Σύλληψη δύο υπαλλήλων του αλβανικού ΥΠΕΞ για μεταφορά προπαγανδιστικού υλικού της “Μεγάλης Αλβανίας” στην Ελλάδα

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η σύλληψη δύο Αλβανών οδηγών του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας στην Κακαβιά, για μεταφορά στην Ελλάδα για προπαγανδιστικό υλικό, όπως φυλλάδια, βιβλία μέχρι και χάρτες της “Μεγάλης Αλβανίας”.

Μετά από έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο των δύο Αλβανών κρατικών υπαλλήλων Αλτίν Τάφα και Αγκίμ Ασλάνι βρέθηκαν πλήθος υλικού, βιβλία, χάρτες και άλλα φυλλάδια, τα περισσότερα στην Αλβανική γλώσσα.

Το υλικό αυτό κρίθηκε ως προπαγανδιστικό και κατασχέθηκε από τις Ελληνικές Αρχές. Το υλικό θα ελεχθεί  από τις ελληνικές υπηρεσίες, ενώ σχετική έρευνα πραγματοποιεί για το ζήτημα η ΕΥΠ.

Το υλικό επρόκειτο να μεταφερθεί στην Αλβανική πρεσβεία και να διανεμηθεί σε Αλβανούς μαθητές που φοιτούν σε Ελληνικά σχολεία. Οι δύο οδηγοί του Αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών οδηγήθηκαν στα Ιωάννινα και απολογήθηκαν στον Εισαγγελέα, από τον οποίο ορίστηκε τακτική δικάσιμος

Το ζήτημα αξίζει ιδιαίτερης προσοχής δεδομένου ότι η Αλβανική κυβέρνηση έχει ζητήσει στο παρελθόν τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας για τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, τους οποίους ουσιαστικά επιχειρεί να αναβαθμίσει σε μειονότητα (βασιζόμενη κυρίως σε όσους έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα).

Το αίτημα αυτό της Αλβανίας καταγράφηκε στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε όπου επισημάνθηκε η «έναρξη διαλόγου» της Ελλάδας με την Αλβανία για τη θέσπιση ενός κοινού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των “εκκρεμών διμερών ζητημάτων”».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα himara.gr τον Μάιο του 2014 ιδρύθηκε από συλλόγους Αλβανών σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς, τον διευθυντή του 9ο Δημοτικού Σχολείου Φοίνικα – Καλαμαριάς και την υποστήριξη του εκδοτικού αλβανικού οίκου ”Αλμπα”, ένα αμιγώς Αλβανικό σχολείο στον Φοίνικα – Καλαμαριά.

Εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας αναφέρεται το αλβανικό κίνημα με την επωνυμία το «Φως της Γνώσης», ο σύνδεσμος Αλβανών διανοουμένων και φοιτητών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το παράρτημα του Αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογες προσπάθειες φαίνεται να έχουν στα σχέδια τους και άλλοι Αλβανικοί σύλλογοι στην Αθήνα, την Κόρινθο,  τα Γιαννιτσά  και σε άλλες πόλεις της  Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το παραπάνω σχολείο τρία ακόμη σχολεία ιδρύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε τρείς πόλης της Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά πριν από τέσσερα χρόνια, το 2012, ιδρύθηκε εν αγνοία της τότε υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, το περίφημο αλβανικό σχολείο στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας το οποίο τροφοδοτούσε με βιβλία υπάλληλος της Αλβανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Την ίδια περίοδο ιδρύθηκε το αλβανικό σχολείο του Βόλου το οποίο εγκαινιάστηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Αλβανίας και τον τότε Δήμαρχο της πόλης και τέλος το αλβανικό σχολείο του Δομοκού το οποίο ιδρύθηκε την ίδια χρονιά με την υποστήριξη του τότε Δημάρχου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας himara.gr του Ιουνίου του 2014

«Οι νεαροί Αλβανοί μέσα από τα νέα επίσημα σχολικά βιβλία τους μαθαίνουν την Ιστορία της «Μεγάλης Αλβανίας» και διδάσκονται, μεταξύ άλλων, ότι «η Βορειοδυτική Ελλάδα, από τη Φλώρινα έως την Πρέβεζα, είναι αλβανικό εθνικό έδαφος στο οποίο “αιμοσταγείς” Έλληνες πραγματοποίησαν “εθνοκάθαρση” στους Τσάμηδες που πλειοψηφούσαν στα χώματα αυτά».

Η νέα γενιά Αλβανών μαθαίνει, μεταξύ άλλων, πως… έχει ίδιο DΝΑ με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου και την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλα αυτά τυπώθηκαν φέτος στα επίσημα σχολικά εγχειρίδια με την έγκριση του αλβανικού υπουργείου Παιδείας, την ώρα που η αλβανική κυβέρνηση ζητά τη στήριξη της Ελλάδας για να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Στο νέο βιβλίο «Γεωγραφία της Αλβανίας», που εκδόθηκε φέτος και ήδη αποτελεί διδακτική ύλη στα λύκεια της χώρας, οι μαθητές διδάσκονται όχι μόνο για τη γεωγραφία της χώρας τους αλλά και για περιοχές όμορων χωρών που, σύμφωνα με τους συγγραφείς, κατοικούνται από Αλβανούς.

Στις «αλβανικές περιοχές» (treva shqiptare) που έμειναν εκτός αλβανικού κράτους περιλαμβάνονται το Κοσσυφοπέδιο, τμήματα του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, η μισή έκταση των Σκοπίων και βέβαια ολόκληρη η ΒΔ Ελλάδα, με τους Νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και το βόρειο τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Ίσως η νέα αποκάλυψη για το ρόλο της Αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα να βοηθήσει τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνειδητοποιήσουν ότι ορισμένες φορές δεν σκέφτονται όλοι με την ίδια ειλικρίνεια και αδελφικότητα όπως έπραξαν τα προηγούμενα χρόνια οι συνάδελφοι τους. Δυστυχώς αρκετές φορές πίσω από αθώες προτάσεις και πρωτοβουλίες κρύβονται άλλοι στόχοι εθνικιστικοί ή και ακόμη υπονομευτικοί για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.