Σε τροχιά συμφωνίας με το βλέμμα στην Ελληνική Βουλή και νέο Eurogroup την Τετάρτη
Βρισκόμαστε σε τροχιά συμφωνίας. Χονδρικώς τα περισσότερα θέματα έχουν κλείσει αλλά το πιθανότερο είναι η συμφωνία να επιτευχθεί την Πέμπτη, λένε κυβερνητικές πηγές, καθώς έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Για ικανό αλλά όχι επαρκές βήμα προόδου, έκαναν λόγο οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Χαρακτήρισαν “καλή βάση” για συζήτηση τη νέα ελληνική πρόταση, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως απαιτείται ακόμα “πολλή δουλειά” για την επίτευξη συμφωνίας, με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ να δηλώνει “η συμφωνία πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή από το ελληνικό κοινοβούλιο”.
Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συγκαλείται εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να συζητήσει για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε στη συνέντευξή της μετά από τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης την ανάγκη η ελληνική βουλή να εγκρίνει τους όρους διάσωσης προτού τα κοινοβούλια της ευρωζώνης εγκρίνουν τη συμφωνία βοήθειας.
Όπως τόνισε, θέλει το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ελληνική συμφωνία πρέπει να δίνει ορατότητα για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Επίσης διευκρίνισε πως η συμφωνία για την Ελλάδα πρέπει να “λειτουργήσει” με τα υπόλοιπα κεφάλαια από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά μπροστά μας.
Το πιο σημαντικό, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, είναι ότι έγιναν νέες προτάσεις. Οι θεσμοί “θα μας ενημερώσουν για περαιτέρω συστάσεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους τώρα.
Σημείωσε δε πως και οι τρεις θεσμοί “μας έχουν πληροφορήσει ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή αρχή για εντατικές συνομιλίες. Έγιναν καλά βήματα σήμερα, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα”.
Δήλωσε ακόμη ότι το Eurogroup θα συγκληθεί εκ νέου την Τετάρτη
Η Γερμανία ζητά από το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς και να είναι οι Έλληνες βουλευτές αυτοί που θα κάνουν το πρώτο βήμα και θα περάσουν τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, δεν υπάρχει πολύς χρόνος για μια “κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία” στη Γερμανία, τις τελευταίες ημέρες πριν να λήξει το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας στις 30 Ιουνίου.
Τα παραπάνω αναγράφονται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που προετοιμάστηκε για τους αξιωματούχους της ευρωζώνης και που έχει στην κατοχή του το Bloomberg. Ενώ οι Γερμανοί βουλευτές μπορούν να επικαλεστούν μια ταχεία διαδικασία, αυτό πιθανώς θα εξαρτηθεί από την “ποιότητα και την πειστική δύναμη” της συμφωνίας με την Ελλάδα.
Είναι απαραίτητο το ελληνικό κοινοβούλιο να δώσει την έγκαιρη έγκρισή του σε μια συμφωνία staff level, συμπεριλαμβανομένων και των προαπαιτούμενων (prior actions) ή στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, “προτού να δώσουν την έγκρισή τους άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια”, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει σημερινή ημερομηνία.
Επίσης, χρειάζεται ένα “ρητό αίτημα” από την Ελλάδα για επέκταση της βοήθειας και απόδειξη της βιωσιμότητας του χρέους, αναφέρει το υπουργείο στο έγγραφό του.
Ως “καλοδεχούμενο, θετικό βήμα” χαρακτήρισε τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεδομένου του λίγου χρόνου που είχαν οι Θεσμοί για να εξετάσουν τις προτάσεις, δεν πρόλαβαν να δώσουν στο Eurogroup μια περιεκτική, εις βάθος αξιολόγηση των προτάσεων αλλά μια αρχική γεύση.
Στις ελληνικές προτάσεις αναφέρθηκε και ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici λέγοντας πως αποτελούν μεν, ισχυρή βάση για συζητήσεις, ωστόσο χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά.
Τι ακολουθεί
Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση για να αρχίσουν άμεσα να εξετάζουν τις λεπτομέρειες των προτάσεων και να κάνουν τους σχετικούς υπολογισμούς ούτως ώστε να καταλήξουν σε μια λίστα με προαπαιτούμενα. Και αυτό με στόχο, αν καταστεί εφικτό, να επιτευχθεί μια συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, αν όλα πάνε καλά και κριθεί απαραίτητο θα συγκληθεί και νέο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών εντός της εβδομάδας για να ενημερωθεί για το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Οι συζητήσεις αυτές ξεκινούν άμεσα, σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να συγκεραστεί η δουλειά των Θεσμών με τη νέα ελληνική πρόταση και να καταστεί εφικτή μια συμφωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα.