Σύγκρουση ΑΝ.ΕΛ. – ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης – Οι ΑΝ.ΕΛ. βλέπουν «κίνδυνο εθνικής ασφάλειας» από την εφαρμογή της!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Via Diplomacy η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο σχέδιο νόμου για την ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις, σχετικά με την ανάκληση ή μεταρρύθμιση αποφάσεως που έχει σχέση με την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της Κυβέρνησης μετά την εντονότατη αντίδραση των ΑΝΕΛ οι οποίοι απαιτούν να αποσυρθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με αφορμή την επίμαχη τροπολογία, στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών και μέλος του εθνικού συμβουλίου των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ είχαν ένα διάλογο σε υψηλούς τόνους με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος φέρεται να ζήτησε σε πολύ έντονο ύφος από τον κ. Κοντονή αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα να αποσυρθεί η τροπολογία, κάτι που αναμένεται να ζητήσει αύριο επίσημα ο αγορητής των ΑΝ.ΕΛ. κ. Αθανάσιος Παπαχρηστόπουλος από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων.
Το θέμα φαίνεται πως θα έχει συνέχεια, καθώς η τροπολογία για την αυτοαποκαλούμενη τουρκική ένωση Ξάνθης έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους κόλπους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Σε διαρκή επικοινωνία με την Αθήνα βρίσκονται τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. στην Ξάνθη κ. Χρύσα Ούτση και ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης μεταφέροντας τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας αλλά και τις επιφυλάξεις ειδικών και αρμοδίων.
Η σοβαρότητα της κατάστασης φαίνεται κι από την σημερινή ανακοίνωση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ η οποία έχει ως εξής:
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δηλώνουμε με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή μας στη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους νομικούς παραστάτες της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» να καταθέσουν εκ νέου αίτηση στο νυν αρμόδιο ειρηνοδικείο για την αναγνώριση και την εφαρμογή της πιο πάνω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης να ξαναμελετήσει τη συγκεκριμένη διάταξη και να αναδιαμορφώσει τη στάση του έναντι της πιο πάνω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθώς εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι εθνικής ασφάλειας από την εφαρμογή της.
Να υπενθυμίσουμε ότι η προωθούμενη ρύθμιση βασίζεται σε απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δικαίωσε μειονοτικούς συλλόγους της Θράκης.