Σήμερα στην Ουάσιγκτον κρίνεται η τύχη της Αλεξανδρούπολης – Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μόνο εναντίον όλων

Η σημερινή συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο αναμένεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα διμερών και μη ζητημάτων. Στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1 θα τεθούν επί τάπητος θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -ζήτημα κρίσιμο για τη Δύση στο οποίο η κυβέρνηση τονίζεται ότι πήρε σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή παρέχοντας ανθρωπιστική και αμυντική στήριξη και αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε εταίρους που απειλούνται, αλλά και εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο στην ευρωπαϊκή και συμμαχική αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Επίσης στην συνάντηση θα υπάρχει σχετική συζήτηση για πιθανή περαιτέρω συνεργασία σε αμυντικούς εξοπλισμούς, με βασική επιδίωξη την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και της άμυνας της χώρας και με στόχο η Ελλάδα να είναι συμπαραγωγός στα F-35 και να αγοράσει τα μαχητικά 5ης γενιάς. Η συζήτηση των παραπάνω θεμάτων έχουν μια σειρά με μικρά απρόοπτα, και δεν αναμένουμε κάτι εντυπωσιακό, ακόμα και στην περίπτωση των F-35 αφού η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καλ΄υψει το κενό που άφησε η Τουρκία στο «δίκτυο των υπολογιστών-αεροσκαφών» που χτίζει το ΝΑΤΟ από την Βόρεια Θάλασσα μέχρι την Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η Αλεξανδρούπολη το κύριο θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Αμερικανό Πρόεδρο

Το «Viadiplomacy» από τον Οκτώβριο του 2020 είχε επισημάνει την προσπάθεια των Κινέζων να εμπλακεί στην απόκτηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης μέσω του ΟΛΘ και του Ιβάν Σαββίδη. Στο άρθρο  «οι Κινέζοι προσπαθούν να χτυπήσουν την Ελληνοαμερικανική Συμμαχία στην Βόρεια Ελλάδα»  είχε γίνει αναφορά στην «ουρά» των Κινεζικών κρατικών εταιρειών, οι οποίες ξεκινούν από την Κύπρο και φτάνουν να συμμετέχουν στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Ένα χρόνο μετά, σε νέο άρθρο με τίτλο «Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Οι Κινέζοι θα αποκτήσουν μέσω του Ιβάν Σαββίδη την Καζαμπλάνκα της Ευρώπης;», το «Viadiplomacy» επισημαίνει και πάλι τον κίνδυνο (περί τίνος πρόκειται) με τους Κινέζους και Ρώσους να βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην απόκτηση του Λιμένα. Ο λόγος που έχουν προβάδισμα ακόμη και σήμερα είναι τα χρήματα. Οι Κινέζοι διά μέσω του ΟΛΘ, είναι διατεθιμένοι να δώσουν πολλά περισσότερα από 80 εκ. ευρώ για να αποκτήσουν το «Άγιο Δισκοπότηρο» της γεωστρατηγικής στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Το ενδεχόμενο αυτό, από Ελληνικής πλευράς ανησυχεί μόνο το Υπουργείο Εξωτερικων και τον Νίκο Δένδια, ο οποίος τον Δεκέμβριο φρόντισε να κάνει μια συμβολική επίσκεψη στο λιμάνι, ενώ στην πρόσφατη συζήτηση για την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην σημασία (και) στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών δεν έκανε κάποιο λάθος σχετικά με τον ρόλο του λιμανιού που μέχρι σήμερα είναι καθαρά εμπορικός.

Το Ελληνικό Υπουργείο διαπιστώνει (εδώ αναλυτικά) πως στην κούρσα για την απόκτηση του Στρατηγικού Λιμένα της ακριτικής πόλης, έχουν εμπλακεί δύο κυβερνητικά καθεστώτα, της Κίνας και Ρωσίας. Κανένας επιχειρηματίες η σχήμα δεν έχει τύχη σε μια τέτοια εξέλιξη, και μόνο μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει την «συμμαχία» αυτή, αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την ίδια στιγμή, υπουργοί , σύμβουλοι της κυβέρνησης, αλλά και αρθρογράφοι κοντά στην «Νέα Δημοκρατίας της Θεσσαλονίκης» , είναι υπέρ της αγοράς του λιμανιού από τους Κινέζους.

