Συμφωνία για την οριοθέτηση των Ελληνικών και Ιταλικών θαλασσίων ζωών στο Ιόνιο πρόκειται να υπογράψει η Αθήνα
Συμφωνία για την οριοθέτηση των Ελληνικών και Ιταλικών θαλασσίων ζωών στο Ιόνιο πρόκειται να υπογράψει η Αθήνα μετά τις εκλογές. Την αποκάλυψη αυτή την έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παρέθεσε στη ΔΕΘ. Η Ελληνο-ιταλική συμφωνία θα βασιστεί στην παλαιότερη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες το 1977.
Οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες ξεκίνησε μετά τις αρχικές σκέψεις της κυβέρνησης Σαμαρά στα τέλη του 2012 για κατάθεση των συντεταγμένων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ.
Την περίοδο εκείνη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος συνέστησε ειδική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία ανέλαβε τις συνομιλίες με τρεις χώρες και πιο συγκεκριμένα με την Ιταλία, την Αλβανία και την Αίγυπτο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συμφωνήσει στις 28 Φεβρουαρίου 2014 με την τότε υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι, να προωθηθεί ο “εκσυγχρονισμός” της συμφωνίας του 1977.
Τελικά μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι δύο χώρες έφτασαν σε συνεννόηση και τον επόμενο μήνα αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα βήματα είχαν πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή την περίοδο 2004 – 2009.
Όμως παρά την θετική κατάληξη των ελληνο-ιταλικών διαπραγματεύσεων το μείζον ζήτημα για την Αθήνα είναι η στάση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα ο οποίος δεν αναγνωρίζει την αρχική συμφωνία που είχαν καταλήξει Ελλάδα-Αλβανία το 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.
Ο Έντι Ράμα αμφισβητεί την εγκυρότητα της Ελληνοαλβανικής συμφωνίας του 2009 και να απειλεί με προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια.
Πάντως η επικείμενη υπογραφή της Ελληνο-ιταλικής συμφωνίας αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην φαρέτρα των ελληνικών θέσεων απέναντι στην Αλβανία αφού η έταιρη χώρα της περιοχής που άμεσο συμφέρον για την διευθέτηση των ορίων των θαλασσίων ζωών δέχτηκε να εξευρεθεί λύση για το ζήτημα αυτό μέσω διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών χωρίς τη χρήση οξείας εθνικιστικής ρητορικής που χαρακτηρίζει το λόγο του Έντι Ράμα απέναντι στην Ελλάδα.