πρότυπα της συνεργασίας με τη CMEC για τη Μελίτη ΙΙ.
Η μία μονάδα ισχύος 300 MW, σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Καθημερινή» ο κ. Παναγιωτάκης, θα γίνει στο Αμύνταιο και θα αντικαταστήσει τις δύο προς απόσυρση υφιστάμενες μονάδες και η άλλη, ισχύος 450-500 MW στο Αγ. Δημήτριο και θα αντικαταστήσει τις τέσσερις από τις πέντε μονάδες του σταθμού.
Η κινεζική εταιρεία Shenhua φαίνεται να εισέρχεται και στο project του ομίλου Κοπελούζου κατασκευής αιολικών πάρκων ισχύος 1.000MW στην Κρήτη, η υλοποίηση του οποίου συναρτάται από την ηλεκτρική διασύνδεση της νήσου που αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα της State Grid με την είσοδό της στον ΑΔΜΗΕ.
Πηγή Καθημερινή