Στο στόχαστρο ο όμιλος Κοπελούζου – Είναι η εναλλακτική των Ρώσων;

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος intellinews.com, η αμερικανική κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό ανησυχίες για τον Όμιλο Κοπελούζου. Το Wikileaks δημοσίευσε έγγραφο που διέρρευσε από το 2007 με τίτλο «Ο Δημήτριος Κοπελούζος και ο Όμιλος Κοπελούζου: Gazprom με οποιοδήποτε άλλο όνομα;» Το τηλεγράφημα, το οποίο συντάχθηκε από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τσαρλς Ρις, ισχυριζόταν ότι «υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τη δραστηριότητα του Κοπελούζου που εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα και θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της USG να προωθήσει τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας και της γύρω περιοχής. περιοχή» .

Η Cameron SA του Ομίλου Κοπελούζου, σε κοινοπραξία με την Bollore Africa Logistics και την Gold Air Cargo, είναι ένας από τους τρεις κύριους διεκδικητές για τον έλεγχο τουλάχιστον του 67% των μετοχών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τα δύο άλλα υποψήφια σχήματα είναι η αμερικανική κοινοπραξία της Quintana-ID με έδρα το Τέξας και της Proxenos International με έδρα την Ουάσινγκτον, και ο ΟΛΘ (Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης) του Ιβάν Σαββίδη. Το τέταρτο σχήμα είναι η International Port Investments Alexandroupolis .

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού έρχεται σε μια περίοδο που έχει αποκτήσει μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για τον αμερικανικό στρατό και τις Νατοϊκές δυνάνεις..  «Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος στρατιωτικής δραστηριότητας εδώ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία αυτής της τοποθεσίας για την Ελλάδα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την ευρύτερη περιοχή,» είχε αναφέρει από την Αλεξναδρούπολη ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Όμιλος Κοπελούζου, τον οποίο ίδρυσε ο Δημήτρης Κοπελούζος το 1973, είχε από καιρό στενούς δεσμούς με την Gazprom. Το 1991 ο Όμιλος Κοπελούζου συνήψε κοινή συνεργασία με την Gazprom με την επωνυμία Prometheus Gas, η οποία εισάγει ρωσικό αέριο στην Ελλάδα και το μεταπωλεί σε άλλες βαλκανικές χώρες.

Το 2011, ο Κοπελούζος συναντήθηκε με το στέλεχος της Gazprom, Alexey Miller, για να συζητήσουν τις προοπτικές για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Το επόμενο έτος η Gazprom υπέβαλε μια ανεπιτυχή προκαταρκτική προσφορά για την αγορά της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ελλάδας Public Gas Corporation (ΔΕΠΑ).

2 Ιουνίου 2017- Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (“SPIEF”) 2017, ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου και ο κ. Roman Panov, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής JSC “Rosgeologiya” υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη γεωθερμικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα. Τα δύο μέρη είχαν συμφωνήσει να συστήσουν μια κοινή εταιρεία για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Επτά μήνες πριν, ο κ. Λιβανός και ο κ. Κοπελούζος είχαν ανακοινώσει ότι GasLog και Gastrade πρόκειται να συνεργαστούν με σκοπό την την περάτωση ενός από τα πιο μεγαλόπνοα projects των τελευταίων ετών που αφορούσε την τοποθέτηση μιας πλωτής τερματικής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόλπο της Αλεξανδρούπολης.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών δεν ήταν τυχαία. Εκτός την σχέση Κοπελούζου – Μόσχας, ο κ.Λιβανός ο οποίος έχει έντονη δραστηριότητα στην αγορά του LNG (εκτός στο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η Gaslog ανέλαβε την πλωτή δεξαμενή LNG στην Ρεβυθούσα), ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ήταν αντίθετοι στην συμμετοχή των Αζέρων στα ενεργειακά της χώρας.

Μια ενδεχόμενη εμπλοκή του Μπακού μέσω της SOCAR στην ΔΕΣΦΑ (είχαμε φτάσει κοντά στην πώληση) θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε συνεργασίες με την Ρωσία, αφού το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από τους κύριους ανταγωνιστές της Μόσχας στην ενέργεια και την διαφοροποίηση των πηγών.

Αυτός είναι και ο λόγος που στα εγκαίνια του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, Κοπελούζος – Λιβανός δεν έστειλαν πρόσκληση σε εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν και του TAP. Ο αγωγός TAP θα είναι ο βασικός βραχίονας μεταφοράς αεριού από τον Τερματικό Σταθμό ανοιχτάς της Αλεξανδρούπολης, στον IGB και την Βόρεια Μακεδονία

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.