Σιάο Τζουντσένγκ: Η δημιουργία πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον αποτελεί τη βασικότερη συνιστώσα στη διπλωματία της Κίνας

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, με αντικείμενο τη δημιουργία μιας παναθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον, διοργάνωσε στην κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ. Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση ο Σιάο Τζουντσένγκ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας, επισήμανε ότι η δημιουργία μιας παναθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον αποτελεί τη βασικότερη συνιστώσα στη διπλωματία της Κίνας.

Ειδικότερα, ο πρέσβης σημείωσε ότι η ιδέα της δημιουργίας μιας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τον Μάρτιο του 2013. Όπως εξήγησε, αποτελεί την απάντηση της Κίνας στο εξής ερώτημα: «Τι είδους κόσμο πρέπει να χτίσουμε και πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;» και προσέθεσε ότι αυτό είναι που η Κίνα, ως μεγάλη χώρα, επιδιώκει με τη διπλωματία της στη νέα εποχή.

Εμβαθύνοντας την ανάλυσή του, ο Σιάο Τζουντσένγκ ανέφερε ότι «αυτός ο ευγενής στόχος συνιστά φυσικά τον πυρήνα της διπλωματικής σκέψης του Σι Τζινπίνγκ» και σημείωσε: «Μετά από δέκα χρόνια έμπρακτης διπλωματίας, η οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον έχει μετεξελιχθεί από πρωτοβουλία σε σειρά πράξεων και έχει κερδίσει σταδιακά την αναγνώριση και τη στήριξη ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού χωρών, ιδιαίτερα μεταξύ των γειτονικών κρατών της Κίνας αλλά και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Δεν βασίζεται απλά στην εξαιρετική παραδοσιακή κουλτούρα της Κίνας, αλλά εμπνέεται ευρέως από τη σοφία της όλης αρχαίας ανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι σύστοιχη με τις οικουμενικές προσδοκίες των λαών όλων των χωρών. Η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ιδέας. Δεν επιδιώκεται η αφομοίωση άλλων λαών ή πολιτισμών σε έναν μόνο φυλετικό ή πολιτιστικό οργανισμό, ούτε η δημιουργία μιας κοινότητας αξιών: η “προοδευτικότητα” είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η γενική κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προόδου και η γενική λογική της δεν αλλάζουν στην επίμοχθη πορεία της παγκόσμιας ιστορίας. Έμπρακτα χαρακτηριστικά αυτής της ιδέας είναι η “εκτεταμένη διαβούλευση”, η “από κοινού συνεισφορά” και η “αμοιβαία ευημερία”. Όλες οι χώρες πρέπει να συμμετέχουν, να συνεισφέρουν και να δρέψουν τα οφέλη της παγκόσμιας ειρήνης και ανάπτυξης».

Συνάμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Κίνα θα παραμείνει η σημαντικότερη κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης» και συμπλήρωσε: «Η νέα ώθηση και η δυναμική που φέρνει θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση της κοινής επιθυμίας των λαών όλων των χωρών για μια καλύτερη ζωή. Η από κοινού υλοποίηση της Πρωτοβουλίας “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” μπορεί να δώσει ενέργεια για τον εκσυγχρονισμό όλων των χωρών ανά τον κόσμο και να προωθήσει την οικοδόμηση ενός ανοικτού, χωρίς αποκλεισμούς και διασυνδεδεμένου κόσμου ανάπτυξης που θα αποτελεί κοινό κτήμα όλων, προσφέροντας έτσι νέες ευκαιρίες για τη δημιουργία μίας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον».

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις συζητήσεις μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης, αναφέροντας ότι αποτελούν σημαντικούς υποστηρικτές της παγκόσμιας πολυπολικότητας και της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, ενώ προωθούν ενεργά μια ισότιμη και εύτακτη παγκόσμια πολυπολικότητα και την οικονομική παγκοσμιοποίηση. «Η Κίνα και η ΕΕ έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές ευθύνες όσον αφορά την προώθηση της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς» παρατήρησε επιπροσθέτως. Παράλληλα, θέλησε να τονίσει ότι «η Κίνα δεν προσπαθεί να υπονομεύσει την υφιστάμενη διεθνή τάξη, αλλά επιδιώκει να προαγάγει τον πραγματικό εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων» και πως «η Κίνα δεν επιζητάει να γίνει μια “εσωστρεφής οικονομική δύναμη”, αλλά δεσμεύεται να προωθήσει τα οφέλη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης έτσι ώστε να τα μοιράζονται δικαιότερα όλες οι χώρες». Ο πρέσβης κάλεσε επίσης την Ευρώπη να συνεργαστεί με την Κίνα για την «από κοινού προώθηση μιας ισότιμης και εύτακτης παγκόσμιας πολυπολικότητας και της συνολικής οικονομικής παγκοσμιοποίησης, για να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μαζί μία πανανθρώπινη κοινότητα με κοινό μέλλον».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρέσβης της Κίνας υπογράμμισε ότι όσο μεγαλύτερες οι παγκόσμιες αναταραχές και αλλαγές τόσο πιο ισχυρή θα γίνεται η προσδοκία και η επιθυμία της διεθνούς κοινότητας για ένα κοινό μέλλον. «Οι ανταλλαγές και η αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών μπορούν να προσφέρουν πνευματικό σθένος για την οικοδόμηση μίας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον, και ο ρόλος τους είναι αναντικατάστατος» σημείωσε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι επηρεάζουν την παγκόσμια σταθερότητα και το μέλλον της ανθρωπότητας. «Το να γυρίσουν η μία την πλάτη στην άλλη δεν μπορεί να είναι επιλογή για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι επίσης ρεαλιστικό η μία χώρα να αναμορφώσει την άλλη, ενώ η σύγκρουση και η αντιπαράθεση θα είχαν αβάσταχτες συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να φιλοξενήσει και τις δύο χώρες, και η επιτυχία της μίας αποτελεί ευκαιρία για την άλλη. Όταν οι Κινέζοι εξετάζουν τις συγκρούσεις με άλλες χώρες, τείνουν να υιοθετούν την προοπτική του συνολικού μέλλοντος και του πεπρωμένου όλης της ανθρωπότητας. Η ιδέα της οικοδόμησης μίας κοινότητας με κοινό μέλλον για όλη την ανθρωπότητα επιτρέπει στις δύο μεγάλες χώρες, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες, να αναπτυχθούν μαζί και να ωφελήσουν η μία την άλλη» υποστήριξε ο Σιάο Τζουντσένγκ.

Τέλος, ο Σιάο Τζουντσένγκ μίλησε για τον αντίκτυπο της πολιτικής αυτής της Κίνας στις ελληνοσινικές σχέσεις, με έμφαση την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Έκανε λόγο για μια μακροπρόθεση και στρατηγική επένδυση.

ViaDiplomacy Newsroom